Combaterea bolilor de iarna ale gazonului

Care sunt principalele boli ale gazonului în perioada rece a anului?

Mucegaiul gri de zăpadă ( Typhulla incarnata) și mucegaiul  mucegaiul roz de zăpadă (Microdochium nivale). Acestea sunt bolile caracteristice care afectează gazonul în perioada rece a sezonului.

Mucegaiul gri de zăpadă (Typhulla incarnata)

 

Mucegaiul roz de zăpadă (Microdochium nivale)

 

Manifestarea bolii

Pete de mărimi și forme variate (de la câțiva centimetri la zeci de centimetri) cu miceliul perimetral foarte vizibil de culoare gri în cazul Typhulla și culoare roz în cazul Microdochium, în interiorul petelor gazonul este culcat la pământ și de culoare maronie.

Care sunt speciile afectate?
Toate speciile de gazon sunt afectate, Lolium perene și Agrostis sunt totuși cele mai sensibile și mai afectate de către aceste două boli. Atât mucegaiul gri cât și cel roz de zăpadă se instalează în condiții de umiditate ridicată, temperaturi de 6-8 grade, iar dacă gazonul este acoperit de un strat consistent de zăpadă căzut peste solul dezghețat șansele de instalare și dezvoltare a bolii sunt mult mai mari. Trebuie menționat că la temperaturi negative boala nu se mai dezvoltă.

Foarte importante în lupta cu aceste doua boli sunt lucrările de prevenire care se fac înainte de sezonul rece și înainte ca boala să se instaleze.

Vezi cel mai complex catalog al bolilor gazonului și metodele de combatere

Cum prevenim apariția bolilor de iarnă ale gazonului?

Fertilizarea corectă a gazonului toamna

Folosirea îngrășămintelor cu conținut ridicat de potasiu dedicate fertilizării gazonului toamna este operațiunea determinantă în pregătirea gazonului pentru sezonul rece. Atât în ceea ce privește rezistența lui la temperaturile scăzute, dar mai ales la instalarea bolilor amintite mai sus.

Fertilizarea de toamnă se efectuează în funcție de zonă, în lunile octombrie și început de noiembrie astfel încât potasiul care levigă și este asimilat puțin mai greu să poată ajunge în planta înainte de instalarea temperaturilor negative și intrarea gazonului în starea de hibernare.

Ce îngrășăminte folosim pentru fertilizarea de toamnă?

Îngrășământ profesional pentru toamnă Fenix Autumn

Vezi produsul

 

 

Tunsul

Chiar dacă ritmul de creștere este unul mai scăzut gazonul trebuie tuns. Dacă firele de iarbă sunt prea lungi atunci acestea vor fi culcate la pământ, iar în zonele respective se creează condiții de instalare a bolilor. Dacă sunt frunze căzute pe gazon acestea trebuie îndepărtate neapărat pentru că împiedică lumina să mai ajungă la frunzele de iarbă și creează condiții de
instalare a fungilor sub ele.

Irigatul

Frecventa irigatului scade considerabil, se udă doar atât cât gazonul să nu sufere din cauza apei. Excesul de umezeală înseamnă temperaturi mai scăzute la nivelul solului, iar apa în exces la nivelul frunzelor înseamnă o instalare mai rapidă a bolilor.

Scarificatul

Este o operațiune foarte benefică mai ales în cazul gazonului matur unde avem acumulare de pâslă (materie organică moartă) la baza plantelor. Pâsla reține apa la nivelul solului și constituie un mediu prielnic instalării bolilor. Prin îndepărtarea stratului de pâslă și a frunzelor moarte de la bază favorizăm pătrunderea luminii și a aerului. Acest lucru duce la o mai bună dezvoltare a gazonului și scădem riscul de instalare a bolilor.

Aeratul

Chiar dacă este o operațiune care se execută mai rar din pricina costurilor ridicate este o operațiune care îmbunătățește foarte mult calitatea substratului. Prin decompactarea lui, dar și prin faptul că ajută la drenarea excesului de apă, a creșterii nivelului de oxigen și fertilizanți de la nivelul rădăcinilor.

Tratamentele cu fungicide

Acolo unde avem un istoric cu instalarea bolilor se pot efectua tratamente preventive cu fungicide. Fungicidele care sunt eficiente acum sunt cele cu acțiune de contact din cauza temperaturilor scăzute, dar dacă avem temperaturi de cca 12-14 grade se pot utiliza și fungicide sistemice cu azoxistrobină sau tebuconazole.

Tratamentele după instalarea bolii sunt foarte greu de efectuat datorită temperaturilor scăzute din această perioadă. Imposibile când avem gazonul acoperit de zăpadă. Dacă temperaturile sunt pozitive se pot efectua tratamente cu fungicide de contact la temperaturi de peste 6 grade cu Microthiol sau Cyflamyd. După creșterea temperaturilor (peste 10-12 grade) și topirea zăpezilor, tratamente curative cu fungicide sistemice.

Evitați să aruncați zăpada de pe alei pe gazon, movilele de zăpadă astfel formate rămân
mai multă vreme pe gazon și sub ele crește riscul de apariție a bolii.

Primăvara după ce temperaturile cresc peste 10 grade și gazonul începe să crească, boala nu se mai extinde. Atunci este momentul în care se poate efectua un tratament. Dacă boala se manifestă pe o suprafață mai întinsă de gazon, se scarifică zonele afectate cu o greblă sau scarificator, se adună resturile de iarbă și se poate fertiliza pentru a ajuta gazonul să-si revină.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.