10 greșeli frecvente în îngrijirea gazonului tău pe timpul verii

Așa după cum se știe, gazonul este supus pe timpul verii stresului provocat de temperaturile ridicate şi de lipsa apei din precipitații. Menținerea unui gazon sănătos si aspectuos reprezintă o provocare pentru toți cei care se ocupă de mentenanța lui. Uneori, din cauza lipsei unor cunoștințe si a experienței în ceea ce privește mentenanța gazonului sau punând în practică anumite sfaturi de la persoane sau din surse nu foarte bine informate, se întâmplă să se comită o serie de greșeli în întreținerea gazonului, ceea ce face ca acesta sa sufere si sa nu mai aibă aspectul dorit.

Care sunt cele mai frecvente greșeli în îngrijirea gazonului pe timpul verii ?

Pentru că nevoile cele mai mari ale gazonului în aceasta perioadă sunt față de apă, aici se fac și cele mai multe greșeli:

1. Asigurarea unui volum insuficient de apă

Mai ales în zilele caniculare de vară, când temperaturile depășesc 30 grade Celsius, nevoile de apă cresc exponențial şi chiar dacă sistemul de
irigat funcționează zilnic, cantitatea de apă care ajunge la nivelul rădăcinilor și care poate să fie folosită eficient de către gazon este insuficientă ținând cont de faptul că din cauza temperaturilor ridicate atât de la nivelul solului și din aer, cât si a curenților de aer, o mare cantitate de apă se pierde prin evaporare.

2. Frecvența prea mică de irigare

Sfaturile nostre în calitate de specialiși în producția de gazon rulou premium și cu o experiență de peste 15 ani,  este să se irige o dată la 2-3 zile
folosind volume mai mari de apă. Trebuie să adaptăm și să programăm astfel sistemul de irigat ca în perioadele caniculare cu temperaturi foarte mari să udăm zilnic.

3. Irigatul gazonului în timpul zilei

Udând când temperaturile sunt foarte ridicate, o mare parte din apa care ajunge pe sol se pierde imediat prin evaporare, iar curenții de aer pot
face ca jetul aspersoarelor sa fie dereglat si astfel gazonul sa nu mai fie irigat uniform.
Atunci când irigați gazonul încercați să o faceți în prima parte a zilei. La setarea sistemului de irigat și a timpului luați în considerare și curenții de aer sau vântul din zona în care locuiți.

4. Folosirea pentru fertilizat a îngrășămintelor cu o formulă necorespunzătoare

Vara recomandăm îngrășăminte cu un raport N:K de 1:1. Folosind îngrășăminte cu conținut prea ridicat de N ( azot ) se forțează creșterea gazonului în detrimentul rezistenței la factorii de stres, lucru susținut de prezența potasiului.

Vara recomandăm folosirea de îngrășăminte solide pentru gazon cu eliberare controlată

Ingrasamant de vara pentru Gazon Fenix Spring & Summer

Îngrășământ Fenix Pro Spring & Summer

Comandă aici !

 

5. Folosirea de îngrășăminte agricole cu eliberare rapidă

Aceste îngrășăminte se epuizează rapid și lasă gazonul fără aport de nutrienţi în perioada de stres maxim când are o nevoie mai mare pentru aceștia. De asemenea, folosirea acestor îngrășăminte în zilele cu temperaturi ridicate si udând necorespunzător după aplicare, poate duce la arderea
gazonului.

Îngrășământ Greenax Premium pentru Vară

Comandă aici !

6. Tunderea gazonului la o înălțime prea mică

Volumul de apă pierdut prin evaporare este mult mai mare cu cât tundem mai aproape de sol și de asemenea un sistem foliar prea mic nu poate să susțină eficient funcționarea normala a sistemului radicular. În funcție de specia de gazon vă recomandăm să mențineți gazonul la o înălțime de 40-70 mm.

7. Scarificatul gazonului vara

Scarificatul gazonului este în sine o operațiune agresivă asupra gazonului, iar efectuată în timpul verii face să distrugă și să scoată multe din firele sănătoase, reducând astfel densitatea gazonului, și cantitatea de apă care se pierde prin evaporare sa fie mai mare.

8. Supraînsămânțarea gazonului vara

Este o operațiune care nu o sa dea rezultatele dorite dacă o efectuați vara.  Din cauza temperaturilor mari capacitatea de germinare a semințelor de gazon este foarte mult diminuată. Începeți supraînsămânțările începând cu luna septembrie atunci când temperaturile se domolesc.

9. Efectuarea de tratamente împotriva bolilor fără a identifica boala și a alege fungicidele potrivite

Chiar dacă simptomele unor boli tipice gazonului sunt asemănătoare, asta nu înseamnă ca fungicidele folosite în cazul anumitei boli sunt
eficiente și în cazul altor boli. Primul pas în alegerea tratamentului potrivit este identificarea corectă a bolii.

Citește cel mai complex ghid TOTUL DESPRE BOLILE GAZONULUI

10. Efectuarea de intervenții cu fertilizanți foliari si pesticide în zilele foarte călduroase

Se știe că atunci când temperatura aerului depășește 25 grade Celsius, stomatele frunzelor se închid,iar acest lucru face ca soluțiile folosite să nu mai poată ajunge în plantă, iar efectul lor să fie total ineficient. Se recomandă efectuarea acestor tratamente dimineața când temperaturile sunt mai mici.

Îngrășăminte foliare pentru gazon

Descoperă gama de îngrășăminte foliare pentru gazon profesionale

 

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.