Remedierea solurilor este o provocare înainte de înființarea peluzei, dar și după. Așa după cum bine știm, gazonul preferă, în ceea ce privește structura substratului, soluri nisipo-lutoase sau luto-nisipoase pentru a-și putea dezvolta cu ușurință sistemul radicular fibros și de pe care apa să se dreneze cu ușurință în urma precipitațiilor care însumează cantități mari de apă. Cu toate că aceste soluri sunt preferate de către gazon au și un mare neajuns și anume nu au o fertilitate ridicată, iar acest lucru trebuie remediat atât înainte de înființarea gazonului cât și după înființarea lui.
Principalele metode de îmbunătățire a fertilității substratului înainte de înființarea gazonului sunt:
1. Amestecarea substratului existent
Dacă este unul argilos, cu nisip, dar și cu sol fertil recoltat din stratul edafic al solului, adică primii 50 de cm pe adâncime unde există activitate microbiologică susținută și un conținut ridicat de humus (componenta care indica fertilitatea solului). Dacă avem deja un substrat nisipos, atunci îl amestecam cu sol fertil fără sa mai fie folosit nisip.
2. Adăugarea de turba îmbunătățită cu îngrășăminte
Mai ales în cazul unor soluri nisipoase, lucru care permite o retenție mai bună atât a apei cât și a substanțelor minerale sau organice adăugate în timpul fertilizărilor.
3. Fertilizarea cu îngrășăminte naturale organice
Aici vorbim despre mraniță (gunoi de grajd fermentat și mai vechi de 3-4 ani.
4. Adăugarea de compost organic fermentat
Acesta este obținut din compostarea resturilor vegetale.
5. Fertilizarea cu îngrășăminte organice granulare
Acestea conține pe lângă macro sau microelemente și acizi humici, acizi fulvici sau zeolit.
Îngrășăminte foliare pentru gazon
6. Adaos de ZEOLIT
Adăugarea de zeolit care este o rocă vulcanică măcinată și care îmbunătățește foarte mult capacitatea substratului de a retine atât apa cât și substanțele minerale.
7. Fertilizarea cu îngrășăminte minerale
Înainte de înființarea peluzei fie prin semănat fie prin montarea de gazon rulou putem fertiliza cu îngrășăminte minerale. În acest caz se folosesc de obicei îngrășăminte cu un conținut ridicat de fosfor care stimulează germinarea semințelor si înrădăcinarea. Trebuie menționat că îmbunătățirea unui sol sărac înainte de înființarea gazonului este un proces care are rezultate foarte bune și determină o mentenanță mult mai ușoară peluzei care
urmează să fie înființată.
Îngrășăminte granulare profesionale pentru gazon
Principalele metode de îmbunătățire a fertilității substratului după de înființarea gazonului sunt:
Remedierea unui sol sărac după înființarea peluzei este un proces complex și de durată care presupune o mentenanță corectă a gazonului cu
accent pe partea de fertilizare. Metode de îmbunătățire a unui substrat sărac pe un gazon existent sunt:
1. Fertilizarea gazonului
Rămâne principala cale prin care putem crește fertilitatea și calitatea unui sol sărac și menținerea unui gazon frumos si sănătos. Fertilizarea se poate face atât cu îngrășăminte granulare minerale cât și cu îngrășăminte granulare organice sau prin utilizarea de îngrășăminte foliare care pot să fie atât organice cât și de sinteză.
Fertilizarea cu îngrășăminte granulare minerale (chimice)
Este cea mai utilizată în mentenanța gazonului. Macroelementele cât și microelementele conținute de către acestea constituie hrana gazonului, dar contribuie și la creșterea rezervei de substanțe minerale din sol. Fertilizarea cu îngrășăminte granulare organice care pe lângă macroelemente și microelemente conțin acizi humici și fulvici care contribuie foarte mult la procesele de humificare (creșterea fertilității naturale a solului). Îngrășămintele organice pot să conțină gunoi de grajd descompus, găinaț de pasăre, făină de oase, toate componente organice care ajută la dezvoltarea microorganismelor prezente în sol.Fertilizarea foliară cu îngrășăminte de sinteză contribuie la o mai bună dezvoltare a gazonului, dar cresc într-o oarecare măsură și fertilitatea solului.
Fertilizarea gazonului cu îngrășăminte organice
Aceste îngrășăminte pot să conțină azot sau carbon de natură organică, cât și alte microelemente, fiind folosite alge marine pentru extragerea lor. Aceste elemente contribuie pozitiv la susținerea activității microbiologice din sol, la susținerea procesului de humificare și implicit la creșterea fertilității solului. Aceste îngrășăminte contribuie și la reducerea salinității de pe solurile cu o salinitate mai ridicată și pot să corecteze aciditatea în cazul în care avem soluri cu un pH acid.
2. Tunderea gazonului prin metoda mulcirii
Fie că folosim mașini de tuns care sunt adaptate pentru așa ceva sau roboti de tuns gazonul, iarba rămasă pe sol în urma tunderii se descompune și se transformă în îngrășământ organic, îngrășământ care contribuie la creșterea fertilității solului.
3. Top dressing
Operațiunea de împrăștiere pe gazon a unor materiale care contribuie la creșterea fertilității solului, top dressing, este o operațiune care se poate executa destul de frecvent și constă în împrăștierea pe gazon într-un strat subțire a mraniței, turbă îmbogățită cu îngrășăminte, pământ special pentru gazon, materiale care contribuie atât la o bună dezvoltare a gazonului cât și la fertilizarea și îmbunătățirea substratului.
4. Aeratul gazonului
Este operațiunea prin care cu ajutorul unor ustensile mai simple sau a unor utilaje speciale se efectuează în sol niște găuri care pot avea adâncimi și diametre diferite. În aceste găuri apa, oxigenul și îngrășămintele, fie ele minerale sau organice, ajung la nivelul rădăcinilor în sol, lucru care contribuie semnificativ atât la dezvoltarea gazonului cât și la îmbunătățirea substratului prin aportul de îngrășăminte, dar și prin îmbunătățirea activității microorganismelor susținute de prezența oxigenului.
5. Folosirea de fertilizanți speciali cu conținut de micorize
Micorizele sunt asociații simbiotice între rădăcinile plantelor și diferite tipuri de fungi, aceasta asociere fiind benefică atât pentru plante cât și pentru fungii respectivi. Micorizele aduc numeroase beneficii atât plantelor cât și ecosistemelor:
– absorbția eficienta a nutrientilor
– rezistenta la stres a plantelor
– stabilizarea solului
Îngrășământ profesional pentru gazon cu fier și micorize
Remedierea unui sol sărac este o operațiune de durată mai ales după ce gazonul a fost înființat, dar contribuie la dezvoltarea unui gazon de calitate și ușurează munca celor care se ocupă de mentenanța gazonului.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.