Care sunt cei mai importanți factori de mediu care influențează dezvoltarea gazonului?
- Apa
- Solul
- Temperatura
- Lumina
- Aerul
Apa
Calitatea apei folosite la irigatul gazonului poate influența în mod direct dezvoltarea acestuia precum și sănătatea substratului. De obicei pentru irigatul gazonului se utilizează apă din rețeaua de alimentare a populației. Această apă este una de calitate, dar care presupune niște costuri destul de ridicate. Mai ales în cazul unor suprafețe mari de gazon care triluiesc irigate.
Acolo unde este posibil trebuie utilizate surse alternative de apă mult mai ieftine și durabile cum ar fi apa din puțuri, apa pluvială colectată în bazine sau ape de suprafață din pârâuri, iazuri sau lacuri. În cazul surselor alternative este obligatoriu testarea calității apei într-un laborator de
specialitate. Pe lângă marele avantaj de a fi mult mai ieftină, apa din sursele alternative poate să conțină un procent mare de săruri, metalele grele, semințe de buruieni, alge etc.
Principalii factori care determină calitatea apei de irigat sunt: pH-ul, alcalinitatea, conductivitatea electrică, rata de absorbție a sodiului, conținutul de fier si metale grele.
Care sunt factorii care determină calitatea apei ?
A. pH-ul – Apa utilizată pentru irigat trebuie să aibă valori apropiate de 7, adică cu valoare neutră. pH-ul apei se determină în teste de laborator sau cu ajutorul unor kit-uri rapide.
B. Alcalinitatea – Alcalinitatea este o măsură a capacității apei de neutralizare a acizilor. Carbonații și bicarbonații dizolvați, cum ar fi carbonatul de calciu și bicarbonatul de magneziu, sunt principalele minerale care contribuie la alcalinitatea apei de irigat. Alcalinitatea cu valori cuprinse între 0-400 mg/L CaCo 3 este considerată normală. Folosirea timp îndelungat pentru irigat a apei cu valori mai mari de 200 g/L poate determina creșterea alcalinității solului care poate determina apariția unor boli.
C. Conductivitatea electrică – Conductivitatea electrică este capacitatea apei de a susține trecerea unui flux electric, aceasta este strâns legată de concentrația de ioni din apă. Cu cât numărul de săruri și minerale dizolvate este mai mare cu atât conductivitatea este mai mare. Valorile normale sunt cuprinse între 300 și 800 nS/cm (micro-siemens/ centimetru). Folosirea apei de irigat cu valori mai mari poate duce la deteriorarea gazonului mai ales în cazul speciilor sensibile.
D. Rata de absorbție a sodiului Concentrația sodiului comparativ cu calciul și magneziul este un factor determinant al
calității apei de irigare. Când solul este irigat cu apă cu concentrații mari de sodiu, dar scăzute de calciu și magneziu se poate ajunge în timp la deteriorarea structurii solului.
E. Fierul – Chiar dacă este un element benefic în dezvoltarea gazonului, fierul în exces poate cauza probleme sistemelor de irigat și drenaj prin depunerile de la nivelul acestora.
F. Metalele grele – Prezente mai ales în apele din jurul minelor sau obiectivelor industriale, în cantități mari acestea pot fi toxice pentru gazon.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.