10 sfaturi pentru menținerea unui gazon verde și frumos pe timpul verii

Datorită verilor cu temperaturi tot mai ridicate și perioade tot mai lungi de seceta și în zona țării noastre, menținerea unei peluze cu aspect perfect a devenit o adevărată provocare atât pentru cei pasionați de gazon cât și pentru profesioniștii din domeniu.
Mai jos sunt 10 sfaturi pentru menținerea unui gazon cât mai frumos și sănătos în perioada verii:

1. Irigatul gazonului corect

Cea mai importantă operațiune de mentenanță a gazonului pe perioada verii este că gazonul să fie irigat cât mai corect. În lipsa apei, gazonul se deteriorează foarte repede ducând uneori până la uscarea definitivă și chiar pierderea lui. Cantitatea de apă care trebuie administrată gazonului depinde de o sumedenie de factori: temperatura aerului, temperatura solului, expoziția terenului, tipul de sol, tipul de gazon, volumul precipitațiilor, destinația gazonului etc.
Îți recomandăm ca gazonul să fie udat dimineața, cu norme mai mari de apă, astfel încât această să ajungă în sol la nivelul rădăcinilor și să nu se piardă prin transpirație. Volumele de apă folosite sunt orientative și au valori între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. Totuși, în condițiile unor
În cazul în care lipsa apei este o problemă sau nu ai sistem de irigare, în perioada verii folosește un tratament cu îngrășământ foliar Padana AMIPROT, care crește foarte mult rezistența la stres și previne deteriorarea iremediabilă a gazonului. 100-150 ml de AMIPROT cu 10 litri de apă la 100 de metri pătrați.
În zilele caniculare cu temperaturi extreme trebuie irigat gazonul ori de câte ori acesta o cere înainte de a suferi de deshidratare. Primele semne sunt când firele de iarbă au o nuanță de verde mai închis spre gri și își pierd elasticitatea, atunci când călcăm pe acest gazon iarbă nu se mai ridică și rămân urme vizibile. În aceste cazuri se udă imediat, se udă dacă este nevoie zilnic sau chiar și de două ori pe zi (seară înainte de apusul soarelui astfel încât gazonul să aibă timp să se zvânte înainte de lăsarea întunericului). Pentru stabilirea cât mai corectă a volumului de apă folosit la irigat sau din precipitații se recomandă folosirea pluviometrelor.

2. Îngrășământ granular pentru gazon de bază

Pregătirea gazonului pentru perioada de vara începe cu primul fertilizat din primăvară, astfel încât să-i oferim acestuia capacitatea de a se dezvolta optim și de a asimila carbohidrații la nivelul rădăcinilor care să-i confere rezervă de hrană pe timpul verii când capacitatea de asimilare este mult diminuată.Ingrasamant de vara pentru Gazon Fenix Spring & Summer Fertilizarea granulară în timpul verii se face folosind îngrășăminte profesionale pentru gazon cu eliberare controlată, cu un raport de 1:1 între N și K și cu adaos de sulf, calciu sau alte microelemente. Fertilizatul se execută dimineața sau seară când temperaturile sunt mai scăzute, pe gazonul zvântat, după care se udă abundent.
Aplicarea îngrășământului pentru gazon Fenix Spring & Summer sau Fenix Premium Summer trebuie sa aibă loc în perioada iunie-iulie cel târziu. Doza recomandată este de 25-30 grame pe metru pătrat. După aplicare se irigă abundent, iar primele rezultate ale aplicări vor fi vizibile după aproximativ 7-10 zile de la aplicare.

3. Fertilizarea foliară a gazonului

Se pot folosi atât îngrășăminte foliare complexe cu macro sau microelemente cât și îngrășăminte speciale cu un singur element cum ar fi cele cu calciu, magneziu sau zinc care susțin procesele fiziologice și determina o rezistență sporită gazonului.

