Principalii dăunatori ai gazonului și combaterea lor

Daunatorii gazonului și combaterea lor

Dăunători precum unele insecte sau larvele acestora sau mamifere de talie mai mică sau mai mare constituie dăunători care prin prezența și activitatea lor pot să producă pagube gazonului din curțile noastre. Unele simptome apărute pe gazon în urma atacului unor dăunători sunt aproape identice cu atacul unor boli, de aceea este foarte importantă identificarea corectă și combaterea cât mai eficientă și din timp a acestor dăunători.

Principalii dăunători ai gazonului sunt:

1. Albina minieră

Albina minieră

Este o insectă care sapă galerii până la o adâncime de 50 cm unde își depune ouăle. La suprafața solului formează mici mușuroaie asemănătoare cu cele a furnicilor, mușuroaie care sunt inestetice în gazon și care împiedică o tundere corectă a acestuia. Se combate prin utilizarea de insecticide de contact aplicate pe sol (gazon).

2. Furnicile

Musuroi-de-furnici

Nu atacă în mod direct gazonul, dar formează mușuroaie cu dimensiuni de la câțiva centimetri la câțiva zeci de centimetri, mușuroaie care acoperă firele de iarbă ducând la moartea acestora, împiedică tunsul corect și care au aspect inestetic.
Combaterea furnicilor din gazon se face folosind insecticide de contact, spălând mușuroaiele cu jet de apă sau folosind bicarbonat de sodiu care se presară în jurul mușuroaielor.

3. Greierii

gaura-de-greiere

Nu atacă în mod direct gazonul, sapă numeroase galerii cu diametrul de până la 1-2 cm prin care se pierde mai repede apă și formează mici mușuroaie inestetice.
Combaterea se face folosind insecticide.

4. Tânțăroi – Typulla

Tipula

Larvă de țânțăroi

Este unul dintre cei mai temuți dăunători ai gazonului și din păcate tot mai prezent și în curțile de la noi. Adulții sunt niște insecte foarte asemănătoare cu țânțarii, dar de dimensiuni mult mai mari de până la 2 cm. Pagubele sunt produse de către larvele acestor țânțari care sunt foarte
vorace și atacă în mod direct firele de iarbă, consumând rădăcinile acestora. Larvele au dimensiuni de până la 3-4 cm lungime, de culoare gri și foarte ușor de identificat.

Combaterea este foarte dificilă pentru că au 2-3 generații pe an, trebuie combătute atât adultul cât și larvele care apar în gazon. Se folosesc insecticide cu acțiune sistemică și insecticide cu acțiune de contact împotriva adulților care depun ouăle în sol, cât și împotriva larvelor care sapă mici galerii la nivelul rădăcinilor și care devorează aceste rădăcini făcând să dispară gazonul în zonele respective.

5. Coropișnițele

Coropisnita

Sapă galerii atât în adâncime căt și pe orizontală, unde taie rădăcinile gazonului ducând la moartea acestuia și la apariția de goluri inestetice în gazon.
Din fericire se combat relativ ușor folosind detergent de vase diluat și aplicat în galerii (metoda ecologică) sau folosind insecticide sub formă de granule special concepute împotriva coropișnițelor și care se introduce în galeriile formate de acestea.

6. Cărăbușul de mai

larve carabus de mai

Larvele cărăbușului de mai

Larvele cărăbușului de mai sunt cele care dăunează în mod direct gazonului. Simptomele atacului larvelor cărăbușului de mai se confundă foarte des cu simptomele unor boli pentru că se manifesta la început prin pierderea în vigoare și culoare a gazonului, fapt determinat de atacul acestor larve la nivelul rădăcinilor și fără prezența unor galerii sau alte semne care să indice prezenta acestora în sol.

Combaterea este destul de dificilă și se face prin folosirea repetată a nematocidelor (insecticide dedicate combaterii nematozilor). La prepararea soluțiilor se folosesc volume mari de apă pentru ca acestea să ajungă în sol acolo unde se află larvele.

7. Cârtițele

Musuroaie-de-cartite

Poate unul dintre cei mai de temuți dăunători ai gazonului, formează mușuroaie de dimensiuni mari care sunt foarte inestetice și care acoperă firele de iarbă ducând la moartea acestora. Galeriile foarte numeroase duc la pierderea apei în zonele respective. Fiind animale protejate de lege nu se mai pot folosi substanțe chimice împotriva lor, combaterea se face folosind capcane speciale pentru prinderea lor, aparate cu ultrasunete pentru
îndepărtarea lor din zona atacată, dar cea mai sigură și eficientă metodă rămâne folosirea plasei anti-cârtițe la înființarea gazonului.

 

Plasă anti cu ochiuri de 12×12

8. Șoarecii de câmp

Nu atacă în mod direct gazonul, dar sapă o întreagă rețea de galerii prin care se pierde un volum mare de apă folosită la irigat. Pentru combatere se folosesc insecticide sau capcane specifice.

9. Animalele de companie

Câinii și pisicile atât de dragi unora nu se împacă foarte bine cu gazonul. Urina și fecalele acestora având un pH foarte acid provoacă arsuri gazonului care urmează să devină foarte inestetic având multe pete și goluri. De asemenea, în cazul câinilor de talie mare, mai ales în sezonul de primăvară și toamnă când sunt multe ploi și substratul este mai moale, se formează cărări în zonele unde aceștia își fac un traseu pe care se plimbă mai mult.

Cum putem avea un gazon frumos având si animale de companie?

Stabilirea și limitarea unei zone în curte unde acestea au acces, spălare zilnică și adunarea dejecțiilor, folosirea de hrană pentru animale cu adaos de zeolit, folosirea de repelenţi în cazul animalelor fără stăpân, folosirea de plante care împiedică intrarea si trecerea animalelor în anumite zone ale curții (Ilex, Mahonia, Piracantha etc.)

10. Animalele sălbatice

Pagube la gazon

Pagube aduse de mistreț la o peluză

În cazul unor suprafețe mai mari de gazon care nu sunt îngrădite, pot să existe daune foarte mari datorită unor animale sălbatice. Cei mai de temut sunt porcii sălbatici care pot distruge suprafețe însemnate de gazon într-un timp foarte scurt. Combaterea este foarte dificila, împrejmuirea zonei și limitarea accesului acestora pe gazon rămâne cea mai eficienta metodă.

 

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.