Datorită temperaturilor ridicate din timpul verii şi a lipsei precipitațiilor, gazonul intră în lunile de vară într-o perioadă de regres și apare necesitatea aplicării unui îngrășământ de vară pentru gazon. Acesta își pierde din vigoare, densitate, coloritul verde intens şi ritmul de creștere. Află din acest articol care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alegi un îngrășământ de vară pentru gazon. La temperaturi de peste 25 de grade Celsius funcțiile fiziologice ale gazonului (fotosinteză, respirație etc.) sunt mult încetinite, plantele urmând să consume carbohidrații (hrană) asimilați la nivelul rădăcinilor acumulați în timpul primăverii, iar nevoile de macroelemente sunt diferite. Aplicarea fertilizantului trebuie evitată când temperaturile sunt foarte ridicate (peste 25°C).
Ce trebuie să facem că să avem şi în sezonul cald o peluză care să arate foarte bine?
Pe lângă irigat, care este o operațiune deosebit de însemnată, o altă cale este fertilizarea gazonului cu îngrășăminte special concepute pentru această perioadă, îngrășăminte care trebuie să aibă anumite caracteristici de care trebuie să ținem seama, şi anume:
1. Aplicarea de îngrășăminte pentru gazon de cu eliberare controlată
Datorită temperaturilor ridicate, îngrășămintele cu eliberare rapidă se dizolvă foarte repede şi pot provoca arsuri gazonului. Acestea pot duce până la distrugerea lui. În cazul îngrășămintelor cu eliberare controlată, scade foarte mult riscul de a arde gazonul în urmă fertilizării. Alt avantaj al utilizării îngrășămintelor cu eliberare controlată este că acestea pun la dispoziția plantei elementele necesare pentru o perioadă mult mai lungă (10 – 12 săptămâni) şi în mod gradual având un ritm de creștere linear şi echilibrat.
2. Conținutul de macroelemente şi raportul dintre acestea
Îngrășămintele recomandate pentru fertilizarea din timpul verii au un raport echilibrat între N şi K (1:1 în majoritatea cazurilor). Aceastea au un conținut scăzut de P sau chiar absența acestuia. Chiar dacă procentul de azot este ușor mai scăzut decât în cazul îngrășămintelor utilizate primăvara, el se află la un nivel destul de ridicat şi în cazul îngrășămintelor utilizate vara. Procentul este undeva între 15 şi 20 % în funcție de tipul de îngrășământ. Fosforul este foarte puțin prezent sau chiar absent în compoziția îngrășămintelor de vară. Pe lângă faptul că are un efect benefic în dezvoltarea sistemului radicular (este recomandat la fertilizarea în primăvară sau în cazul înființării peluzelor) în sezonul cald duce la stimularea formării semințelor, respectiv a paielor, lucru pe care nu-l dorim în cazul gazonului.
Potasiul este într-un un procent ridicat în cazul îngrășămintelor utilizate vara, fiind elementul care ajută gazonul să treacă peste stresul hidric şi termic din timpul verii. Aceasta operațiune se realizează prin creșterea turgescenței la nivelul pereților celulari, fapt care reduce mult pierderea apei prin evapotranspiraţie.
3. Conținutul de magneziu, sulf, calciu şi microelemente
Sunt câteva elemente conținute de îngrășămintele recomandate în perioada verii şi care ajută mult gazonul să treacă cu bine peste această perioada de stres. Aceste elemente se pot găși atât în cazul îngrășămintelor granulare cât şi în cazul îngrășămintelor foliare.
4. Granulația îngrășământului
Spre deosebire de îngrășământul agricol care are o granulație mare de 3 – 6 mm, îngrășământul dedicat gazonului are o granulație mai mică, de 1 – 3 mm fapt care-l face să fie distribuit mai uniform, iar granulele să se dizolve fără a există pericolul arderii gazonului.
Când trebuie să aplicăm îngrășământul pentru gazon vara?
Perioada optimă de aplicare a îngrășămintelor pentru fertilizatul gazonului vara este sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Datorită temperaturilor foarte ridicate din timpul zilei, se recomandă fertilizatul gazonului dimineața sau seară când este mai răcoare. Înainte de fertilizat trebuie întotdeauna tuns gazonul, astfel încât granulele să ajungă cât mai rapid la baza plantelor. Distribuirea îngrășământului trebuie să fie cât mai uniformă. Pentru această se recomandă folosirea de dispozitive dedicate pentru împrăștierea îngrășământului şi operațiunea să se execute în două treceri, una de-a lungul şi una de-a latul suprafeței.
În cazul fertilizatului foliar, se recomandă că operațiunea să se execute dimineața pe răcoare. De luat în calcul zilele fără vânt în așa fel încât îngrășămintele să fie aplicate cât mai uniform.
Fertilizatul se face când gazonul este zvântat. După aplicarea îngrășămintelor trebuie udat cu o cantitate mai mare de apă. Îngrășămintele trebuie să fie dizolvate şi să ajungă la nivelul rădăcinilor.
Cum aplicăm îngrășământul pentru gazon de vară?
Folosiți întotdeauna cantitatea de îngrășământ recomandată de către producător care este trecută pe ambalaj. În majoritatea cazurilor această fiind între 2,5 și 3,5 kg/ 100 m 2 .
Îngrășămintele solide pot fi aplicate cu ajutorul unui distribuitor de îngrășăminte (spre exemplu, un distribuitor rotativ sau un distribuitor de mână). Asigură-te că urmezi instrucțiunile producătorului pentru cantitatea corectă de îngrășământ de aplicat pe suprafața gazonului. De asemenea, este important să distribui îngrășământul uniform pentru a evita supra-dozele sau zonele neglijate.
Înainte de a aplica îngrășăminte solide pentru gazon, asigură-te că solul este umed sau că ai irigat gazonul cu apă suficientă. Apoi, după aplicarea îngrășământului, este important să irigi gazonul pentru a permite nutrienților să pătrundă în sol și să fie absorbiți de rădăcinile plantei. În general, udarea regulată a gazonului este esențială în perioadele calde și uscate ale verii.
În concluzie, aplicarea îngrășămintelor solide pentru gazon în timpul verii poate fi o practică benefică pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății gazonului. Cu toate acestea, este important să urmezi instrucțiunile producătorului și să folosești doar îngrășăminte de calitate.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.