Sfaturi înainte de montarea gazonului

Înainte de a începe efectiv montarea gazonului, asigură-te că:

pregătirea solului a fost
finalizată corespunzător

ai ales sistemul de irigații

ai măsurat terenul pentru a ști câte rulouri de gazon ai nevoie (este suficient să înmulțești lungimea cu lățimea curții)

Dacă terenul are forme neregulate, încearcă să împarți terenul în forme regulate, mai mici, pentru a simplifica procesul.

Ai luat în calcul o marjă de eroare de 5% (de exemplu dacă suprafața are 100 mp, comandă 105 mp de gazon), pentru că vor fi tăieturi pe lângă arbori, borduri sau alte obiecte.

Știi prognoza meteo pentru următoarele zile. De exemplu dacă va urma o perioadă de ploi, trebuie să te asiguri că ai destul timp la dispoziție pentru montaj înainte să înceapă
zilele ploioase.

Gazonul este un produs perisabil și trebuie montat imediat după livrarea sa.

Primăvara când temperaturile sunt în jur de 10-20 grade Celsius, gazonul poate sta rulat până la 48 de ore.

Însă, când vremea se mai încălzește, iar temperaturile cresc la 20-30 grade, gazonul poate să stea rulat fără să fie afectat de lipsa luminii maxim 24 ore de la recoltarea acestuia și până la montaj.

În cazul în care NU reușești să montezi gazonul în ziua în care acesta
a fost livrat, îți facem următoarele recomandări:

NU UDA GAZONUL ÎN PALET

în cazul în care peste noapte plouă, acoperă gazonul cu un placaj sau o folie, dar lasă părțile părțile laterale descoperite pentru a circula aerul;

dacă se lucrează la gazon într-o zi toridă, plasează-l într-o zonă umbrită până se ajunge la etapa montării gazonului.

dacă grădina are o suprafață mare și
decizi să lucrezi pe etape, nu aștepta să finalizezi montarea gazonului în toată grădina pentru a iriga.
Irigă la fiecare etapă finalizată!

Alte recomandări:

Delimitarea gazonului

În cazul în care îți dorești o grădină complexă în care să combini gazonul cu diferite plante sau pavaje, îți recomandăm montarea bordurilor speciale pentru gazon. Acestea vin montate înainte de a pune rulourile de gazon.

Îți punem la dispoziție borduri cu lungimea de 1 m, care vin prinse între ele cu ajutorul unor cuie de 25 de cm. Cu ajutorul lor vei avea un aspect plăcut și în același timp o delimitare clară între gazon și plante, scoarța sau pietrișul de grădină.

Aplicarea unei plase anti cârtiță înainte de montarea gazonului

Este o etapă esențială deoarece pregătirea solului și apoi udarea acestuia din abundență favorizează mediul perfect pentru apariția cârtițelor. Această operațiune se poate face doar înainte de montarea gazonului.

Plasa anti cârtiță nu se montează pe toată grădina într-o singură etapă. Se așează treptat, odată cu rulourile de gazon.
Imaginează-ți plasa ca un tapet. Se întinde o rolă de plasă, se acoperă cu un rulou de gazon și se menține același ritm până se acoperă întreaga suprafață. Altfel, plasă se poate ridica pe alocuri, provocând valuri, datorită trecerii peste ea cu roaba sau alte cărucioare pe care
le veți folosi la montajul gazonului.

Cârtița este un mamifer care prin săpături și mușuroaie dese distruge parcuri, terenuri de fotbal, grădini,
rondouri și alte spații verzi

Înainte să comanzi plasa anti cârtiță, ia în calcul o marjă de eroare de 5% (100 mp de gazon = 105 mp plasă anti cârtiţă), întrucât aceasta se suprapune pe anumite porțiuni.

Dacă este montată corect, plasa asigură protecție totală împotriva cârtițelor,
fiind singura cale eficientă cunoscută pentru combaterea acestora.