Ce sunt îngrășămintele pentru gazon de tip STARTER?

Ce sunt îngrășămintele pentru gazon de tip STARTER?

Îngrășămintele pentru gazon de tip starter sau pre seed sunt îngrășăminte speciale care se utilizează la înființarea peluzelor de gazon fie prin semănat fie prin montarea de gazon rulou. Diferența dintre îngrășămintele regulate si îngrășămintele de tip starter o face procentul mai mare de fosfor pe
care acestea din urma îl conțin. În funcție de producătorul de îngrășăminte acest procent variază de obicei între 10 și 20%. În cazul îngrășămintelor de sinteză și 5-8% în cazul îngrășămintelor organice.
Rolul fosforului este unul foarte important atât în germinarea semințelor de gazon cât și în dezvoltarea corespunzătoare a sistemului radicular.

De ce este bine să utilizăm îngrășămintele starter și când trebuie utilizate aceste îngrășăminte?

Pe lângă procentul mare de fosfor care ajută la germinare și dezvoltarea sistemului radicular, aceste îngrășăminte conțin și N care contribuie la susținerea ritmului de creștere a gazonului și oferă acestuia o culoare verde intens. K oferă rezistență la factorii de stres (ger, secetă, caniculă), cât și protecție împotriva bolilor.

Se utilizează primăvara și toamna în cazul înființării peluzelor prin însămânțat. Pe tot decursul anului în cazul înființării gazonului prin montarea de rulouri de gazon. Gradul de fertilitate al solului și conținutul lui în micro și macroelemente se determină cel mai corect prin analize de laborator. Ținând cont de faptul că pentru îmbunătățirea structurii substratului se utilizează în mod frecvent nisip sau pământ nisipos care sunt materiale cu o fertilitate scăzută, folosirea acestor îngrășăminte este un lucru mai mult decât necesar.

Îngrășământ de tip starter pentru gazon Fenix Pro Starter, acoperire 800-1000 mp2, 20 kg

Comandă aici !

Ai nevoie de un îngrășămănt de tip starter pentru gazon ?

În cazul în care înființăm gazonul prin semănat, operațiune care se execută primăvara și toamna când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă avem un substrat fertil macroelementele din sol sunt mai greu absorbite de către plante, mai ales în cazul fosforului. Acest lucru se poate remedia foarte ușor când se aplică îngrășămintele de tip starter. Momentul optim de aplicare în cazul semănatului este la pregătirea terenului sau simultan cu împrăștiatul semințelor astfel încât după irigat aceste îngrășăminte să poată fi dizolvate și să ajungă în sol la nivelul viitoarelor rădăcini.

În cazul înființării peluzei prin montarea de rulouri de gazon volumul rădăcinilor este mult redus la decuparea rulourilor. Refacerea acestor rădăcini este mult ajutată de folosirea îngrășămintelor de tip starter. Îngrășămintele se pot aplica direct pe sol înainte de montarea rulourilor de gazon sau peste acestea. Acest lucru este recomandat mai ales în lunile călduroase când datorită utilizării unor volume mai mari de apă și a temperaturilor ridicate. Îngrășămintele ajung mai rapid la nivelul rădăcinilor.

Tipuri de startere pentru gazon

Îngrășămintele de tip starter pot să fie organice (de proveniență naturală: compost gunoi de păsări etc.) sau îngrășăminte chimice (de sinteză).
În cazul îngrășămintelor de sinteză conținutul în substanțe active este mai mare. Efectul este mai rapid decât în cazul îngrășămintelor organice unde avem un conținut de substanțe active mai mic. Acestea au un efect pozitiv pe o perioadă mai îndelungată mai ales din punct de vedere al ameliorării structurii și fertilității solului.

Forma sub care se prezintă aceste îngrășăminte este solidă (granule sau pulbere) sau lichidă. În cazul îngrășămintelor solide se utilizează pentru administrare distribuitoarele obișnuite de îngrășăminte. În cazul celor lichide acestea se dizolvă în apă. Se distribuie cu ajutorul pompelor care se folosesc și la efectuarea de tratamente fitosanitare. Există îngrășăminte solide care se administrează foliar. În acest caz acestea se dizolvă în apă după indicațiile recomandate de producător si se administrează tot cu ajutorul pompelor.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.