Ghid pentru alegerea corecta a semințelor in vederea însămânțării gazonului

Se apropie perioada optimă de înființare a gazonului, iar alegerea semințelor sau a amestecului de semințe care o să fie folosite la însămânțat este o componentă foarte importantă în ceea ce privește reușita operațiunii. Criteriile în funcție de care alegem semințele cu care dorim să înființăm noua peluză sunt numeroase și țin de factorii pedoclimatici (expunerea terenului, tipul de sol etc.), destinația gazonului (gazon ornamental, gazon pentru trafic intens etc.), existența sistemului de irigat și caracteristicile speciilor de gazon.

Cunoașterea acestor caracteristici ale speciilor face să alegem varianta cea mai potrivită la înființarea gazonului, dar pe urmă și la mentenanța corespunzătoare a acestuia. Speciile de gazon folosite în întreaga lume sunt destul de numeroase. In funcție de condițiile climatice unde acestea se dezvoltă, speciile de gazon se împart în două mari categorii: specii de gazon de climat cald (macroterme) și specii de gazon de climat rece
(microterme).

Speciile de climat cald sunt întâlnite și utilizate în sudul SUA, Australia și Noua Zeelandă, iar în Europa doar în zona sudică a continentului (zona Mediteraneeană). Principalele specii utilizate sunt următoarele: Paspalum notatum, Digitaria didactyla, Cynodon dactylon, Pennisetum clandestinum, Panicum laxum, Paspalum vaginatum, Zoysia japonica etc.

Speciile de climat rece (microterme) sunt cele adaptate și la condițiile climatice din țara noastră unde iarna avem temperaturi negative. Principalele specii care se folosesc la înființarea gazonului sunt: Lolium perenne, Poa pratensis, Festuca spp, Festuca arundinaceea, Agrostis stolonifera și Agrostis capilaris. Fiecare specie în parte are anumite caracteristici (unele reprezintă avantaje, iar altele dezavantaje) de care se ține
cont la alegerea anumitor specii pentru înființarea peluzei de gazon. Trebuie specificat că în majoritatea cazurilor se folosesc amestecuri (mixuri) de semințe care provin din mai multe specii, rareori se folosesc semințe de gazon care conțin o singură specie, tocmai în ideea de a combina caracteristicile pozitive ale mai multor specii sau soiuri.

Principalele caracteristici ale semințelor care definesc speciile de gazon sunt următoarele:

1. Culoarea – aceasta variază de la verde deschis la verde închis
2. Textura frunzei – este determinată de grosimea firului de iarbă, avem specii cu textura fină (Festuca rubra) sau specii cu textura grosieră (Festuca arundinacea)
3. Densitatea – raportul dintre numărul de plante pe unitatea de suprafață
4. Ritmul de crestere– diferă de la specie la specie
5. Rezistența la boli și dăunători
6. Rezistența la secetă

7. Rezistenta la ger și caniculă
8. Rezistența la umbră
9. Rezistenta la trafic

A. Lolium perenne – Ryegrass, Zizania

Poate cea mai utilizată specie, intră în majoritatea amestecurilor de semințe folosite la înființarea gazonului. Are o culoare verde mediu sau verde închis cu o textură de asemenea medie și se utilizează atât în gazonul de rezidențial cât și în cel din parcuri sau terenurile sportive. În condiții optime germinează rapid (7-10 zile) și se instalează destul de rapid. Este o specie competitivă, în timp are tendința să domine celelalte specii aflate în gazon.

Tolerează bine căldura, dar nu tolerează seceta, are nevoie de cantități mari de apă în perioada caldă a anului. Se dezvoltă bine pe solurile cu fertilitate medie sau ridicată, cu pH neutru, bine drenate și aerisite. Suportă bine tunsul și la înălțimi puțin mai mici pe terenurile de sport. Este o specie sensibilă la anumite boli cum ar fi mucegaiul de zăpadă (Microdochium, Typhula) sau Pythium. Rezista bine la trafic și are o bună capacitate de regenerare.

B. Poa pratensis – Kentucky bluegrass, Firuta

Folosită în amestecurile care formează gazonul din majoritatea grădinilor, parcurilor ,dar și terenurile de sport. Este o specie având frunze cu textură fină spre medie de culoare verde deschis spre mediu. La nivelul rădăcinilor formează rizomi care determină o capacitate foarte bună de regenerare. Tolerează bine temperaturile scăzute, destul de sensibilă la secetă și caniculă. Are un ritm de creștere mai ridicat primăvara și toamna, vara intră într-un ușor regres. Preferă solurile bine drenate, aerisite și suprafețele însorite, suferă în condiții de umbră densă. Are nevoie de o perioada mai mare de germinare (14-18 zile). Este o specie cu sensibilitate destul de mare la bolile din timpul verii și necesită o fertilizare atentă.

C. Festuca spp.

Cuprinde mai multe specii și varietăți, cele mai utilizate sunt Festuca rubra – Red fescue, Păiuș roșu; Festuca rubra var commutata; Festuca trichophilla. Sunt specii cu o textură a frunzei foarte fină de culoare verde mediu. Se dezvoltă bine și pe solurile mai sărace și cu pH scăzut și foarte important și în zonele cu lumină mai puțină. Au nevoie de o mentenanță mai scăzută și se utilizează preponderant în curți și parcuri și mai puțin pe terenurile de sport având o rezistentă scăzută la trafic. De asemenea nu tolerează bine solurile argiloase, grele și temperaturile foarte ridicate din
timpul verii. Are nevoie de o perioadă lungă de germinare de circa 14-20 de zile și se instalează relativ greu.

