Magneziul și importanța lui în fertilizarea gazonului

Magneziul este frecvent folosit ca îngrășământ pentru gazon sub forma de îngrășământ cu sulfat de magneziu sau cu oxid de magneziu, utilizat pentru a gestiona deficiența de magneziu în plante.
Clorofila este un pigment care absoarbe lumina și absoarbe undele de lumină albastră și roșie, reflectând undele de lumină verde. Acest pigment este ceea ce conferă plantelor culoarea verde.
Magneziul este atomul central al clorofilei, și doar o fracțiune din magneziul total este legată de clorofilă (aproximativ 25%). Aproximativ 70% este relativ mobil și prezent în seva plantelor. Ionul de magneziu este, de asemenea, implicat în multe reacții enzimatice și în sinteza proteinelor.

Care sunt simptomele deficienței de magneziu la plante și gazon?

Principalul simptom al deficienței de magneziu la plante este cloroza intervenoasă. Cloroza intervenoasă apare atunci când între venele frunzei apare o decolorare galbenă, uneori cu o culoare maro-roșcată. Venele însele rămân verzi. Cheia pentru identificarea unei deficiențe de magneziu constă în localizarea acestei cloroze, deoarece poate fi confundată cu deficiența de fier. Deoarece magneziul este foarte mobil în plantă, primele semne ale deficienței de magneziu apar pe frunzele mai vechi, inferioare, pe măsură ce magneziul se deplasează către creșterea nouă.

Deficiența de magneziu în gazon

Cationii din sol, cum ar fi amoniu, potasiu și calciu, și un pH scăzut al solului reduc absorbția magneziului. Traficul intens pe gazon și aplicarea de îngrășăminte cu calciu sau potasiu, fără magneziu suplimentar, vor provoca o deficiență de magneziu. Această deficiență indusă,  este rar luată în considerare la aplicarea îngrășămintelor cu potasiu. Irigarea excesivă a gazonului poate duce la pierderea magneziului din zona rădăcinilor, ceea ce este des intalnit în solurile nisipoase.

Nivele scăzute de magneziu determină o reducere a raportului rădăcină/ frunze în gazon. Avand un sistem radicular slab dezvoltat avem plante hranite corespunzator lucru care duce la scăderea densitătii gazonului și o rezistență scăzută la traffic și factorii de stres
Excesul de magneziu poate provoca deficiență de calciu, potasiu și mangan.

  • Decolorarea frunzelor, a firelor de iarbă
  • Apariția zonelor galbene între nervuri
  • Aspect slăbit, îngălbenirea frunzelor
  • Trecerea rapidă a culorii firelor de iarbă de la verde la galben

Tipul de sol

Atât textura solului, cât și conținutul organic al solului influențează disponibilitatea magneziului. Solurile nisipoase cu un conținut redus de materie organică, necesită fertilizarea mai frecventă cu magneziu. Acest lucru este în contrast cu solurile argiloase care în general necesită aplicații mai mari și mai puțin frecvente.

Următoarele condiții inhibă absorbția magneziului:

  • Temperaturi scazute
  • Irigații excesive sau ploi abundente.
  • Soluri nisipoase și cu EC scăzut.
  • Trafic intens

Când este necesar să suplimentăm cu îngrășăminte cu magneziu ?

  • În cazul solurilor acide (pH scăzut). Solurile cu pH scăzut blochează magneziul prin reducerea solubilității sale. Acest lucru îl face mai puțin disponibil.
  • Aplicarea de îngrășăminte cu potasiu ridicat.
  • Nivel scăzut de magneziu în sol

Ce îngrășăminte cu magneziu să folosești ?

Atunci când decideți ce îngrășământ cu magneziu să utilizați, trebuie să fiți conștienți de caracteristicile lor specifice. Acestea pot fi săruri solubile cu eliberare rapidă, cum ar fi îngrășământul cu sulfat de magneziu și nitratul de magneziu, sau forme cu eliberare lentă precum oxidul de magneziu (Toata gama de ingrasaminte granulare Fenix sau Greenax)

Îngrășământ pentru gazon Greenax Spring & Summer 2.5 kilograme cu 4 % Magneziu, acoperire 75 mp2

 

Îngrășământ profesional pentru gazon Greenax Public Zone

Îngrășământ pentru gazon Greenax Public Zone, All Season, acoperire 650-1000 mp2, cu 3 % Magneziu

 

Îngrășământ pentru gazon Fenix Pro Starter, 20 kilograme, acoperire 650-1000 mp2, cu 2 % Magneziu

Ingrasaminte granulare pentru gazon
 Toată gama de îngrășăminte profesionale Fenix Professionals cu conținut de Magneziu

 

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.