Tunderea gazonului

Prima tundere după montarea rulourilor de gazon

Așa cum am discutat la capitolul despre irigare, primele 12-14 zile după montarea gazonului rulou sunt rezervate irigării, deoarece gazonul trebuie să se înrădăcineze.

După ce au trecut zilele sus menționate, poți face un test să verifici dacă gazonul este bine înrădăcinat. Prinde cu mâna o rolă de gazon și încearcă să o ridici sau să o dezlipești de sol. Dacă rola opune rezistență, înseamnă că gazonul s-a înrădăcinat.

Înainte de prima tundere, oprește irigarea cu cel puțin o zi înainte. Solul trebuie să fie bine zvântat ca să nu rămână urme în momentul în care vei veni cu mașina de tuns.

În general, după primele 12-14 zile de la montare, gazonul are înălțimea de aproximativ 9 cm, înălțimea ideală fiind de 4 cm.

Ține cont că niciodată gazonul nu se tunde mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă, deoarece riști să rămâi cu un gazon galben și cotoros, iar în viitor te vei trezi cu un gazon slab, bolnav și cu buruieni.

Așadar după primul tuns, gazonul ar trebui să aibă aproximativ 6 cm. Abia după 3-4 zile îl poți tunde la 4 cm.

TUNDEREA GAZONULUI - REGULI GENERALE

După primul tuns unde vei aplica regula de 1:3 (adică vei tunde treptat gazonul, nu mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă) poți tunde gazonul regulat, o dată pe săptămână.

Tunsul este foarte important! Acesta reprezintă sănătatea gazonului și trebuie făcut corect și la timp.

Nu recomandăm să ții gazonul foarte scurt. Mulți sunt tentați să-l coboare la 3 cm, dar dacă faci acest lucru gazonul este supus la un stres mai mare. Se poate îmbolnăvi mai ușor, are nevoie de îngrășământ mai mult și fiind atât de scurt, buruiana are mai multă lumină și se dezvoltă mai ușor.

În general, este suficient să tunzi gazonul o dată pe săptămână dar poți să ai în reper amestecul de semințe pe care îl ai în grădină.

Dacă ai folosit semințe în care predomina lolium perene, și ai aplicat îngrășămintele corespunzător (în lunile aprilie-mai), atunci gazonul va trebui tuns cam o dată la 4 zile.

Dacă ai folosit semințe în care predomina lolium perene, și ai aplicat îngrășămintele corespunzător (în lunile aprilie-mai), atunci gazonul va trebui tuns cam o dată la 4 zile.

Dacă în grădina ta predomină festuca, și tot așa, ai hrănit gazonul corespunzător, te poți încadra la un tuns pe săptămână

Odată depășită perioada de creștere mare (aprilie-mai) un tuns pe săptămână va fi suficient. Trebuie să știi că tunsul mărește masa foliară. Cu alte cuvinte, dacă vrei un gazon des și sănătos trebuie să-l tunzi regulat.

Vei tunde grădina din primăvară până vine zăpada și trebuie să fii atent să nu te prindă iarna cu gazonul mare pentru că vei favoriza apariția mucegaiului de zăpadă.

Îți recomandăm înălțimea de 4.5-5 cm pe tot parcursul anului.