D. Festuca arundinacea – Tall fescue, Paius inalt

Având o textură medie spre grosieră (soiurile noi obținute au o textură medie spre fină) cu o culoare verde mediu spre verde închis, este specia cea mai rezistentă la secetă și caniculă având un sistem radicular foarte bine dezvoltat care poate ajunge cu ușurință până la 50 de cm adâncime. Este o specie utilizata în amestec sau singură în grădini și parcuri, dar și în zona obiectivelor industriale, autostrăzi sau aeroporturi având nevoie de
o mentenanță mai scăzută. Suportă bine solurile cu un drenaj mai slab, preferă zonele însorite, dar se comporta relativ bine și în zonele semiumbrite. Este o specie rezistentă la boli, excepție face la atacul de Rhizoctonia în condițiile de temperatură și umiditate ridicate plus exces de N din timpul verii.

E. Agrostis stolonifera – Creeping bentgras, Iarba câmpului

Agrostis stolonifera este o specie care se utilizează mai puțin la noi în țară, folosită preponderent pe terenurile de sport (tenis și mai ales golf). Are o textură foarte fină spre medie și culoare verde mediu spre verde închis. Suportă bine tunsul la înălțimi foarte mici (4-5 mm) și datorită stolonilor formează un covor foarte dens de iarbă. Preferă solurile cu drenaj foarte bun, zonele însorite și nu suportă seceta. Are nevoie de un aport mare de îngrășăminte și este sensibila la boli (Mucegaiul de zăpadă, Sclerotinia, Pythium). Datorită traficului foarte intens de pe terenurile de tenis sau golf unde întâlnim speciile de Agrostis este nevoie de o serie de lucrări și operațiuni mai speciale: aerat, top dressing, fertilizat foliar, folosirea regulatorilor de creștere etc.

F. Agrostis capilaris – Browntop bentgrass, Iarba câmpului

Folosită doar pe terenurile de sport (golf), Agrostis capilaris este o specie cu textură fină spre medie de culoare verde mediu. Suportă foarte bine tunsul la înălțime mică și formează un covor foarte dens. Se dezvoltă bine și pe solurile mai sărace și pe cele având un pH mai scăzut. Are nevoie de o mentenanță atentă.

G. Lolium stoloniferum

Este o specie utilizată doar în ultima perioadă și mai ales pe terenurile de sport, dar și în amestecurile de gazon folosite în parcuri sau rezidențial. Formează o rețea de stoloni, lucru care determină o foarte bună rezistentă la trafic și o capacitate foarte bună de regenerare. Frunza are o textură fină spre medie de culoare verde intens. Germinează rapid la temperaturi de peste 12 grade Celsius în sol și are o capacitate foarte bună de instalare,
formând o peluză cu densitate foarte bună. Se dezvolta bine pe toate tipurile de sol și este o specie cu toleranță bună la boli și umbră.

H. Lolium multiflorum

Este o specie anuală de Lolium și are marele avantaj că germinează la temperaturi scăzute (începând cu 6 grade Celsius). Este folosită doar la supraînsămânțarea terenurilor de sport în perioadele de început și sfârșit de an când temperaturile sunt modeste. Cunoscând toate aceste aspecte despre speciile de gazon este mai ușor să alegem exact ce dorim de la viitoarea noastră peluză și ce se pretează mai bine la condițiile din curtea noastră.

Toți producătorii de semințe au trecut pe ambalaj componența speciilor, procentul din amestec și uneori chiar și soiurile. De asemenea, există și denumiri comerciale ale amestecurilor de semințe care ne fac alegerea mai ușoară și anume “gazon de seceta”, “gazon de umbra”, “gazon low
mentenance” etc.

Tipuri de semințe gazon pe care să le folosești

1. Gazon pentru umbră

Gazonul de umbră are în componență un procent ridicat de Festuca rubra rubra, Festuca rubra commutata, Festuca tricophilla, specii care se dezvoltă bine și în condiții în care avem mai puține ore de lumină directă a soarelui. Noile soiuri de Festuca Arundinaceea se comportă și ele foarte bine în condiții de semiubră. Padana Prestige sunt amestecuri de semințe recomandate
pentru condiții de semiubra.

Seminte gazon umbra
Semințe gazon umbră Padana Prestige

2. Gazonul de secetă

Trebuie să conțină un procent cât mai ridicat de Festuca arundinacea, specia cea mai bine adaptată la condițiile de secetă și temperaturi înalte. Padana Extreme Blue cu conținut de 70% Festuca arundinaceea sau Padana NaturStrong cu conținut de 100% Festuca arundinaceea sunt semințe profesionale recomandate pentru zonele secetoase.

Semințe gazon secetă Padana Extreme Blue
Seminte gazon seceta
Semințe gazon secetă Padana NaturStrong 

 

3. Gazonul low mentenance sau gazonul care are nevoie de mai puține tunderi

Conținut ridicat de Festuca fine (Festuca rubra rubra sau commutate și Lolium) sunt specii care au un ritm mai mic de creștere si aspect fin și necesită mai puține tunderi. Padana Brillante cu 35% Festuca rubra este recomandat în acest caz.

Seminte gazon intretinere redusa
Semințe gazon cu întreținere redusă Padana Brillante

 

4.Gazonul sport sau cu rezistență la trafic

Conține specii de Lolium perene care germinează rapid și Poa pratensis care prin rizomii pe care-i dezvoltă ajută ca gazonul să se regenereze rapid. Padana Rigenervit este amestecul recomandat pentru aceste suprafețe. Un alt aspect de care trebuie să ținem seama la alegerea semințelor de gazon este locul unde acestea se produc. Se știe că semințele produse în SUA respectă cele mai înalte standarde de calitate privind puritatea sau facultatea germinativă a semințelor.

Seminte-gazon-trafic-intens
Semințe gazon pentru trafic intens Padana Rigenervit

 

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.