Fertilizarea gazonului toamna

Chiar dacă se apropie sezonul rece când gazonul intră în repaus, acesta are nevoie de o pregătire corespunzătoare. Este necesar pentru a trece cu bine peste stresul provocat de temperaturile scăzute şi a face față cu bine atacului unor boli caracteristice acestui sezon. Fertilizatul de toamnă este o operațiune determinantă în acest sens.

Chiar dacă speciile folosite în amestecurile de gazon de la noi sunt toate specii perene, care rezistă temperaturilor negative, un gazon nefertilizat sau un gazon fertilizat necorespunzător poate fi afectat de temperaturile foarte scăzute. Pot apărea bolile tipice care sunt prezente în această perioadă: mucegaiul gri sau mucegaiul roz de zăpadă.

Citeșe articolul : Totul despre bolile gazonului, prevenție și tratament.

Înainte de aplicarea îngrășământului de toamnă este recomandat să faceți o scarificare pentru a îndepărta iarba uscată rămasă pe sol după temperaturile ridicate din timpul verii. Va ajuta solul să absoarbă mai bine nutrienții în sol și previne apariția bolilor datorită faptului ca nu va menține o umezeală ridicată la nivelul solului și nu va sufoca rădăcinile.

Ce tipuri de îngrășământ sunt recomandate în perioada de toamnă?

In ceea ce privește formula chimică a acestora, se recomandă fertilizanți cu un nivel scăzut de N (azot) şi cu un conținut cât mai ridicat de K (potasiu). Potasiul determină un conținut redus de apă la nivel celular fapt care conferă rezistență crescută plantelor la îngheț. Acesta influențează creșterea pereților celulari făcând astfel ca atacul şi penetrarea fungilor în plante să fie mult redus.

Se recomandă de asemenea, mai ales în această perioadă, folosirea de îngrășăminte profesionale dedicate gazonului cu eliberare controlată. Folosirea de îngrășăminte agricole cu eliberare imediată, care de obicei au şi un conținut mare de N, influențează un ritm mare de creștere şi un gazon predispus la instalarea bolilor şi mai puțin rezistent la temperaturile scăzute. Chiar dacă temperaturile sunt scăzute, depășirea normei de aplicare la aceste îngrășăminte poate să ducă la arderea gazonului.

Pe lângă îngrășămintele granulare tipice pentru acest sezon se pot utiliza şi îngrășăminte foliare cu mult K şi microelemente care pot fi aplicate în zilele cu temperaturi pozitive de la finalul sezonului.

Greenax Premium toamnă

  • Perioada de aplicare din septembrie până în noiembrie
  • Pentru peluze până în 200 de metri pătrați
  • Conținut ridicat de potasiu ( 26% )
  • Pentru peluze afectate

Îngrășământ Greenax Premium pentru Toamnă
Vezi aici !

Fenix Premium Toamnă

  • Perioada de aplicare : August – Octombrie
  • Îngrășământ ce asigură nutriție completă pentru toată iarnaIngrasamant-pentru-gazon-de-toamna

Îngrășământ Fenix Premium Autumn

Vezi aici

 

  • folosind tehnologia XCU, sunt în primul rând desemnati pentru lunile de toamnă. Raportul selectat din nutrienții lor, vor ajuta gazonul să se pregătească pentru sezonul de iarnă, pentru a-și crește rezistența la stres.

 

Când aplicăm îngrășământ de toamnă pentru gazon?

Momentul aplicării îngrășămintelor de toamnă este de asemenea foarte important. Se recomandă în funcție de zonă şi îngrășământul folosit ca această fertilizare să fie efectuată în lunile septembrie şi octombrie. O fertilizare prea timpurie poate duce la epuizarea elementelor nutritive din sol şi astfel gazonul să rămână fără resurse tocmai când are nevoie, iar o aplicare prea târzie poate face ca elementele nutritive să nu ajungă să fie asimilate de către plantă în timp util înainte de intrarea acestora în repaus, știut fiind faptul că potasiul devine mai greu accesibil plantelor decât azotul care se descompune şi este translocat în plante mult mai rapid.

Cum aplicăm îngrășământul de toamnă pentru gazon ?

Aplicarea îngrășămintelor se face folosind dispozitivele speciale dedicate acestei operațiuni. Ca distribuirea să fie cât mai uniformă se recomandă ca aceasta să se facă în două treceri, chiar dacă acest lucru se realizează cu distribuitor. Uniformitatea aplicării îngrășământului de toamnă va duce la o culoare și o creștere uniformă. În cazul în care aveti zone afectate, unde gazonul nu este sănătos, nu aplicați o cantitate mai mare de îngrășămât decăt cea recomandată, chiar dacă zona nu arată bine.

Îngrășămintele se aplică atunci când firele de iarbă sunt zvântate, înainte de ploaie sau se pornește sistemul de irigat după aplicare. Nu insistați să irigați până când granulele se dizolvă. Un îngrășământ profesional, care este peliculat nu se va dizolva, chiar și după câteva irigări abundente.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.