Ce trebuie să știi înainte de a începe procesul de însămânțare?
Înainte de a cumpăra semințele și a începe efectiv procesul de însămânțare, trebuie să ținem cont de câteva aspecte foarte importante, pentru a nu da greș atunci când efectuăm procesul de înființare și pentru a ne bucura cât mai repede de o peluză verde și sănătoasă!
Gazonul se poate semăna primăvara sau toamna, însă perioada ideală pentru însămânțare este după 15 august, până maxim în 15 octombrie.
Alegerea semințelor potrivite
Decizia privind alegerea semințelor pentru înființarea peluzei poate să fie una foarte dificilă de luat. Fiecare specie de gazon suferă de anumite sensibilități, în funcție de anumiți factori. Noi venim în ajutorul tău cu un ghid vizual de caracterizare al semințelor pentru gazon.
Ghid de caracterizare al semințelor pentru gazon
Pentru a afla mai multe detalii despre cum să îți alegi semințele potrivite pentru peluza ta, consultă ghidul complet AICI.
Pregătirea terenului
- Înlătură vegetația existentă
- Solul trebuie afânat prin săpare manuală sau cu ajutorul unui motocultor
- Nivelează terenul
- Este necesară tasarea solului cu un tăvălug de 60 de litri
Acordă importanță acestor acțiuni, deoarece dacă solul nu este pregătit corespunzător, gazonul nu se va dezvolta normal și, de asemenea, se vor produce denivelări, iar peluza va avea un aspect inestetic.
Procesul de însămânțare pe larg
Îți vom prezenta, în detaliu, care sunt pașii pentru o însămânțare cu rezultate garantate:
- Împrăștie sămânța cu ajutorul unui distribuitor, în doza recomandată, pe toată suprafața grădinii. Pentru a distribui uniform și a evita golurile, împarte cantitatea de semințe în două părți, apoi distribuie o jumătate în direcția verticală a suprafeței, iar cealaltă jumătate în direcția orizontală.
- Aplică un îngrășământ cu eliberare controlată pentru a spori germinarea semințelor. În acest sens specialiștii Gazon Luna îți recomandă îngrășământul profesional Greenax Pro START, respectiv Fenix Pro Starter, în funcție de suprafața de teren pe care dorești să o însămânțezi. Aceste produse sunt special concepute pentru a stimula creșterea și dezvoltarea rădăcinilor și plantelor în cazul însămânțării, atât în procesul de germinare, cât și în cel de creștere.
- Tăvălugește stratul de semințe și îngrășământ cu un tăvălug cilindric de 60 de litri
- În continuare așază un strat de Top Dressing de aproximativ 4 – 8 mm
- Tăvălugește din nou.
- Pentru ca peluza nou înființată să dezvolte rădăcini puternice și rezistente, aplică un îngrășământ foliar care să asigure acest lucru. Produsul Greenax Root Power este conceput exact cu acest scop.
Mentenanța peluzei post-însămânțare
Solul pe care s-a făcut însămânțarea trebuie menținut umed până la germinarea tuturor semințelor. Dar ține minte: La o irigare vei uda doar atât cât solul să se mențină umed până la irigarea următoare. Peluza nu trebuie inundată.
Așadar, dacă în grădină ai un sol nisipos, trebuie să știi că apa va pătrunde mult mai repede în el și atunci este nevoie de irigări mai dese. În cazul în care ai un sol argilos, acesta reține mai bine apa și va avea nevoie de mai puține irigări. La umbră va fi nevoie de mult mai puțină apă decât la soare.
Odată ce sămânța va fi total germinată, se reduce cantitatea apei, datorită faptului că firul de iarbă menține umbra solului și apa va persista mai mult în sol.
După prima tundere poți rări numărul de irigări.
Primul tuns se face atunci când iarba a ajuns la o înălțime de 7 – 10 cm. Nu uita! Cuțitele mașinii de tuns trebuie să fie bine ascuțite, iar treapta de tundere trebuie să fie cea mai înaltă.
După 3 luni de la instalare, putem zice că, gazonul este unul matur și atunci se poate intra într-un orar de irigare normală, care înseamnă 30-35 l/mp pe săptămână. Încearcă să repartizezi această cantitate de apă în 3 reprize.
Observații:
- Semințele și îngrășământul nu trebuie amestecate niciodată în aplicator.
- Nu depăși doza recomandată de semințe!
- Nu depăși doza recomandată de îngrășăminte!
- Acordă o importanță ridicată pregătirii solului! Dacă gazonul nu are condițiile potrivite pentru creștere și dezvoltare, nu te vei putea bucura de o peluză verde.
- Nu uita să respecți cele 4 fertilizări obligatorii pe an cu îngrășământ solid.
În cazul în care ai întrebări suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.