Nu am mai plantat gazon. Cum încep?
Dacă nu ai mai plantat până acum gazon și vrei să te bucuri rapid și fără stres de o peluză frumoasă, îți recomandăm să alegi rulourile gazon Luna.
Printre avantajele pe care rulourile de gazon Luna le oferă se numără: instalarea ușoară și rapidă, rezistență și toleranța ridicată la boli, cantitatea mai mică de îngrășăminte necesare pentru întreținerea peluzei.
Rulourile de gazon Luna sunt produse în fermele noastre din Cluj și Prahova și sunt livrate în toată țara în 24 de ore. Vor ajunge la tine doar rulouri de gazon matur, de 2 cm, cu strat optim de pământ. Astfel ai garanția că primești un gazon care se va prinde ușor.
Am citit că există mai multe tipuri de semințe. Ce ar trebui să aleg?
Atât rulourile noastre de gazon Luna, cât și semințele de gazon, din shop, oferă un mixt optim, care te ajută să obții un gazon frumos, uniform.
Dacă alegi să însămânțezi tu gazonul, poți selecta, mai întâi, destinația finală a peluzei. În funcție de aceasta, îți vom face recomandările necesare, fie că este vorba despre amestecuri de semințe cu o instalare rapidă, (cu textura fină, potrivite pentru tăiere joasă), amestecuri ce asigură cea mai mare rezistență la trafic (cu soiuri perene, ce garantează un gazon puternic cu viteză de creștere si germinare mare) sau amestecuri ce garantează un gazon rezistent la secetă (unde necesarul de irigare este mai mic).
Poți consulta tipurile de semințe pe care le oferim AICI.
Cum obțin un gazon frumos?
Pentru a te bucura de gazonul mult visat, este important să știi de la ce pornești. Mai exact, va fi nevoie să identifici ce tip de sol are grădina ta (poți avea de-a face cu un sol argilos, nămolos sau nisipos). Cel din urmă, adică solul nisipos este și cel recomandat pentru un gazon frumos.
Îți vei da seama că ai un astfel de sol, dacă atunci când când strângi pământul în mână, nu poți forma un glob închegat, ci se va sfărâma printre degete.
În cazul solurilor argilos și nămolos se recomandă decopertarea a 25-30 cm de pământ. Se va completa apoi cu o umplutură nisipoasă, care îi va asigura gazonului un sistem bun de drenare a apei.
Am pregătit solul pentru gazon. Pot semăna?
Odată finalizată pregătirea solului, e momentul să măsori terenul (ca să cunoști necesarul de semințe) și să alegi un sistem de irigații. Înainte de a trece la semănat, consultă și prognoza meteo pentru următoarele zile.
Perioadele optime semănării sunt cele cu temperaturi peste 10 grade Celsius, în cursul nopții și sub 20 de grade, în timpul zilei.
Odată ce știi prognoza, ai semințele pregătite, iar sistemul de irigare este instalat, poți trece la semănat.
Cum semăn gazonul?
Recomandarea noastră este să folosești un utilaj de semănat, cu roți. Îți va ușura cu mult munca! Cu acesta, vei putea ulterior să împrăștii și îngrășământul, deci investiția va putea fi recuperată în timp.
Gazonul trebuie sa rămână la suprafață, deci nu îngropa prea mult semințele. Imediat după ce a fost semănat, gazonul trebuie udat.
Când este cea mai bună perioadă pentru a semăna gazonul?
Perioada optimă pentru a semăna gazonul este între 15 august și maximum 15 octombrie. Respectând acest interval, te asiguri că îi oferi peluzei o perioadă optimă de dezvoltare.
Doresc să mă ocup de sistemul de irigare după ce plantez gazonul. Este greșit?
Solul nu are voie să se usuce, până nu s-a terminat procesul de germinare!
Cea mai des întâlnită problemă care apare la semănare are legătură cu apa și modul în care aceasta a fost administrată. De aceea, irigările trebuie să fie dese și slab cantitativ, evitând astfel apariția bolilor specifice.
Aceste irigări vor asigura și că procesul de germinare se desfășoara așa cum trebuie și că nu este oprit din cauza unei perioade de secetă.
Cât de des va trebui să tund gazonul?
Așteaptă între 12 până la 14 zile pentru prima tundere. În cazul în care intervine o urgență și nu ai posibilitatea să aștepți atâta timp, odată ce începi să tunzi gazonul, ai grijă să nu miști rolele cu piciorul sau cu mașina de tuns. Ține minte că solul trebuie să fie bine zvântat, așa că nu iriga gazonul cu o zi înainte de tuns.
Dacă solul este uscat și ai o mașină de tuns cu tracțiune, poți tunde gazonul și mai devreme, fără să rezulte stricăciuni, atât timp cât procesul se desfășoară cu mare grijă.
Gazonul tuns scurt va avea mai puțină buruiană?
Gazonul tuns scurt este preferat de mare parte dintre noi, dar deși influența estetică nu poate fi contestată, tundere nu ne scapă de toate buruienile.
Există buruieni cărora le place să fie lăsate înalte, deci prin tundere vor fi eliminate. Din păcate acest gen de buruiană este destul de rar, deci nu vei scăpa complet de această neplăcere doar prin tundere. Din contră, dacă gazonul este tuns foarte scurt, lumina pătrunde mult mai ușor și ne pot invada alt gen de buruieni.
Vestea bună este că tunsul mărește masă foliară, adică îndeasă foarte mult gazonul. Astfel buruiana nu mai are spațiu suficient ca să se dezvolte. Cu alte cuvinte, buruienile dispar fiind “sugrumate” și nu din cauză că sunt tunse scurt.
Voi avea și alte plante în curte. Ce pot folosi pentru delimitare?
În cazul în care îți dorești o grădină complexă în care să combini gazonul cu diferite plante sau pavaje, îți recomandăm montarea bordurilor speciale pentru gazon. Acestea se vor monta înainte de a pune rulourile de gazon.
În shop-ul Gazon Luna vei găsi borduri cu lungimea de 1 m, care vin prinse între ele cu ajutorul unor cuie de 25 de cm. Cu ajutorul lor vei obține un aspect plăcut al curții și în același timp o delimitare clară între gazon și plante, scoarță sau pietrișul de grădină.
Ce se poate întâmpla dacă folosesc prea mult îngrășământ?
Prea mult îngrășământ poate arde gazonul! Recomandăm fertilizarea gazonului de 2 ori primăvara și doar o singură dată la începutul verii (în luna Iunie), plus încă o dată la începutul toamnei (în luna Septembrie).
Gazonul rulou Luna, proaspăt instalat, are și el nevoie de îngrășământ special, cu conținut ridicat de P(fosfor). Acesta ajută la o înrădăcinare rapidă și reduce semnificativ stresul gazonului, creat în momentul transplantării.
Vei găsi în magazinul nostru nutrienții optimi pentru fiecare tip de gazon sub forma îngrășămintelor Fenix, pentru care suntem unic importator.
De ce am zone cu iarbă uscată?
Una dintre probleme poate să fie sistemul de irigare. Este posibil ca acea zonă să nu primească apă suficientă. Dacă nu este cazul, întrucât sistemul de irigare merge optim, atunci poate fi de vină solul, mai precis compoziția sa. În zonele uscate, solul poate fi de o calitate mai slabă (argilos sau nămolos).