Secretele lui Charlye – Interviu din una dintre cele mai frumoase grădini din România

Secretele lui Charlye

,,Să grădinărim corect, după principii sănătoase”

Charlye Veteix este un nume de referință în domeniul amenajărilor de grădină, în România. A apărut pe piață în 2018 și a avut o ascensiune rapidă în top datorită pasiunii, muncii și educării continue în activitatea sa. Citește în continuare dialogul pe care l-am avut cu Charlye și descoperă ingredientele succesului său, care au fost provocările sale, și află totodată sfaturi care îți pot fi foarte utile în acest domeniu.

Când și cum a început această pasiune pentru ceea ce faci?

În 2018, când nu găseam în zonă pe cineva cu adevărat priceput.

Care a fost reacția familiei atunci când ai ales un alt drum?

Venind din vânzări, fără muncă fizică în ultimii 25 de ani, familia râdea, dar m-a încurajat totodată.

Povestește-ne despre grădina ta, ce plante, ce arbuști, ce gazon și alte lucruri se regăsesc acolo?

Mi-am construit-o în stil cottage garden. Am în grădină mai multe specii de conifere, pini pitici, arbuști, ierburi decorative, plante perene, trandafiri, plante exotice. În privința gazonului, am montat rulouri de gazon de la ferma Luna în anul 2018.

Mai jos regăsiți o serie de poze din grădina mea:

Grădina lui Charley

 

Grădina lui Charley

 

Cât timp aloci îngrijirii grădinii tale pe săptămână?

Având o suprafață totală de aproape 400 m2, cu circa 600-700 bucăți de plante. Pentru mentenanța de primăvară aloc în jur de 3-4 zile pentru ă o grădină frumoasă tot anul. Apoi, săptămânal, în jur de o oră pe tot parcursul sezonului. Fac acest lucru în general vinerea, după terminarea programului de muncă.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de când ai această pasiune?

Sunt foarte multe lucruri importante, dar dacă ar trebui să mă limitez și să amintesc doar unul singur, ar fi studierea nevoilor și mentenanța necesară speciei de plantă, înainte să achiziționez planta respectivă.

Care crezi că sunt ingredientele succesului în acest domeniu?

Mie mi-au adus succes studiul îndelungat în domeniu, cursurile, workshopurile la care am participat și colegii de breaslă care m-au sprijinit cu sfaturi la nevoie.

Cum te pot găsi clienții?

Clienții mă pot găsi telefonic, pe pagina de facebook Charlye Veteix și Charlye New Garden, care este de altfel și denumirea firmei. Activitatea o desfășurăm în toată Transilvania, iar sediul îl avem la Zalau. Chiar dacă suntem la Zalău, lucrăm foarte mult la Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare. Chiar în această perioadă lucrăm la Hunedoara, la Castelul Lupilor, 5200 mp2 de grădină și 6200 de plante. Pregătim solul, nivelare, plantări, plasă anti buruiană, sisteme de irigare și picurare.

Mai jos regăsiți câteva fotografii cu amenajări de grădini realizate de către Charley New Garden

Facebook : Charley New Garden
Contact: 0745 491 937

Ce recomandări ai pentru pasionații de grădinărit?

Recomandare mea este să nu execute, în amenajări, etape care pot provoca discomfort în dezvoltarea plantelor.

Care a fost cea mai mare provocare în toți acesti ani?

Au fost foarte multe, dar probabil cea mai importantă – căutarea și găsirea colegilor de echipă cu același grad de pasiune pentru plante. Recunosc, încă mai lucrez la asta. 🙂

Ce schimbări ai observat în România în materie de grădinărit și în comportamentul oamenilor?

În materie de amenajări spații verzi, a crescut numărul celor care execută corect lucrări de amenajare. Acest lucru îl observ pe grupuri postări cu peluze și grădini frumoase, cu specii de plante diversificate.

Care a fost cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o la început în materie de grădinărit?

Atunci când am acceptat să montez 10,5 tone de piatră decorativă într-o grădină, unde propusesem de fapt plante acoperitoare de sol, în loc de mulch.

Cum te educi în materie de grădinărit?

Am acces la cei mai buni profesioniști în domeniu, atât în țară, cât și peste hotare, cărora pot să le cer sugestii, chiar dacă pe unii nu-i cunosc personal. De asemenea, particip la cursuri și workshopuri în fiecare iarnă.

Ce produse folosești pentru gazon?

Pentru mentenanța peluzelor, din 2018 folosesc gama Fenix, și asta după ce am testat în jur de 10-12 alți fertilizanți. Folosesc gama Fenix, atât pentru grădina mea, dar și pentru clienții mei, unde feedback-ul lor este foarte important, astfel încât mă ajută să am clienți foarte satisfăcuți.

Care sunt planurile de viitor pentru Charley New Garden?

Avem foarte mulți clienți care ne apreciază pentru deschiderea de a amenaja și întreținerea unor grădini mai mici de 50 mp2. La Charley New Garden, contează foarte mult să avem clienți mulțumiți, chiar dacă au grădini mai mici, noi cu mare drag ne ocupăm să îi ajutăm să aibă o oază de verdeață și stare de bine. Punem accentul pe detalii, care în general sunt omise de majoritatea.  În acest sens dorim să acordăm atenție tutoror care doresc să aibă parte de o grădină frumoasă.

La Gazonluna.ro, suntem dedicați să susținem comunitatea de grădinari și peisagiști, iar acum oferim și clienților noștri posibilitatea de a-și publica articole pe site-ul nostru, complet gratuit! Fie că ai o afacere în domeniul grădinăritului, peisagisticii sau a altor servicii conexe, ne dorim să-ți oferim un spațiu pentru a-ți împărtăși expertiza și experiența cu publicul nostru pasionat. Suntem încântați să le oferim gradinari și peisagiști o oportunitate unică de a-și promova experiența și munca prin intermediul interviurilor noastre captivante. Contactează-ne pe adresa de mail [email protected]