Irigarea corecta a gazonului

Atunci când vorbim despre irigarea gazonului trebuie să știm că având un sistem radicular relativ superficial majoritatea speciilor de gazon (cu o singură excepție, Festuca arundinaceea) au cerințe ridicate față de apă. Pe lângă aer și nutrienți, apa este unul dintre factorii principali fără de care gazonul nu se poate dezvolta. Datorită modificărilor climatice din utlima vreme și în zona noastră aproape că nu se mai poate discuta de o peluză de calitate fără instalarea unui sistem de irigat care să asigure apă în perioadele caniculare și secetoase din timpul verii.

Pierderile de apă la nivelul gazonului sunt prin evaporarea directă la nivelul solului sau prin evapo-transpirație care are loc la nivelul plantelor. Dacă în privința celorlalte lucrări de mentenanță (tuns, fertilizat etc) ale gazonului lucrurile sunt puțin mai simple atunci când vorbim despre irigat trebuie să ținem cont de mai multe aspecte și anume: volumul de apă folosit, frecvența udărilor, momentul irigatului care trebuiesc corelate cu tipil de sol, tipul gazonului folosit,planeitatea terenului, temperatura solului, temperatura aerului, curenții de aer, expunerea terenului, frecvența precipitaților, înălțimea de tuns, modul de utilizare a gazonului, prezența în zona a arborilor și arbuștilor etc. Volumul de apă sau cantitatea de apă administrate pe o anumită suprafață trebuie stabilită în așa fel încât această să ajungă în profunzime la nivelul rădăcinilor care se află în primii 10-15 centimetri ai substratului.

Probleme aduse de irigări prea puține și superficiale

  • Un volum prea mic de apă duce la pierderea rapidă prin evaporare
  • Dezvoltarea rădăcinilor doar superficial
  • Expunerea la stresul hydric și termic

Probleme aduse de irigări prea dese și abundente

  • Un volum prea mare de apă duce la scăderea oxigenului din sol
  • Dezvoltarea necorespunzătoare a gazonului care pierde mult din densitate
  • Creșterea riscului de instalare a bolilor și a altor afecțiuni ale gazonului (alge, mușchi etc )

Frecvența irigatului sau numărul de udări raportate în timp este un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont în irigarea gazonului și este corelată în mod direct de o mulțime de factori, ca și volumul de apă de altfel, care o să fie explicate în continuare:

Factorii de care depinde frecvența de irigare a gazonului

1. Tipul de sol

Pe solurile nisipoase atât volumul cât și frecvența irigatului datorită drenajului natural de pe aceste suprafețe sunt mai mari decât în cazul solurilor mai compacte și care au capacitatea de a reține mai multă apă. Pe solurile nisipoase este necesară creșterea frecvenței de irigare

2. Tipul gazonului folosit

Speciile de lolium perene, Agrostis stolonifera și chiar Poa pratensins au pretenții mai ridicate față de factorul apă față de festuca arundinacea care are un system radicular mult mai bine dezvoltat în adâncime și care are nevoi mai reduse față de apă.

3. Planeitatea terenului

Pe terenurile în pantă apă se scurge mult mai repede datorită gravitației decât de pe terenurile plane, iar de acest aspect trebuie ținut cont atât la instalarea sistemului de irigat cât și la utilizarea lui

4. Temperatura aerului

Poate un factor determinant de luat în calcul atunci când stabilim când și cu câtă apă irigam gazonul. În zilele caniculare de vara volumul de apă pierdut prin evaporare la nivelul solului și evapo-transpirație la nivelul plantelor este foarte mare și trebuie înlocuit prin volume la fel de mari prin irigat.

5. Temperatura solului

Influențează în mod direct pierderile de apă la fel că și temperatura aerului

6. Expunerea terenului

Pe suprafețele expuse tot timpul la soare pierderile de apă sunt mult mai mari decât pe suprafețele care se află în zone umbrite sau semiumbrite.

7. Frecvența precipitațiilor

În sezonul de vara frecvența precipitațiilor este mult mai redusă decât primăvara sau toamna și nevoia de apă trebuie suplinită prin irigat.

8. Utilizarea gazonului

Peluzele cu un trafic mai intens cum sunt cele de pe suprafețele de sport sau din parcuri necesită un volum mai mare de apă decât cele cu scop doar ornamental.

9. Înălțimea de tuns

Gazonul de pe terenurile de sport tunse la înălțimi mici necesită o frecvența mai mare și volume mai mari de apă decât gazonul din curțile rezidenteale unde se tunde la o înălțime mai mare și unde se recomandă că pe timpul verii să se tundă puțîn mai sus decât primăvara și toamna.

Pe timpul verii menține înălțimea gazonului la 70 mm. Dacă mașina de tuns nu permite o înălțime așa mare, mențineți pe treapta cea mai mare.

10. Prezență arborilor și a arbuștilor

Prezența arborilor și a arbuștilor decorativi crează un anumit microclimat în zonele respective făcând că temperaturile să fie mai scăzute și pierderile de apă să fie mai mici.Au însă și un aspect negativ, sub coronamentul lor apă din precipitații ajunge mai greu și trebuie gândit sistemul de irigat astfel încât să poată fi udate corespunzător zonele respective

În cazul în care irigarea este o problemă în curtea ta, crește rezistența la stresul termic prin aplicarea unui îngrășământ foliar AMIPROT. Este necesară aplicarea înaintea venirii verii, cât și în timpul verii de un îngrășământ foliar pe bază de AMINOACIZI care crește rezistența la secetă, la ploi abundente sau la un sol sărat.

Vezi aici produsul
Ingrasamant foliar gazon

Când este momentul optim și sănătos pentru irigatul gazonului ?

Următorul aspect de care trebuie ținut cont la udatul gazonului este momentul optim când de face această operațiune și recomandarea este să se facă la primele ore ale dimineții din mai multe motive:

  • Atunci temperaturile sunt mai scăzute și apă are timp să ajungă în sol fără să se piardă prin avaporare că și în cazul unui irigat în miezul zilei
  • Nu sunt curenți de aer care pot perturba funcționarea corectă a aspersoarelor, temperatura apei este apropiată de cea a gazonului și nu-l șocăm când diferențele dintre temperatura apei folosită la irigat și temperatuae gazonului sunt foarte mari.
  • Un al factor extrem de importan în recomandarea irigatului dimineață este fapul că apă distribuită prin aspersoare determină împrăștierea stratului de rouă acumulat pe frunzele gazonului, lucru care corelat cu temperaturi ridicate determină șanse mai mari de apariție și dezvoltare a anumitor boli caracteristice gazonului.

Că și concluzie la stabilirea volumui, frecvenței și momentului optim de irigat trebuie ținut cont de mai multe aspecte. Nimeni nu poate spune cu precizie că un anumit gazon se udă cu o anumită cantitate de apă, de n ori pe săptămâna și la ora x. Trebuie ținut cont în primul rând de
nevoile de moment ale peluzei respective în corelație cu ceilați factori expuși mai sus.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.