De ce este important să alegi plante prietenoase cu gazonul ?
Dacă în amenajările peisagistice gazonul este prezent în aproape 100% dintre cazuri, astăzi vom vorbi despre trei specii deosebite de plante care prin prezența lor şi combinația cu gazonul cresc foarte mult valoarea oricărei amenajări a unei grădini. După cum știm, gazonul conține în majoritatea cazurilor specii cu pretenții ridicate la factorul lumină. Unele specii de arbori sau chiar arbuști, prin dezvoltarea coronamentului și a sistemului foliar, dezvoltă zone umbrite în care gazonul nu se dezvoltă foarte bine. Ei și necesită o mai mare atenție în mentenanța lui. De aceea, în momentul când se aleg plantele ornamentale și locul amplasării acestora în amenajarea peisagistică trebuie ținut cont de acest aspect.
3 plante pe care le recomandăm în combinație cu gazonul
1. Hibiscus syriacus – Zamosita de Siria
Este un arbust ornamental care are o creștere de 2 pana la 4 m înălțime. Decorează în grădini atât ca plantă solitară, cât și sub formă de gard viu. Decorează prin florile abundente de dimensiuni destul de mari, de până la 10 cm în diametru, și printr-o mare varietate de culori (alb, roz, mov). Perioada de înflorire este din iunie până în septembrie. Decorează și prin coloritul frunzelor de un verde crud, mai ales atunci când este tuns.
Este o specie foarte bine adaptată la condițiile climatice de la noi, rezistă bine la temperaturile negative din timpul iernii. Foarte rezistent la secetă și se dezvoltă bine atât în plin soare, dar și în condiții de semiumbră. Se dezvoltă foarte bine pe aproape orice tip de sol și are avantajul că suportă foarte bine tunderea. Se pot da diferite forme când este folosit ca plantă solitară sau se poate folosi cu succes în cadrul gardurilor vii.
Foarte rezistentă la boli, dar destul de frecvent atacată de dăunători cum sunt păduchii sau afidele. Se combat ușor cu ajutorul insecticidelor obișnuite.
2. Acer palmatum atropurpureum – Arțar japonez cu frunze roșii
Este o specie deosebită care prin prezența sa înnobilează orice amenajare. Decorează în primul rând prin frunzele care au culoarea roșie de-a lungul întregului sezon. Prin forma clasică a frunzelor, cu cinci lobi și prin portul plantei chiar și când rămâne fără frunze în timpul sezonului rece.
Are originile în Japonia, dar este o specie foarte bine adaptată pentru condițiile climatice de la noi. Cel mai bine se dezvoltă în zonele cu lumină filtrată (semiumbră), lumina directă din orele amiezii poate să-i provoace arsuri la nivelul frunzelor.
Se plantează solitar, are o creștere maximă de 2-3 metri cu un ritm scăzut de creștere. Combinația dintre roșul frunzelor si verdele gazonului este una de foarte mare efect. Poate fi plantat direct în sol dar și în ghivece de dimensiuni mari, situație în care poate decora cu succes terasele.
Arțarii roșii japonezi nu au un coronament și un foliaj foarte dens. Gazonul se dezvoltă fără mari probleme în zona acestora. Chiar sub coronament se poate delimita zona și se poate folosi scoarță decorativă de copac. Ea are rolul de a împiedica creșterea buruienilor, de a menține
umiditatea la nivelul solului și rol decorativ.
Prefera solurile bine drenate, este o specie rezistentă la atacul bolilor și dăunătorilor.
3. Cupressocyparis leylandii – Chiparosul leylandii
Este o specie de conifer veșnic verde, foarte mult apreciată și utilizată în ultima vreme în amenajările spațiilor verzi de la noi, mai ales în cadrul gardurilor vii de dimensiuni mari cu rol de paravan.
Are un ritm de creștere foarte mare de pâna la 80 cm pe an și suportă foarte bine tunsul. De fapt, pentru un aspect cât mai îngrijit și pentru a nu crește foarte mult în dimensiune vă recomand 2-3 tunderi pe an.
Nu are nevoie de o mentenanță deosebită. Este o specie destul de rezistentă la boli și dăunători (Pestalioptis și afidele sunt bolile și dăunătorii tipici). Datorită faptului că în ultima perioadă se produce și în pepinierele de la noi, nu are probleme în adaptarea la condițiile climatice de aici.
După plantare, în primii doi ani, trebuie udați cu atenție. Udarea se face până își dezvoltă sistemul radicular și fertilizat cu îngrășăminte dedicate coniferelor.
Datorită faptului că formează o coroană foarte densă care determină o umbră deasă în zona lor se recomandă să existe o distanță suficient de mare între gazon și gardul viu de Cupressocyparis.
Sper că recomandările noastre să te inspire la alegeri mult mai bune și mai estetice.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.