Ce reprezintă operațiunea de supraînsămânțare a gazonului?
Supraînsămânțarea gazonului este operațiunea prin care se seamănă noi semințe de gazon pe o peluza deja existentă. Are ca scop principal creșterea densității acestui gazon și în cazul peluzelor mai vechi când se dorește o regenerare a acestora.
Supraînsămânțarea se poate face doar în anumite zone în care gazonul a avut de suferit sau pe întreaga suprafață când se dorește refacerea întregii peluze.
O alta situație se întâlnește mai ales în cazul peluzelor de pe terenurile de sport, când în anumite perioade se supraînsămânțează cu specii diferite decât cele existente pentru a asigura o densitate adecvată gazonului și în perioada de extrasezon caracteristică acestuia.
Când se poate face supraînsămânțarea gazonului ?
Pentru ca operațiunea de supraînsămânțat să fie o reușită trebuie ținut cont de mai multe aspecte și de o efectuare a operațiunilor specifice cât mai corect.
Perioada când această operațiune se execută, se suprapune cu perioada recomandată și pentru însămânțarea gazonului, și anume primăvara și toamna atunci când temperaturile din aer si sol sunt propice pentru germinarea semințelor si creșterea și dezvoltarea noilor plante.
Pașii pentru supraînsămănțarea parțială a unei suprafețe de gazon
1. Indentificarea zonelor care necesită supraînsămânțare
În cazul in care supraînsămânțarea se executa doar punctual unde din anumite cauze gazonul a avut de suferit. (atacul unor boli sau dăunători, accidental din cauza omului prin arderea cu îngrășăminte, erbicide, combustibil, uleiuri etc. executarea anumitor lucrări pe gazon etc.) trebuie identificate și stabilite zonele în care urmează sa fie făcută supraînsămânțare.
În cazul bolilor trebuie să ne asigurăm ca in urma tratamentelor a fost stopata evoluția bolii si nu exista riscul extinderii ei pe peluza existenta sau chiar pe zonele care urmează sa fie reparate prin supraînsămânțare.
2. Tunderea gazonului și scarificarea
După tunderea gazonului care este recomandat să se facă mai jos decât de obicei. Locurile unde se supraînsămânțează se curăță cu ajutorul unei greble sau a unui scarificator, iar în cazul în care suprafața s-a infestat cu combustibili, erbicide sau uleiuri este indicat scoaterea în totalitate a substratului afectat si înlocuirea lui.
3. Însămânțarea
Semănatul în goluri se face folosind pe cât posibil același tip de semințe care s-au folosit și în cazul peluzei existente. Este important pentru a nu exista diferențe mari de culoare și ritmuri diferite de creștere în zonele reparate. Semințele se amestecă cu nisip sau nisip și turba sau cu substraturi speciale pentru gazon.
După împrăștierea semințelor, acestea se încorporează ușor în sol cu ajutorul unei greble. După aceea se tasează calcând in zonele respective sau folosind un tăvălug. Se pot, de asemenea, folosi semințe destinate special pentru supraînsămânțat care sunt drajate (învelite) cu substanțe care conțin îngrășăminte si stimulatori de creștere.
4. Fertilizarea
Chiar dacă se folosesc semințe obișnuite de gazon, în zonele reparate se recomandă fertilizarea folosind îngrășăminte cu conținut ridicat de fosfor care stimulează germinarea și înrădăcinarea.
Îngrășământ special de tip starter ideal pentru supraînsămânțări Fenix Pro Starter
Comandă aici !
5. Irigarea
Udatul trebuie făcut foarte atent în perioada de germinare și după răsărirea plantelor, udând mai des și cu norme mai mici astfel încât substratul să fie menținut mereu umed.
