Încă de la începutul lunii Martie lucrările din grădină sunt în toi, asta dacă ne permit condițiile meteo. Aceste lucrări de început de sezon sunt foarte importante, deoarece ele dau tonul stării gazonului pentru întreg anul în curs. Iar pentru că noi știm toate aceste lucruri, am pregătit pentru tine un mic ghid de întreținere al gazonului pentru acest început de primăvară.
Este important să programezi din timp intervențiile de mentenanță în grădina ta, să îți asiguri stocul de îngrășăminte și alte tratamente necesare, pentru a te asigura că nu treci cu vederea nici o etapă importantă din îngrijirea peluzei tale. Acordă atenție și condițiilor meteo anunțate pentru zilele în care ți-ai propus să grădinărești, pentru a nu avea surprize și a reuși să duci la bun sfârșit lucrările.
Așa că haide să trecem la treabă și să îți prezentăm sfaturile recomandate de noi pentru acest început de primăvară. Sperăm să îți fie de folos!
Scarificarea
Una dintre cele mai importante lucrări de mentenanță care trebuie efectuate la început de sezon, de altfel fiind și prima care e necesar a fi efectuată, este scarificarea. Este esențial să îndepărtăm toată materia organică acumulată de-a lungul sezonului rece, pentru a lăsa loc gazonului să se dezvolte și îngrășămintelor să pătrundă în plantă și în sol.
Suprafețele mici se pot scarifica cu o greblă, iar dacă aveți o suprafață mai mare este bine să folosiți un scarificator pe benzină sau electric. Important e să folosiți arborele cu sârme.
Înainte de a scarifica, asigură-te că solul este uscat, cel puțin 1 – 2 cm adâncime, deoarece altfel vei scoate și iarbă verde și sănătoasă.
Dacă peluza a fost înființată anul trecut cu gazon rulou de la noi, nu este nevoie de scarificare. De la noi pleacă aspirat și nu s-a acumulat materie organică. Dacă ați însămânțat anul trecut, la fel, nu este nevoie de scarificarea peluzei.
Cum refaci gazonul după această operațiune?
Operațiunea de scarificare poate reprezenta un stres pentru gazon, astfel că acesta necesită o îngrijire mai atentă după efectuarea acestui proces, pentru a se putea dezvolta frumos și sănătos.
Așadar, în ziua scarificării aplică 3 – 3,5 kg de îngrășământ solid de primăvară Greenax Premium de Primăvară sau Fenix Premium Spring la 100 m² și irigă abundent.
A doua zi după după aplicarea îngrășământului solid, aplică îngrășământ foliar după caz:
- Dacă gazonul prezintă mucegai sau alte boli, aplică 200 ml Greenax S.O.S. + 200 ml Greenax Bialga în 10 L de apă la 100 m².
- Dacă gazonul este doar îngălbenit și nu prezintă boli, aplică 200 ml Greenax Green Boost + 200 ml Greenax Bialga în 10 L de apă la 100 m².
Nu iriga peluza în ziua aplicării îngrășământului foliar!
În cazul în care nu ești sigur dacă există sau nu boli în gazonul tău, te rugăm să ne trimiți o poză pe WhatsApp, la numărul de telefon 0756100300, iar un inginer consultant te va ajuta.
ATENȚIE! Peluzele mai „tinere” de 1 an NU necesită scarificare!!!
Mentenanța gazonului
-
Fertilizarea
La începutul lunii Martie, după scarificare (peluze mature, peste 1 an), aplică 3 – 3,5 kg de îngrășământ solid Greenax Premium de Primăvară sau Fenix Premium Spring și irigă abundent.
A doua zi după aplicarea îngrășământului granular (temperatură peste 6℃) aplică pe frunza uscată îngrășământ foliar astfel: 200 ml Greenax Green Boost + 200 ml Greenax Bialga, în 10 L de apă / 100 m².
Îți reamintim să nu irigi peluza în ziua aplicării îngrășământului foliar!
Pentru o mentenanță corespunzătoare a peluzei, reaplică îngrășământul foliar la 3 – maxim 4 săptămâni.
-
Tunderea gazonului
În această perioadă vă recomandăm să păstrați peluza tunsă la o înălțime de maxim 4 – 6 cm.
Irigarea gazonului
Irigarea se măsoară în L/m², nu în minute! Folosește un pluviometru pentru a măsura cu exactitate cantitatea de apă cu care este irigată peluza ta.
- Peluzele predominante cu Lolium Perenne au nevoie de mai multă apă decât cele cu Festuca Arundinacea.
- Primăvara irigă o dată / săptămână cu 5 – 10 L de apă / m².
- E important să verifici mereu solul pentru a nu fi prea umed din cauza temperaturii și a precipitațiilor. În mod normal, nu este nevoie de irigare constantă, însă dacă vremea impune, trebuie să ne ocupăm și de acest aspect.
- Ajustează ușor în plus cantitatea de apă dacă gazonul se află pe un sol nisipos și este format din specia Lolium Perenne sau Poa Pratensis.
→ O regulă simplă: Dacă ne aflăm într-o perioadă fără precipitații, cu temperatura medie săptămânală de 20℃, gazonul are nevoie de 20 L de apă / m² pe săptămână.
Supraînsămânțare
Sezonul rece poate lăsa un urma sa peluze care prezintă foarte multe goluri. Dacă nu ești mulțumit de aspectul peluzei tale, dacă există anumite zone în care gazonul a avut de suferit sau dorești schimbarea speciei predominante, fă o supraînsămânțare.
Dacă nu știi concret cum se realizează supraînsămânțarea gazonului, te poți inspira din ghidul creat de noi. Accesează ghidul de supraînsămânțare al gazonului AICI.
În cazul supraînsămânțării, alegerea semințelor este foarte importantă. Rareori semințele pentru gazon conțin o singură specie, majoritatea produselor sunt create din mix de semințe. În continuare îți voi prezenta caracterizarea gamei noastre complete de semințe pentru gazon, în funcție de caracteristicile peluzei și preferințele tale:
- Semințe pentru umbră: Brillante, Prestige, Rigenervit
- Semințe pentru secetă: Extreme Blue, Sport Play
- Semințe pentru soare: Extreme Blue, Sport Play
- Semințe pentru supraînsămânțare gazon rulou Gazon Luna: Rigenervit
- Semințe cu germinare rapidă: Rigenervit
- Semințe mixte: Brillante, Prestige
- Supraînsămânțare: Rigenervit
- Trafic intens: Sport Play, Extreme Blue, Brillante, Rigenervit
- Tăieri puține: Sport Play, Extreme Blue
- Verde intens: Extreme Blue, Sport Play
- Verde deschis: Prestige, Rigenervit, Brillante
Pentru mai multe detalii legate de alegerea semințelor, te invităm să parcurgi ghidul nostru de alegere al semințelor AICI.
Nu uita că lucrările de început de sezon sunt esențiale pentru a te bucura de o peluză sănătoasă și frumoasă pe tot parcursul anului. Așa cum am mai menționat, este important să îți creezi un plan al lucrărilor de mentenanță din grădina ta, să nu le amâni, dar mai ales, să nu le omiți.
Pentru orice întrebări suplimentare, ne poți contacta prin una din metodele de mai jos, iar unul dintre specialiștii Gazon Luna te va ajuta să iei cea mai bună decizie, potrivită nevoilor tale.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.