Întrebări despre tundere

1.

Ce să aleg?
Mașină de tuns sau robot?

Răspunsul diferă în funcție de cât de mare îți este gradina și de timpul alocat.

Dacă alegi robotul de tuns, într-adevăr câștigi timp, dar gazonul va avea nevoie de mai multe scarificări într-un an. Deoarece robotul nu adună iarba tunsă, în timp aceasta se adună pe sol la baza tulpinii, lucru care dăunează mult gazonului. Astfel o dată la două luni va trebui să faci o scarificare ușoară cu arborele cu sârme pentru a avea un gazon verde și sănătos.

Dacă alegi mașina de tuns ea este prevăzută cu un coș și va aspira iarba cosită. Asta înseamnă că se va depune stratul de iarba moartă pe sol într-un timp mult mai lung. Dacă folosești exclusiv mașina de tuns clasică, tot va trebui să faci scarificare, dar mult mai rar decât dacă ai tunde iarba cu robotul.

2.

Ce să aleg?
Mașina de tuns electrică sau termică?

Îți recomandăm mașina de tuns termică deoarece are forța de tăiere mult mai mare, însă poți folosi și mașina de tuns electrică. Cea din urmă este folosită mai mult pentru curți mici.

Dacă te decizi să cumperi o mașină de tuns electrică ți-o recomandăm pe cea cu acumulatori și nu cu cablu pentru simplu fapt că acel cablu îți va da bătăi de cap în timpul tunsului.

3.

Ce se întâmplă dacă nu aștept 12-14 zile ca să tund prima dată gazonul?

Recomandăm dacă poți, să aștepți cele 12-14 zile. În cazul în care intervine o urgență și nu ai posibilitatea să aștepți atâta timp, odată ce începi să tunzi gazonul, ai grijă să nu miști rolele cu piciorul sau cu mașina de tuns. Ține minte că solul trebuie să fie bine zvântat, așa că nu iriga gazonul cu o zi înainte de tuns.

Dacă solul este uscat și ai o mașină de tuns cu tracțiune, cu grijă mare poți tunde gazonul și mai devreme, fără să rezulte stricăciuni.

4.

Ce să aleg? Mașina de tuns cu lama de tăiere pe orizontală sau cea cu cuțit elicoidal?

Îți recomandăm mașina clasică (cu lama de tăiere pe orizontală). Este mult mai ușor de întreținut și dacă tunzi corect și la timp, nu va fi mare diferență față de cea elicoidală.

Este adevărat că după tunsul elicoidal poți avea cel mai frumos gazon din punct de vedere vizual, dar numai dacă ești foarte pasionat și ai timp, recomandăm mașina de tuns elicoidală.

5.

Dacă țin gazonul tuns scurt este mai frumos, mai sănătos?

Tuturor ne place să avem un gazon mai scurt pentru că vizual este mai frumos. Poate fi și sănătos atâta timp cât înțelegem că scurt înseamnă maxim 3 cm și nu mai mult de atât.

Trebuie să știi că dacă ți gazonul la 3 cm, unele lucrări de întreținere vor trebui făcute cu mai mare atenție. Ne referim atât la irigare cât și la fertilizare.

6.

Dacă țin gazonul tuns scurt, dispare buruiana?

Există buruieni cărora le place să fie lăsate înalte, deci prin tundere vor fi eliminate. Din păcate acest gen de buruiană este destul de rar, deci nu vei scăpa complet de ele. Din contră, dacă gazonul este tuns foarte scurt, lumina pătrunde mult mai ușor și ne pot invada alt gen de buruieni.

Vestea bună este că tunsul mărește masa foliara, adică îndeasă foarte mult gazonul. Astfel buruiana nu mai are spațiu suficient ca să se dezvolte. Cu alte cuvinte, buruienile dispar fiind “sugrumate” și nu din cauză că sunt tunse scurt.

7.

Pot să tund fără să adun iarba proaspăt tunsă?

Da, dar nu recomandăm să se facă un obicei din asta. Poți lăsa iarba proaspăt tunsă vara, când este cald și nu se tunde mult din lungimea firului de iarbă.

8.

După ce tund gazonul rămâne ușor albicios/scămoșat. Ce e de făcut?

Acest lucru apare atunci când cuțitele de la mașina de tuns nu sunt ascuțite bine. Dacă sunt tocite, în loc să taie firul de iarbă, îl rup și astfel vei rămâne cu un gazon albicios și cu riscul aparițiilor bolilor de gazon.

Odată ce tunzi gazonul săptămânal, recomandăm ascuțirea cuțitelor o dată la două luni.

ATENȚIE! și roboții de tuns au cuțite, așadar și acestea trebuiesc ascuțite.

9.

Cum știu că am făcut
tunsul corect?

Dacă în urma mașinii de tuns, gazonul rămâne verde și des, acesta este cel mai evident semn că ai făcut un tuns corect.

