Tipuri de buruieni în gazon și combaterea lor

În special datorită unei mentenanțe inadecvate la un moment dat in gazon este posibil să apară una sau mai multe specii de plante, altele decât cele care fac in mod normal parte din amestecul de gazon, specii numite în mod generic buruieni. După fiziologia lor acestea se împart în buruieni dicotiledonate (buruieni cu frunză lată) și monocotiledonate (buruieni cu frunza îngustă). Buruienile cu frunza lată sunt mai ușor de identificat și chiar de combătut din gazon spre deosebire de cele cu frunza îngustă care sunt înrudite cu speciile de gazon si care sunt mai greu de identificat si combătut.

După ciclul de viață, buruienile se împart în anuale și perene. Cele anuale se dezvoltă doar pe timpul unui sezon, urmând ca iarna să dispară, dar acestea au capacitatea să revină an de an prin semințele produse într-un număr foarte mare si cu o capacitate foarte mare de germinare. Buruienile perene au un ciclu de viață mult mai lung, rezista fără probleme la temperaturile negative peste iarnă. Indiferent dacă sunt anuale sau
perene dacă buruienile nu sunt eliminate la timp riscăm ca într-o perioada mai scurtă sau lungă să acapareze toată peluza.

Pe lângă aspectul inestetic pe care îl dau peluzei acestea concurează în mod direct gazonul pentru resursele de apă, hrană sau lumină, majoritatea având o vigoare mult mai mare atât a frunzelor cat și a rădăcinilor și care sunt mult mai bine adaptate, cu câteva mici excepții la perioadele secetoase și caniculare din timpul verii, cât și la temperaturile negative din timpul iernii.

Cele mai cunoscute buruieni cu frunză lată (dicotiledonate) care apar în gazon sunt: păpădia, trifoiul, troscotul, pătlagină, iarba grasă, răcovină, trifoiul gras, laptele cucului etc.
Buruienile cu frunza îngustă (monocotiledonate) cel mai des întâlnite în gazon sunt: mohorul, costreiul, pirul târâtor, pirul gros, coada vulpii, Poa annua, Poa trivialis.

Care sunt factorii care contribuie la apariția buruienilor în gazon?

Factorii care contribuie la apariția buruienilor în sol sunt următorii:
– Folosirea de semințe ieftine cu grad scăzut de puritate si care pe lângă semințele de gazon pot sa conțină și semințe de buruieni în special buruieni înrudite cu gazonul cum ar fi Poa annua sau Poa trivialis;
– Aflarea gazonului în vecinătatea unor terenuri virane cu multe buruieni de unde semințele acestora pot ajunge foarte ușor pe gazonul îngrijit;
– Mentenanța necorespunzătoare a gazonului și aici importanța cea mai mare o au irigatul incorect sau lipsa lui, fertilizatul insuficient și tunsul atunci când nu este executat la timp;
– Folosirea ca și substrat sau la îmbunătățirea substratului a nisipului de balastiera sau a solului nisipos de luncă care deseori poate fi infestat cu buruieni.

Tipuri de buruieni cu frunză lată

1. Păpădia – Taraxacum officinale

Păpădia – Taraxacum officinale

Poate cea mai des întâlnită si ușor de recunoscut buruiană care apare în gazon. Frunze dispuse în forma de rozetă, flori galbene și capacitatea de a produce foarte multe semințe care sunt foarte ușor diseminate cu ajutorul vântului, rădăcină pivotantă care pătrunde destul de adânc in sol. Faptul că este o buruiana perenă, produce foarte multe semințe care odată ajunse pe sol pot hiberna o perioada foarte lungă și să germineze imediat ce au condițiile necesare fac ca păpădia să fie o buruiană destul de greu de eliminat din gazon.

2. Iarba grasă – Portulaca oleracea

Iarbă grasă – Portulaca oleracea

Este o specie anuală care se înmulțește foarte ușor prin semințe. Aspect târâtor, frunze mici, rotunde si cărnoase, florile mici si galbene sunt câteva detalii care o fac ușor de recunoscut. Se dezvolta bine pe solurile cu drenaj bun, sărace în nutrienţi si este foarte rezistentă la secetă si caniculă. Infestează de obicei suprafețele de gazon unde nu exista sistem de irigat sau unde acesta nu este folosit corespunzător.

3. Trifoiul – Trifolium repens

Trifoiul – Trifolium repens

 

Acceptată uneori în peluzele de gazon sau chiar folosită pentru înierbarea anumitor suprafețe (livezi, zone industriale etc.), trifoiul este o altă specie des întâlnită. Plantă perenă de talie mica foarte ușor de recunoscut prin frunzele mici si rotunde grupate cate trei si florile mici si albe. Se înmulțește foarte ușor prin semințe și rizomi. Este un indicator pentru solurile cu deficit de azot acolo unde se dezvolta foarte bine si in solurile cu multa umezeală.

4. Troscot – Poligonum aviculare

Troscot – Poligonum aviculare

Buruiană anuală care se înmulțește foarte ușor prin semințe. Crește mult pe orizontală având aspect târâtor, tulpini puternice cu frunze mici, ovale și flori albe dispuse lateral de-a lungul tulpinilor. Se dezvoltă foarte bine pe solurile compacte, sărace în nutrienţi și este foarte rezistentă la condițiile de secetă si caniculă.