Descoperă gama de îngrășăminte foliare Padana care vor da un boost de sănătate și verde la gazonul tău, primele rezultate find vizibile în doar 24 de ore de la aplicarea lor.

4. Tratamente cu soluții speciale dedicate gazonului

Aceste tratamente cu compuși organici, aminoacizi, regulatori de creștere, micorize, vitamine care toate contribuie la o cât mai bună dezvoltare a gazonului și o rezistență sporită la factorii de stres.
Pentru un gazon verde sănătos folosiți un mix cu 150 ml de Padana ASCOFERTI + 150 ml Padana FERTILEAF în 10 litri de apă pentru 100 mp2. La 7 zile de la aplicarea lor vom aplica 150 ml Padana ASCOFERTI + 150 ml Padana AMIPROT, în 10 litri de apă la 100 mp2. Această schemă de tratament specială va duce la un gazon verde sănătos în doar 14 zile.

5. Folosirea agenților de hidratare

Agenții de hidratare sunt produse care au o acțiune multiplă. Determină că apă să nu se mai depună pe frunze sub formă de rouă, ci să coboare înspre rădăcină reducând substanțial riscul de apariție a bolilor. Aceşti agenţi de hidratare determina reținerea apei din irigat sau precipitații la nivelul rădăcinilor.
Pentru creșterea rezistenței la stres a gazonului în perioada verii folosiți 50 ml de Padana FERT3A + 150 ml de Padana AMIPROT la 10 litri de apă pentru 100 mp2. Excelent pentru aplicarea lui înainte de a merge în concediu sau dacă știi ca urmează o perioadă în care vei neglija gazonul.

 

Ingrasamant foliar pentru gazon FERTI3A, 1 litru, adeziv, antispumant, acidifiant pentru foliare, acoperire 2000 mp2, ameliorare PH

6. Tunsul gazonului

În perioada verii tundem rădicând cu o treaptă mai sus mașina de tuns, un volum mai mare de foliaj a gazonului reducând volumul de apă care se pierde prin evaporare la nivelul solului și crescând capacitatea plantelor de a susține sistemul radicular.
Pentru gazonul rezidențial înălțimea de tundere este de 50-70 mm.

7. Aeratul gazonului

Este o lucrare mai aparte de mentenanță care se execută la intrarea în sezonul cald și care pe lângă faptul că ajută la decompactarea solului, ajută că apă, oxigenul și îngrășămintele să ajungă direct și mult mai repede la nivelul rădăcinilor.

8. Scarificatul gazonului

La fel că și aeratul, scarificatul este o operațiune care se execută înainte de intrarea în sezonul cald. Prin îndepărtarea stratului de materie organică moartă (pâsla) la baza plantelor se favorizează pătrunderea apei în sol și o mai bună circulație a aerului la nivelul plantelor.
Faceți scarificarea de vară după care aplicați îngrășământul de vară Greenax Premium Vară, Fenix Premium Summer sau Fenix Spring&Summer.

9. Tratamente preventive ale gazonului

Temperaturile înalte și umiditatea crescută mult la nivelul gazonului constituie mediul propice pentru instalarea unor boli tipice sezonului cald (Pythium, Sclerotinia, Antracnoză etc.). Se recomandă că tratamentele cu fungicide să fie efectuate imediat ce apar primele simptome în

gazon sau chiar înainte, dacă știm că gazonul respectiv a fost afectat de aceste boli și în sezoanele precedente.

10. Ce nu facem în sezonul cald ?

Nu executăm nici un fel de intervenții agresive asupra gazonului. Aici se numără cele de aerat și scarificat care se execută primăvara. Nu se face top dressing, materiale folosite pentru această operațiune pot să se încingă și să afecteze gazonul. Nu fertilizam cu îngrășăminte cu eliberare rapidă, avem toate șansele să ardem gazonul. De asemenea trebuie evitat traficul foarte intens pe gazon mai ales în zilele caniculare.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.