Cum să recuperăm gazonul după o perioada de ploi şi stres hidric?
Chiar dacă, după cum se știe, gazonul are în componența lui specii iubitoare de apă (exceptând Agrostis stolonifera) şi care necesită, în majoritatea cazurilor, instalarea sistemelor de irigat pentru a putea trece cu brio peste perioada cu temperaturi ridicate şi cu deficit de precipitații din timpul verii. Ca și în acest an 2023 se poate să avem perioade de exces de apă din cauza perioadelor îndelungate cu multe ploi.
Dacă în cazul perioadelor secetoase reușim să udam gazonul folosind sisteme de irigat mai mult sau mai puțin performante sau clasicul furtun cu apă conectat la aspersoare oscilante de suprafață, în cazul excesului de apa măsurile pe care le putem lua sunt oarecum limitate.
Cum influențează excesul de apă în mod negativ peluzele noastre?
Există situația când din cauza excesului de apă nu se poate interveni şi tunde atunci când este cazul. Acest lucru duce la alungirea firului de iarbă în mod excesiv, chiar apariția şi formarea paielor. Un alt efect ar fi îngălbenirea la bază datorită faptului că lumina nu mai poate pătrunde până acolo.
Un efect poate şi mai important în cazul excesului de apă este faptul că în sol locul oxigenului este luat de apă. Acest lucru duce mult la perturbarea proceselor fiziologice la nivelul plantelor, respirația având cel mai mult de suferit. Un gazon astfel afectat pierde rapid din culoare şi densitate ajungându-se în cazuri extreme când avem un substrat argilos şi compactat pe care apa băltește mai multe zile. Se poate să se ajungă până la moartea gazonului şi necesitatea refacerii lui. In prezența oxigenului în sol locul microorganismelor benefice plantelor este luat de bacterii anaerobe. Acestea produc compuși cu sulf sau metan care dăunează gazonului.
Alt aspect negativ în cazul excesului de apă este faptul că se creează un mediu propice pentru instalarea bolilor. Asta mai ales în sezonul cald când avem şi temperaturi ridicate.
Ce se poate face în asemenea situații precum excesul de apă?
Eliminarea excesului de apă
In primul rând ar fi eliminarea excesului de apă în cazul când aceasta băltește pe anumite suprafețe. Acest lucru se poate face prin folosirea unor dispozitive manuale de aerat. Mai putem folosi chiar şi furci pe suprafețe mici sau săparea unor drenuri.
Aplicarea de îngrășăminte solide și foliare
Fertilizarea gazonului care poate fi făcută folosind atât îngrășăminte solide cât şi îngrășăminte foliare. Acest lucru se face imediat ce se poate interveni pe gazon. Chiar dacă gazonul a fost fertilizat înainte de perioada cu multe precipitații, există riscul mai ales în cazul utilizării îngrășămintelor cu eliberare rapidă ca acestea să fie levigate din sol.
Folosirea îngrășămintelor foliare precum Ascoferti sau Amiprot. Pe lângă macro şi microelemente conțin vitamine, aminoacizi şi biostimulatori de creștere ajută foarte mult gazonul să se recupereze după ce a fost afectat de excesul de apă.
Îngrășământ foliar Padana AMIPROT pentru gazon, 1 litru, acoperire 1000 mp2, crește rezistență la stresul termic/hidric al gazonului
Vezi aici !
Îngrășământ foliar Padana Ascoferti, pentru gazon 1 litru, acoperire 1000 mp2, biostimulant organic cu azot pe baza de alege marine brune
Vezi aici!
Dacă gazonul tău a trecut printr-o perioadă de stres datorat ploilor abundente, aplică 150 ml de ASCOFERTI + 150 ml AMIPROT în 10 litri de apă pentru 100 metri pătrați.
Tunderea gazonului la înălțimea potrivită
Tunderea gazonului la înălțimea potrivită imediat ce se poate intra pe gazon chiar dacă acest lucru se face treptat în 2 sau 3 tunderi.
Efectuarea de tratamente
Efectuarea de tratamente acolo unde gazonul a fost afectat de atacul anumitor boli. Trebuie specificat că acolo unde la înființarea gazonului acesta a fost instalat pe un substrat nisipo-lutos sau luto-nisipos, riscul ca acesta să sufere din cauza excesului de apă este mult mai mic. Pe aceste suprafețe drenajul natural funcționând mult mai bine. Instalarea de sisteme de drenaj care nu este o investiție extrem de costisitoare face de
asemenea ca aceste peluze să nu aibă deloc de suferit în asemenea cazuri.
Dacă suspectezi apariția unor boli ale gazonului, citește cel mai complex articol despre boli și metode de combatere și prevenție.
Citește aici !
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.