5. Pătlagina – Plantago major

 

 

 

Pătlagina – Plantago major

Buruiană perenă ușor de recunoscut prin frunzele mari și ovale de culoare verde închis. Se dezvoltă bine pe solurile slab fertilizate, având o rădăcină pivotantă, rezista foarte bine la secetă.

Alte buruieni cu frunza lata si care pot fi întâlnite des in peluzele de gazon sunt: măcrișul iepurelui, trifoiul mărunt, răcovina, măcrișul sălbatic etc.
Combaterea buruienilor dicotiledonate din gazon este o operațiune care necesita destul de multe intervenții, dar are avantajul de a putea fi combătute chimic cu erbicide selective.

Metodele de combatere  eficientă a buruienilor cu frunză lată sunt următoarele:

  • Mentenanța corespunzătoare a gazonului. Un gazon tuns, udat si fertilizat corespunzător este mult mai rezistent la infestarea cu buruieni;
  • Eliberarea terenului de buruieni înainte de înființarea gazonului prin lucrări mecanice de afânare, săpat sau erbicidat total preemergent sau postemergent;
  • Combaterea mecanică prin plivit acolo unde numărul buruienilor nu este foarte mare;
  • Combaterea chimică, cu ajutorul erbicidelor selective care sunt foarte eficiente în cazul buruienilor dicotiledonate.

Tipuri de buruieni cu frunză îngustă

Asemănătoare cu speciile de gazon, uneori chiar confundate cu acesta, buruienile monocotiledonate sunt mult mai greu de combătut din gazon decât cele cu frunză lată, datorită ofertei foarte mici de erbicide selective care pot sa fie folosite cu succes în combaterea lor.
Cele mai cunoscute buruieni cu frunza îngustă sunt: pirul târâtor, pirul gros, costreiul, mohorul, coada vulpii, hiruşorul.

1. Pirul târâtor – Agropyron repens

Pir-ul târâtor

Plantă perenă care se răspândește atât prin semințe cat si prin rizomi sau bucăți de rădăcină. Se dezvolta foarte ușor pe toate tipurile de sol si se extinde foarte repede ducând la sufocarea gazonului. Având rădăcini foarte adânci, este foarte greu de combătut prin plivit. Singura și cea
mai eficientă metodă este prin folosirea erbicidelor cu acțiune totală înainte de înființarea gazonului pe suprafața respectivă, operațiune care este indicat sa se repete de 2-3 ori pentru distrugerea lui in totalitate.

2. Pirul gros – Cynodon dactylon

Pir-ul gros

Tot o buruiană perenă care se dezvoltă bine pe solurile sărace in nutrienţi, nisipoase sau argiloase. Tulpina se întinde pe sol unde formează rădăcini adventive. Se înmulțește foarte ușor si prin semințe care germinează la începutul primăverii.

3. Costreiul – Sorghum alpense

Costreiul

Costreiul

Buruiană anuală care se înmulțește foarte ușor prin semințe, fiecare plantă având capacitatea să producă pana la câteva mii. Apare și se dezvoltă în lunile de vară, are talie destul de mare si acoperă și sufocă gazonul în zonele în care se instalează. Se dezvolta foarte ușor pe solurile nisipoase.

4. Mohorul – Setaria glauca

Mohorul

Este tot o buruiană anuală care se dezvolta foarte ușor prin semințe. De talie destul de mare ajunge la 30-40 cm si se dezvolta foarte bine pe solurile nisipoase si lutoase.

5. Poa annua

Poa Annua

 

Specie anuală înrudită cu speciile de gazon este foarte ușor de recunoscut având frunze de culoare mai gălbui, talie mică si mai ales datorită faptului că formează inflorescențe foarte devreme în lunile aprilie, mai. Preferă solurile în care este exces de umiditate, din fericire suferă in perioada caniculară din timpul verii cât și atunci când sunt temperaturi negative în timpul iernii. Se înmulțește foarte ușor prin semințe, iar combaterea ei este extrem de dificilă.

Metodele de combatere  eficientă a buruienilor cu frunză îngustă sunt următoarele:

Datorită faptului că produsele chimice eficiente în distrugerea lor se rezumă la un singur erbicid selectiv (Foxtrot 69) care nici el nu are eficiență decât în cazul costreiului și mohorului si parțial a pirului, buruienile cu frunza îngustă sunt foarte greu de combătut din gazon cu toate acestea
exista câteva metode:

  • Erbicidare cu erbicide cu acțiune totală înainte de înființarea peluzei, folosirea de erbicide cu efect preemergent;
  • Mentenanța corespunzătoare (fertilizat regulat cu îngrășăminte de calitate, udat cu frecvență redusă și cu norme mai mari, tuns regulat înainte ca aceste buruieni să producă semințe)
  • Plivitul buruienilor imediat când acestea au apărut in gazon;
  • Erbicidarea selectiva atunci când buruienile sunt tinere și au talie redusă;
  • Folosirea de erbicide totale aplicate local pe frunze cu ajutorul unei pensule sau pompe mici.

 

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.