Identificarea Solului

Cele mai comune situații pe care le poți întâlni atunci când dorești să semeni gazon sunt:

Fie grădina are pământ/sol suficient
Fie trebuie să suplimentăm grădina cu pământ

1. Grădina cu pământ suficient

În cazul în care grădina ta are pământ suficient și dorești o nouă gazonare, iată niște pași pe care îi poți urma pentru a identifica dacă solul grădinii este bun și îl poți folosi în continuare.

Identificarea solului

Identificarea solului și alegerea lui reprezintă un aspect foarte important atunci când dorești să-ți montezi noul gazon. Solul este o resursă naturală pe care o poți controla într-o oarecare măsură, mai ales atunci când îți dorești o grădina estetică.

Cele mai frecvente tipuri de soluri sunt: nisipoase, argiloase și nămoloase. Caracteristicile lor trebuie analizate cu atenție înainte de instalarea gazonului.

Solul Argilos-Lutos

Cum știi că ai de-a face
cu un astfel de sol?

Dacă poți să îl modelezi ușor în palmă, își păstrează forma și este lipicios la atingere atunci când este umed, iar când este uscat are un aspect neted și foarte tare, atunci ai parte de un sol argilos-lutos.

OBSERVAȚIE!

Acest tip de sol
NU SE RECOMANDĂ!
Poate aduce multe probleme gazonului tău!

Ce facem în acest caz?
Se decopertează 25-30 cm și se completează cu o umplutură nisipoasă care îi va asigura gazonului un sistem bun de drenare a apei, transformându-l într-un sol bun.

Solul Nămolos

Cum știi că ai de-a face
cu un astfel de sol?

Solul nămolos are o structură netedă și fină, iar dacă îl vei lua în mână, vei observa că va rămâne pe piele.


OBSERVAȚIE!

Acest tip de sol
NU SE RECOMANDĂ!
Poate aduce multe probleme gazonului tău!

Ce facem în acest caz?
Se decopertează 25-30 cm și se completează cu o umplutură nisipoasă care îi va asigura gazonului un sistem bun de drenare a apei, transformându-l într-un sol bun.

Solul Nisipos

Cum știi că ai de-a face
cu un astfel de sol?

Când îl strângi în mână, solul nu vă permite să formezi un glob închegat și se va sfărâma printre degete.


OBSERVAȚIE!

Solul nisipos
SE RECOMANDĂ pentru creșterea gazonului!

Marele avantaj al solului nisipos este scurgerea apei, drenajul fiind excelent. Apa nu băltește și nu are timp să dăuneze rădăcinilor, acestea dezvoltându-se foarte bine. Primăvara se încălzește mai repede decât alte soluri, grăbind dezvoltarea plantelor.

Mai multe informații găsiți în secțiunea

2. Grădina în care trebuie să aduci pământ

În cazul în care ai o grădină în care nu există suficient pământ, iar acesta necesită completare, iată câteva sfaturi de cum poți alege solul ideal care trebuie adus pentru a evita eventuale viitoare probleme.

FOARTE IMPORTANT

În primii 25 de cm de sol trebuie să fie uniformi în toată curtea. Astfel înainte de a aduce solul de umplutură, nivelează bine grădina. După ce ai distribuit noul pământ, grosimea trebuie să fie aceeași peste tot, în caz contrar vor exista denivelări, fertilitatea va fi diferită, iar în viitor te poți confrunta cu probleme ale gazonului.

În cazul în care pământul de umplutură este diferit de cel deja existent și completezi doar cu 5-10 cm de pământ, îți recomandăm să folosești o motosapă și să îl amesteci cu cel existent.

Dacă aduci 25-30 cm de pământ nou, nu va mai fi necesară amestecarea. Dar ține minte! Orice stratificare sau denivelare, poate influența diferit reținerea apei, provocând băltiri sau dezvoltarea unui gazon cu o rădăcina superficială, iar gazonul poate fi predispus în timp la boli sau smulgere.

Cum alegem
pământul potrivit
care trebuie adus?

Ca și pământ se poate folosi:

1.

Un sol vegetal din decopertare. Acesta trebuie să fie din primii 25-30 cm, întrucât solul luat de la adâncime mai mare de 30 cm este foarte sărac în nutrienți.

2.

Un pământ nisipos de la balastieră.
Îl găsești sub numele de loess, țâfă sau pământ decantor. De preferat, pământul nou adus să fie de tipul nisipos, fără bulgări lutoși, piatră măruntă sau alte resturi nedorite care nu pot fi înlăturate.

Îți recomandăm să faci inclusiv o vizită la sursa de unde vei aduce
pământul de umplutură, pentru a observa calitatea acestuia!

Ca și reper, ține cont că, după tasare, pământul nou adus ar trebui să fie cu 2 cm sub nivelul bordurilor pentru a lăsa loc ruloului de gazon care are deja aproximativ 2 cm de pământ.

În cazul în care, ruloul este așezat mai jos, nu vei putea tunde gazonul lângă bordură. Vei fi nevoit să folosești un trimmer sau un foarfece pentru firele mai lungi de lângă borduri.

Vei știi că ai făcut o treabă bună, în momentul în care vei tunde grădina și vei putea merge cu mașina de tuns cu 2 roți pe pavaj și cu celelalte 2 pe iarbă. Asta înseamnă că terenul este drept și nu va exista nici o treaptă între gazon și pavaj sau bordură.