Cum putem preveni apariția bolilor de iarnă ale gazonului ?
Mucegaiul gri de zăpadă (Typhula) și mucegaiul roz de zăpadă (Microdochium nivale) sunt bolile care apar în sezonul rece și care pot afecta puternic gazonul. Ținând cont de faptul că aceste boli sunt prezente în perioada de iarnă, când intervențiile cu fungicide sunt foarte limitate din cauza condițiilor meteorologice, lucrările de mentenanță ale gazonului care să prevină apariția și răspândirea acestor boli, sunt foarte importante.
Fertilizarea corectă a a gazonului toamna
Descoperă gama de îngrășăminte foliare Greenax
Folosirea îngrășămintelor cu conținut ridicat de potasiu dedicate fertilizării gazonului toamna, este operațiunea determinantă în pregătirea gazonului pentru sezonul rece. Atât în ceea ce privește rezistenta lui la temperaturile scăzute, dar mai ales la instalarea bolilor amintite mai sus.
Fertilizarea de toamnă se efectuează în funcție de zonă, în lunile octombrie și început de noiembrie, astfel încât potasiul care levigă si este asimilat puțin mai greu să poată ajunge în planta înainte de instalarea temperaturilor negative și intrarea gazonului în starea de hibernare.
Tunsul
Chiar dacă ritmul de creștere este unul mai scăzut, gazonul trebuie tuns. Dacă firele de iarbă sunt prea lungi atunci acestea vor fi culcate la pământ, iar în zonele respective se creează condiții de instalare a bolilor. Dacă sunt frunze căzute pe gazon acestea trebuie îndepărtate neapărat pentru că împiedică lumina să mai ajungă la frunzele de iarba și creează condiții de instalare a fungilor sub ele.
Irigatul
Frecvența irigatului scade considerabil, se udă doar atât cât gazonul să nu sufere din cauza apei, excesul de umezeala înseamnă temperaturi mai scăzute la nivelul solului, iar apa în exces la nivelul frunzelor înseamnă o instalare mai rapida a bolilor.
Scarificatul
Este o operațiune foarte benefică, mai ales în cazul gazonului matur unde avem acumulare de pâslă (materie organică moartă) la baza plantelor. Pâsla reține apa la nivelul solului și constituie un mediu prielnic instalării bolilor. Prin îndepărtarea stratului de pâslă și a frunzelor moarte de la bază se favorizează pătrunderea lumini și a aerului fapt care duce la o mai bună dezvoltare a gazonului și scade riscul de instalare a bolilor.
Aeratul
Chiar dacă este o operațiune care se execută mai rar din pricina costurilor ridicate este o operațiune care îmbunătățește foarte mult calitatea substratului prin decompactarea lui. Ajută la drenarea excesului de apă, a creșterii nivelului de oxigen și fertilizanți de la
nivelul rădăcinilor.
Tratamentele cu fungicide
Acolo unde avem un istoric cu instalarea bolilor, se pot efectua tratamente preventive cu fungicide. Fungicidele care sunt eficiente acum sunt cele cu acțiune de contact din cauza temperaturilor scăzute. Dacă avem temperaturi de cca 12-14 grade C se pot utiliza și fungicide sistemice cu azoxistrobina sau tebuconazol.
În concluzie, un gazon bine întreținut are șanse sa treacă cu succes peste sezonul de iarnă. Asta fără să fie afectat de bolile caracteristice acestui anotimp.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.