Întrebări despre irigare
1.
Ce se întâmplă dacă nu
ud gazonul corect?
Fie că uzi gazonul prea des (cu o cantitate prea mare de apă) sau din contră, îl uzi prea rar, riști să apară diferite boli de gazon. Totodată, gazonul se va rări și automat vor apărea buruienile.
2.
Când trebuie să fac
prima irigare din an?
Din păcate nu îți putem da o dată calendaristică anume în care se face prima irigare a gazonului. Acest lucru se stabilește în funcție de cum a fost vremea meteo în iarna precedentă și în funcție de cât de mult a plouat primăvara.
Cel mai bine este să verifici cu mâna dacă solul este uscat sau nu. Cu degetul mare apasă gazonul și dacă solul este flexibil înseamnă că are apă în el și mai poți amâna irigarea. Dacă solul opune rezistență și se simte ca o placă de beton, atunci poți începe udarea grădinii.
3.
Care sunt semnele că gazonul meu suferă din lipsa apei.
În primul rând gazonul se schimbă la culoare. Frunza este anemică, are o culoare verzuie spre albăstrui, și dacă te plimbi pe el, firul se lasă și se ridică foarte greu.
4.
Cum îmi dau seama că gazonul meu are prea multă apă?
În momentul în care gazonul a primit mai multă apă decât are nevoie, pe o perioadă mai lungă de timp, se va ingalbenit iar buruienile și mușchiul vor apărea.
5.
Pot uda gazonul în palet dacă nu am reușit să-l montez pe tot în aceeași zi?
NU! Gazonul nu se udă niciodată în palet deoarece există riscul să se încingă!
în cazul în care peste noapte plouă, acoperă gazonul cu un placaj sau o folie, dar lasă părțile laterale descoperite pentru a circula aerul
6.
Pot uda gazonul ziua
pe căldură?
Da, gazonul se poate uda ziua! Este un mit acela că nu este bine uzi grădina în plin soare sau în plină vară. Mai bine uzi grădina ziua, pe căldură, decât seara sau noaptea. Însă, așa cum am mai menționat, recomandăm ca irigarea să se facă dimineața devreme.
7.
Pot uda gazonul cu furtunul, fără să-i pun vreun aspersor în vârf?
Poți uda cu furtunul, dar numai pe lângă bordurile de pavaj. Așa vei echilibra temperatura de lângă borduri și vei reduce semnificativ riscul de ardere a gazonului din zona respectivă.
În alte locuri nu este indicat să uzi cu furtunul fără aspersor.
8.
Ce fac în cazul în care a plouat foarte tare după ce am irigat?
Cu ajutorul unui pluviometru poți urmări exact câtă apă există deja în sol în săptămâna în curs. Astfel următoarea dată când vei uda, vei ști exact câtă cantitate de apă mai este nevoie de administrat.
9.
Ce fac dacă plouă câteva zile la rând, iar apa băltește în grădină?
Aceasta este una din situațiile foarte neplăcute cu care te poți confrunta, deoarece excesul de apă îți poate pune în pericol gazonul.
În cazul în care apa băltește îți recomandăm:
– Fie să o scoți cu o pompă de apă murdară
– Fie să faci găuri din loc în loc cu ajutorul unui burghiu de grădină pentru a ajuta apa să se scurgă
Întradevăr, ultima variantă provoacă anumite stricăciuni la nivelul gazonului, însă daunele sunt mult mai mici comparativ cu cât rău poate face o inundație la nivel de grădină.
Zonele stricate de burghiu le poți acoperi (doar după ce apa s-a retras) cu un pământ amestecat cu semințe de gazon. În timp grădina ta va reveni la normal.
10.
Ce fac în cazul în care sistemul de irigat s-a defectat cât timp am fost plecat de acasă și mi-a inundat grădina? (situație extrem de rară)
Așa cum am scris, este o situație extrem de rară, dar se poate întâmpla atunci când electrovana de pe zona în funcțiune s-a defectat. În această situație, normal este ca electrovana mamă să închidă circuitul stricat, însă există situații rare în care și electrovana mamă nu funcționează și să inunde grădina. În această situație aplicăm sfaturile de la punctul 9.
11.
Cum procedez dacă am fost plecat în vacanță pe o perioadă mai lungă de timp și sistemul de irigat s-a defectat și nu a udat deloc gazonul?
Aceasta este o situație rară, dar care totuși se poate întâmpla.
Dacă observi că gazonul tău este uscat complet, nu trebuie să te alarmezi deoarece o să își revină 100% în timp. Trebuie doar să ai răbdare!
Vei administra aceeași doză de apă cum o faci în mod normal, în funcție de anotimp, așa cum am explicat la capitolul despre irigare. Aplică un îngrășământ aferent sezonului și gata. În scurt timp, gazonul o să-și revină în totalitate fără probleme.
Există totuși riscul să apară buruieni sau alți fungi, și atunci va trebui să aplici un erbicid selectiv sau un fungicid, după caz.
12.
Este în regulă dacă ud gazonul cu o cantitate mai mică de apă, dar mai des?
Nu recomandăm acest lucru deoarece apa, fiind mai puțină cantitativ, va rămâne în primii centimetrii din sol. Asta înseamna că rădăcinile nu vor crește pentru că nu va căuta apa în adâncime.
În timp gazonul se va îngălbeni, solul se va compacta și va reduce mult rezistența la trafic.
13.
Ce fac dacă gazonul meu este verde, dar lângă borduri este ars?
Din cauză că bordurile se încing de la soare, recomandăm să uzi gazonul din preajma acestora cu furtunul. Facem acest lucru pentru a răcori zonele respective din abundență.
Lângă borduri este singurul loc unde este indicat din când în când să intervi cu un furtun simplu, dar numai și numai în zonele respective.
14.
În cazul în care nu am un sistem de irigat și ud manual cu aspersoare mobile, trebuie să mă trezesc dimineața la 5?
Nu neaparat. Poți iriga și dupămasa, pe la ora 6. Indicat este ca după ce ai irigat să mai ai minim 3 ore de soare.
15.
După ce am montat gazonul și am aplicat îngrășământ, există riscul să îl “spăl” dacă irig așa mult în primele 12-14 zile?
NU! Îngrășămintele pe care noi le comercializăm sunt profesionale și au eliberare controlată. Biluțele sunt învelite într-o seara specială, iar acest lucru ajută să se descompună treptat indiferent de cantitatea de apă aplicată și îți vor hrăni gazonul timp de 8-10 saptamani.
Este indicat, chiar recomandat ca după montarea gazonului să aplicăm îngrășământ.
16.
De ce gazonul nu arată bine, deși fac corect irigarea?
În această situație cel mai probabil este vorba de stratul de pământ din grădina ta, care nu este suficient de gros. Balastrul sau placa de beton este mai sus, deci va trebui să mai intervi cu o irigare în plus pe săptămână.
17.
Necesită sistemul de
irigare servis?
În general este bine ca în fiecare început de sezon să analizezi aspersoarele și să cureți filtrele.
Se poate ca pe parcursul anului unele filter să se înfunde parțial și atunci apa nu este administrată uniform.