6. Tunsul gazonului
După supraînsămânțat ridicăm înălțimea de tuns astfel încât să evităm aspirarea semințelor sau smulgerea firelor de iarba abia răsărite. După ce noile plante au răsărit și au ajuns la înălțimea vechilor fire de gazon, se poate reveni la înălțimea dorită de tuns
Pașii pentru supraînsămănțarea întregii suprafețe de gazon
Supraînsămânțarea gazonului pe întreaga suprafață se practică atunci când din cauza unei înființări sau unei mentenanțe necorespunzătoare
acesta nu are densitatea si aspectul dorit. Etapele supraînsămânțării in acest caz sunt următoarele:
1. Tunsul gazonului
Gazonul existent se tunde cât mai scurt posibil astfel încât semințele să ajungă pe sol și să fie ușor încorporate pentru a germina corespunzător.
2. Scarificatul gazonului
Folosirea unui scarificator cu lame care face o ușoară mobilizare în stratul superficial a substratului este foarte indicată și eficientă asigurând semințelor un mediu propice pentru germinare.
3. Semănatul propriu zis
Cele mai mari șanse de reușită a operațiunii este atunci când se folosesc mașini speciale de semănat. Se pot folosi și în cazul supraînsămânțatului. Cum aceste utilaje speciale sunt scumpe și greu de utilizat pe rezidențial, se recurge la metoda clasică de împrăștiere a semințelor manual sau folosind dispozitive care se utilizează și pentru fertilizarea gazonului.
Pentru o împrăștiere cât mai uniformă, semințele se pot amesteca cu nisip. Semințele folosite pot fi speciale drajate sau semințe obișnuite. De obicei același amestec de specii folosit si la înființarea peluzei sau se pot folosi și specii diferite tocmai pentru a îmbunătăți și a crește rezistența gazonului pentru anumite condiții ( zone de umbră, zone secetoase etc )
4. Acoperirea semințelor (top dressing)
Materialele folosite în această etapă sunt de obicei nisipul, turba. Se poate folosi și combinația dintre cele două sau substrat pentru gazon care se distribuie într-un strat subțire de 1-2 mm peste semințe pentru a asigura germinarea corectă a acestora.
5. Fertilizatul gazonului
Se folosesc îngrășăminte cu mult fosfor care ajută la germinarea semințelor și dezvoltarea sistemului radicular după răsărire
6. Irigatul gazonului
După supraînsămânțat, peluza respectivă se udă mai des și cu norme mai mici de apă astfel. Trebuie să se mențină substratul umed pentru o bună germinare a semințelor.
7. Tunsul gazonului
După supraînsămânțat ridicăm înălțimea de tuns astfel încât să evităm aspirarea semințelor sau smulgerea firelor de iarba abia răsărite. După ce noile plante au răsărit și au ajuns la înălțimea vechilor fire de gazon, se poate reveni la înălțimea dorită de tuns.
Îngrășământ special de tip starter ideal pentru supraînsămânțări Fenix Pro Starter
Comandă aici !
8. Evitarea traficului intens
După supraînsămânțat se evită traficul intens pe gazon până la răsărirea și înrădăcinarea corespunzătoare a noului gazon.
Supraînsămânțarea pe terenurile de sport
Este o operațiune care se face cu frecvență mult mai mare decât pe peluzele de pe rezidențial. Acest lucru datorită traficului mult mai intens de pe aceste peluze și unde gazonul existent nu are capacitatea să se regenereze corespunzător.
Supraînsămânțarea se poate face și aici doar local, unde sunt daune mai însemnate, sau pe toată suprafața. În ultimul caz se folosesc mașini sau utilaje speciale care se folosesc și la semănatul gazonului.
Specific pentru gazonul de pe stadioanele de fotbal din zona noastră este supraînsămânțarea toamna târziu si primăvara foarte devreme. Se folosesc specii de gazon (Lolium multiflorum) care au capacitatea de a germina și când sunt temperaturi scăzute (4 – 8 grade Celsius). Acestea germinează într-o perioadă relativ scurtă de timp.
În urma operațiunii de supraînsămânțare se obțin peluze cu un aspect estetic îmbunătățit, mai rezistente la boli si la factorii de stres.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.