Montajul rulourilor de gazon
Este bine de știut că rulourile de gazon se pot monta în orice perioadă a anului, chiar și iarna dacă vremea este blândă și suprafața pe care dorești să montezi noul gazon a fost pregătită corespunzător.
Rulourile de gazon se pot monta chiar și pe un sol înghețat. Singura condiție este ca gazonul să fie ferit de îngheț până la montajul efectiv al acestuia. Îl poți acoperi cu o copertină sau îl poți ține în mașina de transport.
Tehnica de montare a gazonului nu este foarte dificilă. Cu toate acestea,
ai grijă ca rolele alăturate să fie bine îmbinate și să nu se suprapună.
Așează primul șir de role pe lângă o margine dreaptă, fie ea bordură de pavaj sau delimitator de gazon și începe cu capătul cel mai apropiat de locul de depozitare al gazonului.
Dacă folosești roaba și ai de trecut peste pământul proaspăt pregătit sau chiar peste gazonul deja montat, îți recomandăm să folosești niște scânduri late peste care te poți deplasa liniștit cu roaba.
În cazul în care pui și plasă anti cârtiță, aceasta se așează treptat. Se întinde o rolă de plasă, se acoperă cu un rulou de gazon și se menține același ritm până se acoperă întreaga suprafață.
Rulourile de dimensiunea 250 x 40 cm (1 mp), le vei monta în șir, una după alta și trebuie să ai mare grijă la îmbinarea dintre ele atât pe lungime cât și pe lățime. Trebuie montate astfel încât gazonul să pară un tot unitar la finalul amenajării.
Când ajungi la capăt de rând, este posibil să fii nevoit să tai din rola de gazon. Te sfătuim să folosești un instrument bine ascuțit iar bucata rămasă folosește-o pentru a începe un nou rând. Dacă bucata rămasă este < 50 cm, nu o folosiți la începutul următorului rând, deoarece se poate usca. Încearcă să o folosești întotdeauna
între două role normale.
La finalul instalării poți începe udarea gazonului proaspăt instalat. Dacă lucrezi într-o zi caniculară sau în cazul în care lucrezi pe suprafețe mari, este esențial să uzi gazonul și în timpul montajului.
NU aștepta să finalizezi întreaga grădină și abia apoi să te ocupi de irigare!
REȚINE!
Deoarece utilajul de decopertat poate tăia doar gazonul proaspăt udat, rolele vin umede din fermă. Așa că ține cont că acestea sunt ușor umflate de apă. De aceea, la montaj trebuie îmbinate foarte bine și menținute ude 12-14 zile după montaj. Soarele usucă rolele iar acestea scad în dimensiune și se despart, lucru greu de remediat.
Ultima etapă este tăvălugirea gazonului. Se efectuează la finalizarea montajului, cu un tăvălug de 100-120 kg. Acesta are rolul de a monta și fixa gazonul proaspăt instalat. Dacă omiți acest pas, pot apărea pete uscate pe suprafața gazonului. În lipsa unui tăvălug, așează niște scânduri pe care să calci pentru a face o priză între pământul existent și pământul gazonului.
După ce ai montat gazonul, îți recomandăm aplicarea unui îngrășământ Fenix Pro Starter 3kg/100 mp datorită formulei pe care acesta o are NPK 19-19-5 + 2 MgO+TE.
Acest fertilizant are în compoziție pe lângă azot și potasiu, o cantitate mare de fosfor care ajută la dezvoltarea rădăcinii, grăbind astfel înrădăcinarea, iar transplantarea gazonului nu va fi resimțită, reducându-se stresul la noua instalare. Azotul este cel care dă culoare gazonului, fosforul ajută la dezvoltarea rădăcinii, iar potasiul oferă imunitate plantei (sănătate).
Irigarea gazonului
Irigarea gazonului în primele 10-14 zile trebuie făcută din abundență, cu 10-15 l/mp,
până la fixarea gazonului și refacerea rădăcinilor în sol.
Așa cum am precizat și mai sus, prin irigarea abundentă se evită depărtarea rolelor și apariția șanțurilor.
După aproximativ 2 săptămâni, acest lucru se poate verifica. Prinde cu mâna de iarbă și încearcă să ridici ușor o rolă de gazon. Dacă aceasta nu se mișcă înseamnă că s-a înrădăcinat și poți iriga normal, undeva la maxim 35 l/mp pe săptămână.
Pentru mai multe detalii privind irigarea, tunsul, fertilizarea, aerarea sau scarificarea gazonului, vezi și secțiunea sfaturi utile privind întreținerea gazonului sau abonează-te la newsletter-urile noastre pentru articole exclusive.