Care sunt elementele esențiale pentru pregătirea gazonului de iernat?
Pregătirea gazonului pentru perioada de iarnă este necesară, chiar dacă în ultimii ani iernile au tot mai puține episoade de zile și nopți geroase (temperaturi sub -25°C), temperaturile scăzute, umiditatea în exces, stratul de zăpadă etc. sunt factori care constituie un stres major pentru gazon. Din această cauză se recomandă o serie de lucrări care trebuie efectuate în perioada sezonului de toamnă. Astfel gazonul o să fie pregătit de trecerea în condiții cat mai bune a sezonului rece.
1. Scarificatul gazonului
După sezonul cald care presupune temperaturi mari și nevoia de a iriga mult gazonul, la baza acestuia se formează un strat de pâslă (resturi vegetale și materie organică moartă). Stratul de pâslă împiedică apa să ajungă la nivelul rădăcinilor, constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor. Acesta împiedică creșterea normală a gazonului etc.
Cele mai indicate operațiuni sunt scarificatul si eventual aeratul.
De asemenea, excesul de apă, umbra excesivă, drenajul necorespunzător, pH-ul acid pot să favorizeze formarea mușchiului. Prin scarificat se elimină o mare parte din acesta. Scarificatul este o operațiune care se face pe gazonul bine înrădăcinat și înfrățit. Nu este deloc necesar pe gazonul semănat de câteva luni!
2. Tunsul gazonului
Dacă în perioada de vară se recomandă ca gazonul să fie tuns cu 1-2 cm mai sus, odată cu venirea sezonului rece se poate tunde din nou la înălțimea normală. Este indicată folosirea coșului la mașina de tuns și adunat tot gazonul tăiat, eventual frunzele căzute pe acesta.
Este importantă și frecvența tunsului, un gazon netuns la timp înseamnă plante slăbite care o să fie foarte ușor afectate de temperaturile scăzute.
Daca sunt dimineți cu brumă sau chiar îngheț la sol trebuie evitată călcarea sau tunsul gazonului.
3. Fertilizatul gazonului
Poate una dintre cele mai importante operațiuni la intrarea în sezonul rece. Se recomandă un îngrășământ cu conținut cât mai scăzut de N și cât mai crescut de K. Potasiul reduce conținutul de apă din frunze și creste turgescenta celulelor, făcând astfel gazonul mult mai rezistent la temperaturile scăzute, dar și la apariția unor boli caracteristice sezonului rece. Se recomandă fertilizatul cu o cantitate de 3-3,5 kg de îngrășământ/100 m2 care se aplică pe gazonul uscat după care se irigă.
Îngrășăminte profesionale pentru gazon
4. Tratamente fitosanitare
Mucegaiul gri și mucegaiul roz de zăpadă sunt două dintre bolile cele mai frecvente care apar în timpul sezonului rece. Nu este nevoie neapărat să existe strat de zăpadă, aceste boli își fac apariția la temperaturi pozitive de 2 – 6°C și multă umezeală.
Cum iarna temperaturile sunt negative și orice tratament este ineficient, se recomandă efectuarea acestora în zilele târzii de toamnă cu temperaturi pozitive. Datorită temperaturilor scăzute se recomandă efectuarea tratamentelor cu fungicide cu acțiune de contact.
5. Irigatul
Odată cu scăderea temperaturilor, cantitatea de apă pierdută prin evapo-transpiratie și necesară gazonului scade mult. Trebuie corelată cantitatea de apă strict după nevoile gazonului. Excesul poate duce la o creștere exagerată a firelor de iarbă în detrimentul sistemului radicular. Instalarea bolilor, mușchiului sau a algelor este o altă problemă.
Daca avem un excedent de apă datorat precipitațiilor, atunci trebuie intervenit când vremea permite și efectuate lucrări de scarificat (aerat) și tratamente fitosanitare.
6. Supraînsămânțatul
Toamna este perioada ideală pentru efectuarea operațiunii de supraînsămânțat din mai multe motive:
– solul este cald încă și perioada necesară germinatului este mai scăzută, după răsărire gazonul are timp să-și formeze un sistem radicular destul de bine dezvoltat încât să treacă peste iarnă cu bine;
– buruienile anuale și cele perene nu se mai instalează atât de ușor, astfel încât nu mai concurează cu gazonul și ne scutește de operațiunile de erbicidat;
– toamna nu avem parte de precipitații abundente (averse) care să spele semințele.
În funcție de zonele geografice perioada de supraînsămânțat sau semănat de toamnă trebuie bine aleasă astfel încât după răsărire gazonul să nu fie afectat de înghețurile timpurii.
7. Aeratul
Chiar dacă mașinile de aerat pentru gazonul rezidențial sunt o raritate, operațiunea de aerat aduce importante beneficii gazonului. Făcută cu carotaj sau fără, în găurile făcute la nivelul rădăcinilor ajunge mult mai ușor apa, oxigenul si îngrășămintele. Acest lucru duce la o foarte bună dezvoltare a sistemului radicular și implicit la o rezistență cât mai bună a gazonului pe perioada sezonului rece. Acolo unde este nevoie și sunt suprafețe mici, aeratul se poate face și cu dispozitive manuale.
8. Top-dressing
Top-dressing constă în aplicarea pe sol a unui strat de nisip, turbă sau pământ amestecat cu nisip. Este o operațiune care este corelată de obicei cu supraînsămânțatul sau aeratul. Poate fi și singular când ne dorim să nivelăm suprafața gazonului sau să îmbunătățim structura și textura substratului.
9. Alte operațiuni
Adunatul frunzelor. Frunzele căzute și ramase pe gazon împiedică lumina să ajungă la nivelul firelor de iarbă. Acestea se etiolează și pot să moară, iar sub aceste frunze se formează un mediu prielnic de dezvoltare a bolilor de sezon. Toaletarea plantelor din gradină astfel încât să reducem suprafața umbrită a gazonului mai ales în zonele cu mai puțin soare și unde datorită lipsei de lumină gazonul are de suferit.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.