Râmele – dăunător sau ajutor în gazon ?

Prin activitatea pe care o au în sol râmele trebuie considerate vietăți foarte benefice în creșterea calității acestuia și implicit în contribuția lor pentru un gazon mai sănătos și mai frumos. Singurul aspect neplăcut provocat de râme este prezența unor mușuroaie mici în gazon care atunci când sunt foarte numeroase nu sunt foarte estetice și atunci când pământul nu este bine zvântat îngreunează operațiunea de tuns. Pământul se lipește de roți și pot să rămână urme în gazon. Trebuie menționat că aceste mușuroaie apar doar când este exces de umiditate în sol, când acesta se zvântă, râmele se retrag mai jos în substrat.

Efectele benefice ale râmelor în sol sunt însă mult mai numeroase și anume:

– Prin galeriile săpate, apa în exces se drenează mult mai repede
– Oxigenul prezent la nivelul galeriilor este de mare ajutor rădăcinilor îmbunătățind activitatea fiziologica a plantelor
– Prin substanțele organice pe care le eliberează în sol contribuie la îmbunătățirea structurii solului și creșterea fertilității acestuia scăzând nevoia de utilizare a fertilizanților
– Furnizează un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor benefice din sol care prin descompunerea materialelor vegetale produc substanțe nutritive și îmbunătățesc sănătatea solului
– Contribuie la reducerea eroziunii solului

Cârtițele se hrănesc cu râme, aceasta fiind una dintre principalele lor surse de hrană. Cârtițele sunt animale insectivore care trăiesc sub pământ și au o dietă variată, incluzând râme, larve de insecte, și alte nevertebrate mici găsite în sol. Râmele sunt o sursă importantă de nutrienți și energie pentru cârtițe, deoarece acestea conțin o cantitate mare de proteine.

Pentru a te proteja de cârtițe îți recomandăm să montezi plasă anti cârtițe înainte de montarea gazonului rulou. Avem cea mai bună plasă împotriva cârtițelor cu ochiuri de 12×12 mm astfel încât acestea nu pot pătrunde.

Plasa anticartita rola 1 x 50m – 50mp – ochiuri 12x12mm

Vezi produsul aici !

În concluzie, acolo unde avem rame în sol avem garanția unui substrat adecvat pentru dezvoltarea în condiții bune a gazonului.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.