10.

Ce trebuie să fac ca să am și eu un gazon scurt și sănătos, ca cel de pe terenul de golf?

Soiurile de iarbă folosite pentru terenurile de golf sunt pretabile la tunsul scurt/foarte scurt.

Gazonul destinat curților rezidențiale este făcut din alte soiuri și din păcate nu îl vei putea ține la o lungime atât de scurtă pentru că îl vei supune la un stres foarte mare.

Soiurile destinate grădinilor sunt gândite astfel încât să se preteze pentru joacă și un trafic mai puțin intens comparativ cu cele destinate terenurilor de golf.

11.

Vara trebuie să las gazonul
mai înalt?

Nu neaparat, majoritatea oamenilor îl lasă puțin mai mare pentru evapotranspirație, dar dacă te ocupi de el corespunzător cu irigare, tuns și fertilizare la timp, poți să îl menții la aceeași înălțime pe tot parcursul anului.

12.

Pot să continui tunsul dacă nu îmi adună iarba în coș?

Dacă cuțitul este pus corect și nu cu aripioarele în jos, cum se mai întâmplă din greșeală, atunci problema poate fi iarba crescută prea mare și faptul că mașina de tuns nu face față.

Recomandăm să treci și de două ori pe același loc. Gazonul trebuie tuns corespunzător oricum.

13.

Necesită tuns special gazonul aflat în zonele umbrite?

La umbră este bine să lași gazonul mai înalt pentru că având frunza mai înaltă își ia mai ușor lumina de la razele soarelui.

 

14.

Dacă pun mașina de tuns pe treapta 3 însemna că tund gazonul cu 3 cm?

Treptele mașinii de tuns nu îți arată centimetrii gazonului, sunt doar niște reglaje de înălțime care iți pot folosi ca reper.

Cel mai bine este sa pui un liniar ca să măsori înălțimea gazonului. Doar așa vei vedea clar ce înălțime are gazonul tău înainte și după tuns.

15.

Ce se întâmplă dacă am tuns brusc gazonul de la 9 centimetrii la 3 pentru că nu am știut de regula 1/3?

Dacă se întâmplă să tunzi brusc gazonul la 3 cm, nu este problema mare, important este să nu faci un obicei din asta.

Dacă nu ai fost informat, în primul rand trebuie să știi sigur că gazonul își va reveni, dar trebuie puțină răbdare.Lasă-l să crească, să facă frunze și ulterior îl poți tunde la înălțimea dorită treptat.

Nu trebui sa te sperii sau să recurgi la îngrășăminte sau fungicide. Nu ele îți vor rezolva problema. Soluția este răbdarea.

16.

La ce trebuie să fiu atent vis a vi de mașina de tuns atunci când încep tunsul gazonului?

Este important ca mașina de tuns să nu aibă scurgeri de ulei iar lamele de tăiere să fie bine ascuțite.

Ca reper, dacă ai o curte de 200 mp și o tunzi cu regularitate (o dată pe săptămână), lama de tuns trebuie ascuțită o data la 2 luni iar uleiul trebuie schimbat în funcție de ce zice producătorul motorului.

Nu uita nici de filtrul de aer. Este foarte important în sănătatea mașinii de tuns.

17.

Pot să tund
gazonul ud?

Gazonul este bine să fie tuns atunci când firele sunt uscate. Mașina de tuns aspiră mai bine iarba uscată dar dacă avem o perioadă de o lună de zile cu ploi, gazonul va trebui tuns. Așa că nu aștepta să treacă ploile până să tunzi gazonul pentru că poate crește mult prea mult. Tunde-l cu atenție, încet, astfel încât mașina să poată aduna firele de iarbă cât de bine. Dacă observi că mai rămâne iarbă pe sol este indicat sa o iei manual.

18.

Am plecat o perioadă mai lungă de acasă și gazonul este foarte mare. Ce fac?

În astfel de situații apelăm la cosit. Da, cosim cu o coasă, cositoare, trimmer etc. Va rămâne un gazon urât, cu cotoare și iarbă galbenă, dar nu fi dezamăgit. După această operațiune, vei intra în programul normal de tuns săptămânal. Aplică un îngrășământ solid și irigă corespunzător. În maxim două luni vei avea din nou un gazon frumos.

19.

Am cumpărat mașina nouă de tuns. Trebuie să ascut cuțitele ?

DA! Mașinile noi de tuns nu au cuțitele ascuțite. Trebuie să dai lama jos, să o ascuți, pune ulei și combustibil în mașină și apoi poți porni mașina și începe tunsul grădinii.

20.

Care este înălțimea recomandată la care să țin gazonul pe tot parcursul anului?

4.5-5 cm este ok, dar măsoară înălțimea cu un liniar pentru a fi sigur că așa este.