Semănarea gazonului- Ghid complet

După ce ai finalizat pregătirea solului, poți trece la administrarea semințele în doză recomandată.
Întotdeauna vei face acest procedeu în 2 sensuri, astfel încât să acoperi toată suprafața.

Nu lăsa să treacă foarte multe zile între pregătirea solului și semănarea propriu-zisă.
Altminteri, pământul se va întări și va face crustă.

IATĂ PAȘII PE CARE TREBUIE SĂ ÎI PARCURGI:

Împrăștie sămânța cu mâna sau cu ajutorul unui aplicator, în doza recomandată, pe toată suprafața grădinii

După această etapă aplica și un îngrășământ cu eliberare treptată care ajută la germinarea semințelor

Îți recomandăm aplicarea îngrășământului Fenix Pro Starter – 3 kg/100 mp datorită formulei pe care acesta o are. Are în compoziție, pe lângă azot și potasiu, o cantitate mare de fosfor. Azotul este cel care dă culoare gazonului, fosforul ajută la dezvoltarea rădăcinii, iar potasiul oferă imunitate plantei (sănătate).

Tăvălugește semințele și îngrășământul cu un tăvălug cilindric de 100-120 kg.

Peste seminţe așează 0,5 – 1 cm de strat de pământ format din nisip cu granulație fină amestecat cu substrat de grădină, în raport de 3:1. Pentru a evita plimbări mai multe, după ce ai administrat semințele în sol, amestecă pământul într-o roabă.

Tăvălugește din nou după ce ai aplicat amestecul format din substrat și nisip.

Irigarea după semănare sau supraînsămânțare trebuie făcută în mod uniform, motiv pentru care îți recomandăm să verifici în prealabil sistemul de irigat.

Cea mai des întâlnită problemă care apare la semănare are legătură cu apa și modul în care aceasta a fost administrată. De aceea irigările trebuie să fie dese și slabe cantitativ, pentru ca gazonul să-și împingă rădăcinile în sol, evitând astfel apariția bolilor specifice.

Odată ce semințele sunt în contact cu solul și cu apa, ele intră în procesul de germinare, iar acesta nu trebuie să fie oprit! De aceea îți recomandăm să faci irigări dese și slabe cantitativ. Altfel spus, solul nu are voie să se usuce până nu s-a terminat procesul de germinare.

ALTE OBSERVAȚII

  • Niciodată NU amesteca în aplicator semințele cu îngrășământul. Cele două au o greutate și o dimensiune diferită.
  • Nu depăși dozele recomandate nici la semințe, nici la îngrășăminte. Dacă se pun mai multe semințe există riscul de sufocare a solului cu prea multă rădăcină, iar dacă se administrează mai mult îngrășământ exista riscul de toxicitate a plantei.
  • După ce ai pus semințele pe sol, poți face o greblare sus-jos, atât într-o parte cât și în alta, dar trebuie să fii atent să nu aduni semințele în pâlcuri.
  • După ce ai așezat semințele, este bine să le acoperi cu un substrat de gazon amestecat cu nisip, nisipul fiind cel care sporește greutatea păturii care va acoperi semințele. În caz contrar pătura de pământ nu va avea greutatea necesară pentru ca semințele să facă priză și astfel ele vor germina într-un mediu propice.
  • NU lăsa niciodată semințele neacoperite, întrucât ele se vor supraîncălzi, neavând unde să se ascundă de soare.

PROCESUL DE GERMINARE

LOLIUM PERRENE

ÎNTRE
7 și 10 zile

FESTUCA

ÎNTRE
10 și 15 zile

FESTUCA

ÎNTRE
20 și 22 zile

Asta însemnă că trebuie să ți cont de durata de germinare pentru fiecare tip de semințe folosit, iar umiditatea să fie păstrată în sol pe toată această durată.

Nu îți putem recomanda o cantitate exactă de apă, dar este foarte important ca solul să fie menținut umed. Totodată este de evitat băltirea cu cantități mari de apă, deoarece în acest caz sămânța se va aduna în pâlcuri.

IATĂ PAȘII PE CARE TREBUIE SĂ ÎI PARCURGI:

Dacă în grădină ai un sol nisipos, trebuie să știi că apa va pătrunde mult mai repede în el și atunci este nevoie de irigări mai dese.

În cazul în care ai un sol argilos, acesta reține mai bine apa și va avea nevoie de mai puține irigări.

La umbră va fi nevoie de mult mai puțină apă decât la soare. Uneori este posibil ca la umbră să fii nevoit să oprești completsistemul de irigat.

Substratul de gazon amestecat cu nisip se așează ca o pătură, iar sămânța când va germina va fi protejată, fapt ce o va feri de razele puternice ale soarelui și îi va asigura o germinare perfectă. În același timp își va păstra bine umezeala, iar în cazul în care vom avea ploi, semințele nu se vor aduna în pâlcuri.

Odată ce sămânța va fi total germinată, se reduce cantitatea apei, datorită faptului că firul de iarbă menține umbra solului și apa va persista mai mult în sol.

La o irigare vei uda doar atât cât solul să se mențină umed până la irigarea următoare.

Evită băltirea apei! Mai bine udă mai des și de durată mai scurtă decât irigări rare și lungi.

În general primul tuns se face după 5-6 săptămâni de la semănare, când iarba are între 7-10 cm. Ascute bine cuțitele mașinii de tuns (mașinile noi de tuns nu au cuțitele ascuțite). Reglează mașina pe treapta cea mai înaltă, preferabil ca gazonul să aibă după tuns 7-8 cm.

După prima tundere poți rări numărul udărilor. După 3 luni de la instalare, putem zice că, gazonul este unul matur și atunci se poate intra într-un orar de irigare normală, care înseamnă 30-35 l/mp pe săptămână. Încearcă să îi repartizezi în 3 prize.

De asemenea îți recomandăm ca irigarea să se facă numai dimineața, evitând irigatul seara, întrucât pe durata nopții datorită umezelii și a lipsei luminii pot apărea fungii.

Pentru detalii privind irigarea, tunsul, fertilizarea, aerarea sau scarificarea gazonului, poți consulta și secțiunea sfaturi utile privind întreținerea gazonului sau te poți abona la newsletter-urile noastre pentru articole exclusive.