8 criterii după care să alegi un gazon rulou de calitate

Înființarea gazonului prin montarea rulourilor de gazon este o metoda care a prins tot mai mult teren și la noi în țară în ultima perioadă. Suprafața pe care se produce gazonul rulou și numărul producătorilor a crescut foarte mult în ultima vreme. Odată cu cantitatea poate scădea calitatea. Gazon Luna este producător cu peste 15 ani de experiență pe piață. Mai jos te vom ajută să afli care sunt criteriile pe care să le iei în considerare atunci când iei decizia de a achiziționa un gazon rulou.

Ce înseamnă un gazon rulou de calitate și la ce trebuie să fim atenți în momentul în care achiziționăm gazonul rulou?

1. Densitatea gazonului

Este raportul între numărul plantelor și unitatea de suprafață. Chiar dacă gazonul recoltat în fermele de gazon este unul tânăr și încă nu a ajuns la densitatea optimă (lucru care se realizează undeva în anul doi de viață a gazonului în urma unei mentenanțe corespunzătoare) acesta nu trebuie să prezinte goluri, să aibă o densitate bună, lucru care se vede mai ales la manipularea rulourilor. Un gazon cu densitate bună  este bine “legat”, nu se rupe la manipulare. Nici când se recoltează în ferma si nici când se montează.

Gazon rulou provenit din fermele de gazon Luna

2. Culoarea

Gazonul recoltat în fermele producătoare trebuie să fie verde. Trebuie să aibă culoare specifică speciei sau speciilor care intra în amestecul de semințe care au fost folosite la înființarea culturii respective. Festuca arundinaceea are o culoare verde mai intens decât Festuca rubra rubra. Indiferent de acest lucru gazonul livrat nu trebuie să fie unul decolorat.

3. Lipsa bolilor

Gazonul recoltat și livrat trebuie să fie liber de orice fel de boli. De regulă, în fermele producătoare de gazon rulou, datorită faptului că vorbim de gazon tânăr, bolile specifice acestuia nu au timp să se instaleze. Cu toate acestea, în momentul recepției rulourilor de gazon trebuie să fim atenți să nu existe simptome ale anumitor boli specifice gazonului sau daune provocate de atacul acestor boli.

Gazon-rulou-matur-Gazon-Luna-

Gazon matur provenit din ferma de gazon Luna

4. Lipsa buruienilor

Buruienile, fie ele dicotiledonate (cu frunza lată) sau monocotiledonate (cu frunza îngustă), nu trebuie să se afle în rulourile de gazon. În fermele producătoare se efectuează lucrări de erbicidare împotriva buruienilor. Cele cotiledonate, chiar dacă ar mai fi într-un număr extrem de mic în momentul recoltării rămân fără rădăcini și fără nicio șansă de a se mai reface după montarea rulourilor.

5. Lipsa dăunătorilor

Doar larvele unor insecte (larve de țânțăroi, cărăbuș de mai, albina minieră), ar putea fi prezente în gazonul rulou. Totuși, ținând cont de volumul de sol redus, șansele ca acești dăunători să fie prezenți sunt destul de reduse.

6. Uniformitatea rolelor de gazon

Între rolele de gazon rulou primite nu trebuie să existe diferențe de culoare, densitate sau grosimi diferite ale substratului. Asta presupune că rolele primite să fie recoltate din aceeași parcelă. Trebuie să conțină același amestec de specii și să fie recoltate cu același utilaj ca să nu fie diferențe majore de grosime a substratului.

7. Rădăcini sănătoase

Chiar dacă la recoltare o mare parte a rădăcinilor sunt tăiate de mașinile de recoltat, iar cele rămase au cam 1,5-2 cm pentru rulourile mici destinate amenajărilor rezidențiale și 4-5 cm în cazul rulourilor destinate înființării peluzelor pentru stadioane, rădăcinile trebuie să fie sănătoase, de culoare albă nu brunificate, să fie viguroase și să aibă o densitate corespunzătoare.

Gazon rulou Gazon Luna cu substrat gros de 2-3 cm

8. Înălțimea firelor de iarba

Gazonul rulou trebuie să fie tuns înainte de livrare la cca 3-4 cm. Trebuie să fie posibilă manipularea lui la montare. Trebuie să nu avem fire foarte lungi de iarbă în gazonul rulou proaspăt recoltat ținând cont de faptul că avem un volum foarte mic de rădăcini rămase după recoltare și care trebuie să susțină plantele până la refacerea din nou a sistemului radicular.

Un alt aspect de reținut ar fi că după montarea rulourilor nu se poate tunde gazonul în primele 7-10 zile.

Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească un gazon rulou de calitate. Chiar dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, trebuie ca operațiunile de montare a rulourilor si mentenanță în primele trei sau patru săptămâni după montare să fie cat mai corect executate pentru a avea un gazon de calitate.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.