Cum se pierde azotul din sol ?
Azotul este elementul cel mai utilizat de către plante fiind necesară suplimentarea lui și în cazul gazonului prin aplicarea de îngrășăminte care conțin acest element. Din păcate, o parte din acest azot se pierde din sol și nu ajunge să fie utilizat în mod eficient de către plante.
Principalele căi prin care azotul se pierde sunt:
– levigarea
– denitrificarea
– volatilizarea
– pierderile prin tunsul gazonului
Pierderile azotului din sol prin levigare ?
Levigarea este mișcarea descendentă a nutrienților dizolvați prin profilul solului. Toți nitrații care se deplasează mai adânc decât sistemul radicular se pierd din sistem. Azotul este deosebit de vulnerabil la levigare, deoarece aplicăm cea mai mare cantitate de azot pe gazon pentru a stimula creșterea, iar formulele de azot și uree sunt foarte solubile în apă, deci foarte mobile.
Pierderile de azot prin levigare sunt, în general, mai mari în regiunile umede comparativ cu cele uscate, deoarece nivelul de precipitații trebuie să depășească nivelul de evapotranspirație pentru a promova deplasarea descendentă a apei prin profil. Solurile ușoare, nisipoase, cu viteze mari de
înfiltrare/ percolare și retenție scăzută a nutrienților, sunt, de asemenea, mai predispuse la pierderi de nutrienți prin levigare, comparativ cu argilele și solurile organice, de exemplu. Deci, terenurile de golf și terenurile de sport sunt foarte sensibile.
Pierderile azotului din sol prin denitrificare ?
Denitrificarea are loc în condiții anaerobe, de exemplu atunci când solul a fost udat pentru o perioadă lungă de timp. În aceste condiții, bacteriile anaerobe transformă nitrații în oxid de azot gazos, care apoi se întoarce în atmosferă.
În cazul în care azotul este aplicat sub formă de uree, el este în primul rând transformat în amoniac (gaz) înainte de a reacționa cu apă pentru a forma amoniu care poate fi preluat de gazon.
Rata la care poate să apară acest proces depinde de factori cum ar fi temperatura, pH-ul solului și umiditatea solului, dar în timp ce azotul rămâne în stare de amoniac, este susceptibil la volatilizare, prin care gazul de amoniac este pierdut în atmosferă. Volatilizarea va avea loc și în cazul în care îngrășămintele cu amoniu se aplică pe soluri alcaline.
Tunsul o cauză a pierderii azotului
O pierdere finală, și una pe care nu o luăm în considerare întotdeauna, este tunderea gazonului. Astfel de tăieri conțin aproximativ 4% azot care este îndepărtat din sistem în loc să fie reciclat în sol pentru a furniza nutrienți pentru plante. Forțarea unei creșteri rapide cu îngrășăminte duce la
o creștere a frecvenței de cosire și la pierderea unor cantități mai mari de azot, deci este necesar un echilibru.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.