Aerarea este o lucrare de mentenanță mai deosebită a gazonului care consta în efectuarea de găuri sau șanțuri în profunzimea substratului. Acestea variază în funcție de destinația gazonului şi tipul utilajului folosit, de la câțiva centimetri până la 20-25 cm.
Aerarea vs scarificarea gazonului
Aerarea gazonului se referă la procesul de realizarea a unor orificii în solul gazonului pentru a permite circulația aerului, apei și nutrienților către rădăcinile ierburilor. Aceasta ajută la menținerea unui mediu sănătos în sol și promovează creșterea sănătoasă a gazonului. Aerarea poate fi realizată cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi un aerator de gazon, care creează orificii mici sau canale în sol.
Scarificarea gazonului, pe de altă parte, este procesul de îndepărtare a stratului de mușchi, resturilor vegetale și a părților moarte ale ierbii care se acumulează în partea de sus a solului. Acest strat poate împiedica pătrunderea aerului, a apei și a nutrienților în sol, ceea ce poate afecta sănătatea gazonului. Scarificarea se realizează de obicei cu ajutorul unui scarificator de gazon. Acesta folosește lame pentru a tăia sau sârme și elimină stratul de reziduri.
Care sunt beneficiile după aerarea gazonului ?
Lucrarea de aerat are multe beneficii majore: decompactarea substratului şi îmbunătățirea radicală a mediului de viață de la nivelul rădăcinilor gazonului, în găurile efectuate apă, îngrășămintele şi oxigenul ajungând mult mai ușor. Se îmbunătățește mult activitatea microbiană de la nivelul solului, procesele de humificare şi mineralizare sunt îmbunătățite, se reduce acumularea de pâslă de la nivelul gazonului, crește capacitatea de drenare a substratului, iar în cazul aerării cu carote se îmbunătățește mult structura solului.
Ce putem face după aerarea gazonului pentru a accelera recuperarea peluzei?
După aerarea gazonului, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a accelera recuperarea peluzei. Iată câteva sfaturi:
- Udatul: Asigurați-vă că gazonul este bine udat imediat după aerare. Acest lucru ajută la hidratarea rădăcinilor și la încurajarea creșterii ierbii. Udați gazonul în profunzime, astfel încât apa să pătrundă în orificiile create în sol.
- Aplicarea de îngrășăminte solide. Aplicați îngrășăminte solide de calitate pentru a pătrunde la nivelul rădăcinilor și pentru a hrăni solul în profunzime.
Comandă și folosește Fenix Pro Starter pentru a ajuta gazonul să înrădăcineze mai profund după aerare
3. Supraînsămânțarea : Dacă există zone deteriorate sau goluri în gazon, puteți considera resemănarea acestora după aerare. Alegeți semințe de gazon potrivite pentru tipul de gazon pe care îl aveți și urmați instrucțiunile de aplicare. Asigurați-vă că semințele au contact direct cu solul pentru o creștere optimă. După aerare pentru a avea un gazon refăcut rapid, semințele Padana Natur Fast cu tehnologia ActiveCoat sunt cele mai potrivite pentru o refacere rapidă.
Semințe gazon cu creștere rapidă Padana NaturFast cu tehnologie ActiveCoat
Chiar dacă până nu demult aeratul era o operațiune efectuata mai ales pe terenurile de sport, acum datorită beneficilor sale, a prins tot mai mult teren şi la întreținerea peluzelor rezidențiale. Se poate efectua pe suprafețe mici atât cu dispozitive manuale de forma unor furci prevăzute cu cuie lungi sau țevi. Se găurește substratul în profunzime, sau cu ajutorul unor mașini autopropulsate sau atașate de tractor. În funcție de tipul acestor utilaje sau dispozitive discutăm despre aerare simplă când elementele sunt doar cuie care găuresc substratul. Aerarea prin carotaj când se folosesc niște țevi care pătrund în sol şi dislocă bucăți din acesta (carote), iar în unele cazuri elementele active care sunt niște discuri care fac tăieturi (șanțuri) în sol până la nivelul rădăcinilor.
Cât de des se poate face aerarea gazonului?
Frecvența lucrărilor de aerare depinde de destinația peluzei, tipul de gazon, vârsta, tipul de substrat etc. Pe terenurile de sport este o lucrare care se desfășoară odată la câteva săptămâni. În schimb pe rezidențial se execută o dată pe sezon sau chiar la câteva sezoane. De obicei acolo unde avem un gazon matur şi unde avem un substrat care trebuie îmbunătățit.
Perioada recomandată lucrărilor de aerat este primăvara şi toamna, exclus pe timpul verii când avem temperaturi ridicate. Efectuarea lucrărilor de aerat diferă în funcție de tipul acesteia. In cazul aerării simple (cu cuie) se tunde gazonul mai scurt, se efectuează aeratul manual sau cu ajutorul utilajelor. După aceea se poate face un ușor top dressing cu nisip sau nisip amestecat cu turbă sau substrat pentru gazon sau aceste găuri pot să rămână deschise. Acestea se acoperă un timp prin compactarea naturală a solului. In cazul aerării cu carote, gazonul se tunde cât mai scurt posibil, se execută carotajul, iar carotele rezultate sunt adunate cu ajutorul unor lopeți sau mături. Se împrăștie materialele folosite pentru top dressing (operațiune obligatorie în acest caz) se lasă să se zvânte aproximativ o oră sau două. După care cu ajutorul unor plase speciale, mături sau greble se trage în găurile efectuate de către aerator.
Ce materiale folosim pentru aerarea gazonului?
Cantitatea de materiale folosite la top dressing trebuie calculată astfel încât să umple complet aceste goluri. Dimensiunea carotelor diferă atât în grosime, 8-20 mm cât şi lungime 5-12 cm în funcție de utilajul sau tipul de aerator manual folosit. După ce găurile au fost acoperite se pot efectua atât operațiuni de supraînsămânțat cât şi fertilizat. La final se recomandă irigatul suprafețelor. Până la regenerarea gazonului și refacerea densității gazonului, irigatul trebuie efectuat cu atenție. Nivelul de evaporare de la nivelul solului fiind mai mare datorită găurilor efectuate în sol şi mai ales atunci când la top dressing se folosește doar nisip.
In cazul în care aerarea se face prin tăierea unor șanțuri până la nivelul rădăcinilor, se folosesc utilaje speciale unde elementele active sunt discuri rotative care execută aceste tăieri în substrat. Acest tip de lucrări se execută doar pe terenurile de sport.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.