Irigarea gazonului toamna trebuie să se facă corect. Odată cu venirea toamnei temperaturile diurne, dar și cele nocturne scad față de cele din timpul verii. Scad de asemenea și orele cu lumină, ziua devenind mai scurtă și implicit scad și nevoile gazonului pentru apă. Cu toate acestea nu trebuie încă să oprim sistemele de irigat și trebuie în continuare să udăm gazonul, atunci când apa din precipitații nu este suficientă.
După cum se știe, toamna este a doua perioadă din an când gazonul are un ritm mai susținut de creștere. Chiar dacă nu așa de mare ca în lunile de primăvară (mai-iunie). Tot toamna trebuie să-i asigurăm gazonului cele mai bune condiții și să-l pregătim să intre în iarnă cât mai viguros. Este important să treacă cu bine peste stresul termic datorat temperaturilor negative și să reziste și posibilelor atacuri ale unor boli specifice sezonului rece.
Cum udam corect gazonul toamna?
Udăm dimineața la primele ore și în funcție, de temperaturile care se înregistrează, udăm la intervale mai mari de timp. Folosim norme mai ridicate astfel încât apa să ajungă în profunzime unde se află rădăcinile gazonului. Acestea sunt regulile care se aplică gazonului matur. Când avem un gazon proaspăt înființat fie prin semănat sau montat rulou atunci frecvența și normele de apă folosite sunt altele.
Toamna este de asemenea sezonul cel mai prielnic pentru efectuarea operațiunilor de supraînsămânțat. Este nevoie acolo unde gazonul nu mai are densitatea potrivită și aspectul corespunzător. În acest caz udăm cu o frecvența mai mare folosind norme mai mici de apă astfel încât să menținem substratul permanent reavăn și să asigurăm cele mai bune condiții semințelor pentru germinare și înrădăcinare.
Cum măsurăm volumul de irigații?
Pentru a avea un control cât mai exact al volumului de apă folosit la irigat recomandăm achiziționarea și folosirea de pluviometre, dispozitive simple și ieftine care măsoară cantitatea de apă care ajunge pe gazon atât din precipitații cât și din irigat.
În ultima perioadă mai ales în sudul și vestul țării temperaturile în lunile de toamnă sunt tot mai ridicate. Iarna și temperaturile negative ajung tot mai târziu așa că și oprirea și pregătirea sistemelor de irigat se face tot mai târziu. Chiar dacă udatul gazonului este un lucru necesar, toamna nu trebuie să exagerăm cu acest lucru. Prea multă apă duce la rărirea gazonului, subțierea și creșterea anormala a firelor de iarbă, instalarea mușchiului și a algelor și întârzierea maturării firelor de iarbă, lucru care face ca gazonul să fie mult mai sensibil la temperaturile negative și la atacul bolilor.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: contact@gazonluna.ro
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.