Irigarea gazonului

Apa este viață!

Acest proverb poate înlocui cu ușurință definiția irigatului și importanța acestuia. Însă trebuie să fii foarte atent, întrucât apa în exces este mult mai dăunătoare decât lipsa ei!

SFATURI PRIVIND SISTEMUL DE IRIGARE

Achiziționează un sistem de irigat automatizat, indiferent de cât de mică sau mare îți este grădina. Acesta funcționează automat indiferent că ești plecat de acasă sau pur şi simplu nu ai timp pentru udatul grădinii cu furtunul.

Cel mai important lucru de urmărit este ca sistemul de irigații să acopere toată suprafața grădinii tale.

Pentru zonele umbrite, circuitul trebuie să fie separat. Nu combina aspersoarele și la umbră și la soare, deoarece la umbră gazonul necesită o cantitate mai mică de apă, întrucât umbra ține umezeala.

FOARTE IMPORTANT!

Circuitul pentru soare trebuie să fie separat față de cel pentru zona umbrită!

După ce ai terminat de instalat sistemul de irigat se recomandă să faci o probă cu el pe terenul gol, înainte de a așeza gazonul. În cazul în care sistemul nu udă uniform, pe pământul gol se observă cel mai bine locurile unde solul este ud și unde nu! Dacă nu se ține seama de acest aspect, pot apărea probleme ale gazonului, deoarece nu există uniformitate în distribuirea apei.

DE REȚINUT!

Când se proiectează sistemul de irigat ține cont că la umbră gazonul se irigă mult mai puțin decât la soare, iar din cauza excesului de apă, gazonul se poate rări și poate apărea mușchiul.

La cât timp trebuie udat gazonul proaspăt montat?

Ține cont că rulourile de gazon pot fi tăiate din fermă numai dacă gazonul este ud. Așadar odată ajunse la tine în grădină, rulourile vor fi deja ude, însă trebuie menținute așa cel puțin 12-14 zile. Acest lucru este important deoarece dacă rulourile se usucă, acestea vor scădea în dimensiune și vor apărea goluri și crăpături între ele, o problemă foarte serioasă și greu de remediat.

Câtă apă are nevoie în primele 12-14 zile?

În general, gazonul are nevoie de 10-15 litrii de apă/mp/zi

Recomandăm să faci două udări pe zi, una dimineața și alta dupămasa. Cel mai bine poți verifica nivelul de apă din sol cu un pluviometru. Fiecare liniuță reprezintă 1 litru/mp, așadar vei urmării să ai zilnic între 10 și 15 liniuțe.

 

O altă modalitate de a verifica dacă gazonul este umed este efectiv cu mâna. Pune mâna în iarbă și verifica dacă solul este ud. Nu trebuie să ții băltit solul. Este suficient să fie umed pentru că apa care levighează în sol forțează să coboare după ea și rădăcina. Deci vei avea un gazon sănătos și cu rădăcini puternice.

DE REȚINUT

Ține cont că la umbră gazonul se irigă mult mai puțin decât la soare, iar din cauza excesului de apă, gazonul se
poate rări și poate apărea mușchiul.

CE FAC DUPĂ CELE 12-14 ZILE DE IRIGAT ?

Achiziționează un sistem de irigat automatizat, indiferent de cât de mică sau mare îți este grădina. Acesta funcționează automat indiferent că ești plecat de acasă sau pur şi simplu nu ai timp pentru udatul grădinii cu furtunul. Cel mai important lucru de urmărit este ca sistemul de irigații să acopere toată suprafața grădinii tale. Pentru zonele umbrite, circuitul trebuie să fie separat. Nu combina aspersoarele și la umbră și la soare, deoarece la umbră gazonul necesită o cantitate mai mică de apă, întrucât umbra ține umezeala.

BINE DE ȘTIUT!

Tunderea gazonului se face pe un sol relativ uscat, ca să evităm lăsarea urmelor de la greutatea mașinii de tuns.

Câtă apă are nevoie gazonul după primele două săptămâni de la instalare?

Perioada critică a trecut cu bine, așadar după primul tuns poți intra într-un program normal de irigat.
Gazonul are nevoie de 12-15 litri/mp/săptămâna în perioada de primăvară și toamnă. Vara lucrurile se schimbă. Ca să ai un gazon frumos, va trebui să dublezi cantitatea de apă, în jur de 30 de litri de apă/mp/săptămână.

CUM PROCEDEZ CA SĂ UD CÂT MAI CORECT GRĂDINA?

În primul rând, recomandăm ca irigarea să se facă doar dimineața, în jur de ora 5. Sistemul de irigare automatizat este cel mai eficient, deoarece pe lângă faptul că pornește zilnic la ora stabilită, reduce semnificativ costul apei și poți controla exact cantitatea de apă folosită pe fiecare metru pătrat.

Nu recomandăm să uzi grădina seara sau noaptea,deoarece favorizează apariția bolilor de gazon.

Primăvara și toamna cei 12-15 litrii de apă/mp/săptămână recomandăm sa-i administrezi o singură dată, în aceeași zi. Este posibil să fii nevoit sa faci irigarea în două tranșe, ca să nu băltească apa. Așadar vei uda 6-7 litrii de apă/mp la ora 5 și încă pe atât la ora 7. Acest lucru diferă foarte mult și de solul pe care îlai în curte și de cât de ușor se filtrează apa în el.

Recomandăm ca irigatul grădinii primăvara și toamna să se facă la mijlocul săptămânii, iar la final de săptămână să se tundă gazonul. Astfel te poți bucura în weekend de un gazon verde, sănătos și de un sol zvântat pe care putem alerga și bate mingea în voie.

Vara vei iriga dublu. Cei 30 de litrii de apă/mp/săptămână recomandăm să-i împarți în două.
Mai exact 15 litrii de apă/mp în prima zi din săptămână iar restul de 15 litrii de apă/mp joia.

Vineri poți tunde gazonul ca să ai un sol zvântat, numa bun de alergat pe el în weekend.

CUM PROCEDEZ
DACĂ PLOUĂ?

Dacă ai prins o săptămână cu ploi, cel mai sigur mod de a afla dacă mai este nevoie să uzi grădina este să urmărești pluviometrul de care am discutat anterior. Acesta ne arată câtă cantitate de apă este deja în sol (provenită de la ploi) și astfel vei ști cu ce aport de apă trebuie să vii pentru a avea cantitatea propusă pe săptămână, în funcție de anotimp.

Atenție! Pluviometrul trebuie golit săptămânal, în aceeași zi.

Dacă vei respecta cele menționate mai sus în ceea ce privește irigarea, vei avea un gazon frumos, sănătos, fără pete galbene, fără mușchi și vei reduce semnificativ apariția buruienilor.