Totul despre top dressing-ul gazonului

Ce reprezintă operațiunea de top dressing pentru gazon?

Top dressing-ul este operațiunea prin care peste gazon se împrăștie anumite materiale organice şi anorganice sau un amestec între acestea, iar operațiunea se execută în mai multe scopuri:
– Acoperirea semințelor de gazon atunci când se face o supraînsămânțare cu un strat subțire de substrat astfel încât să ofere condițiile optime de germinare;
– Corectarea anumitor denivelări din gazon;
– Îmbunătățirea substratului în partea lui superioară;
– In urma unor lucrări de mentenanță (aerare, verti cut etc.).

Ce materiale folosim pentru top dressing-ul gazonului?

Materialele folosite pentru top dressing pot să fie: nisipul, compostul, mranița, turbă, substrat sau special pentru top dressing gata preparat.

1. Nisipul se folosește mai ales în cazul efectuării aerării cu carote, aerare simplă, supraînsămânțare, nivelarea suprafeței de gazon şi îmbunătățirea substratului când acesta este unul argilos.
2.Mranița (gunoiul de grajd fermentat şi complet descompus) şi compostul (materiale vegetale descompuse) se folosesc la supraînsămânțat ca atare sau în amestec cu nisip în urma supraînsămânțării sau pentru ameliorarea substratului crescând valoarea nutritivă şi asigurând un mediu propice germinării semințelor.

3.Turba se folosește ca atare sau în amestec cu nisipul tot la supraînsămânțare şi îmbunătățirea substraturilor preponderent nisipoase care sunt sărace în nutrienţi şi care pierd rapid apa.

4. Substratul special pentru gazon care se găsește ambalat în magazinele de specialitate este un amestec gata pregătit de nisip şi turbă, compost etc.
Toate materialele respective se pot combina în funcție de operațiunea efectuată şi nevoile gazonului.

Când facem și când este necesar top dressing-ul pentru gazon?

Perioada optimă de efectuare a acestei operațiuni este primăvara sau toamna, se evită perioada cu temperaturi ridicate din timpul verii.

Cea mai bună perioadă de realizarea a top dressingului este  în timpul perioadelor de creștere a ierbii. În România, asta se întâmplă oricând între martie-aprilie și septembrie-octombrie. În mod tradițional, top dressingul este efectuat fie la sfârșitul primăverii, fie la începutul toamnei. Acest lucru se face pentru a corespunde cu programele de renovare de primăvară sau de toamnă.

Majoritatea specialiștilor în grădinărit ar fi de acord că top dressingul  gazonului este cel mai bine efectuat după ce a avut loc un anumit tip de renovare a gazonului. Cel mai notabil exemplu de astfel de renovare este aerisirea gazonului.

  • Cum se executa corect operațiunea şi cu ce ?

Pe suprafețe mari se folosesc utilaje mecanizate speciale care împrăștie materialele folosite într-un strat cât mai uniform. In cazul suprafețelor mici cum sunt cele din curțile rezidențiale se folosesc dispersoare de nisip sau unelte obișnuite. Printre ele enumerăm: roaba, lopata, grebla, mături de curte.In cazul nivelării suprafețelor în funcție de adâncimea gropilor sau a șanțurilor se execută una sau mai multe operațiuni până când se ajunge la rezultatul dorit.

In majoritatea cazurilor aici se folosește nisip sau amestec de nisip cu turbă, mraniță, pământ de flori care se împrăștie pe toată suprafața sau doar în denivelări, dar astfel încât să nu acopere complet firele de iarbă, cel mult până la jumătate din înălțimea acestora. După împrăștiere cu dispozitivele specifice sau cu lopata şi după ce materialele folosite se zvântă se trag în denivelări cu ajutorul unor greble sau maturi de curte mai aspre.

In cazul când top-dressing-ul se execută în urma operațiunilor de aerat sau verticut (tăierea cu ajutorul unor utilaje speciale a unor șanțuri în substrat de câțiva milimetri până la câțiva centimetri) se împrăștie materialul folosit cât mai uniform care după ce se zvântă (dacă este umed se lipește de firele de iarba şi se manevrează mai greu) se trage în găurile sau șanțurile respective folosind niște plase speciale sau greble. In cazul supraînsămânțării, materialele folosite la top dressing se împrăștie peste semințele de gazon. Indiferent de scopul operațiunii, înainte de efectuare este recomandat ca gazonul să fie tuns cât mai scurt posibil, iar după se poate fertiliza şi iriga.

  • De ce cantitate de material este nevoie pentru un top dressing eficient?

Dacă acest lucru se face doar pentru a netezi gazonul, atunci puteți aplica 3 până la 4 kilograme pe metru pătrat, ceea ce va da  peste jumătate de centimetru. Regula este că 75% din frunza trebuie să fie expusă. În acest ritm, este posibil să vă puteți realiza top dressing de două ori primăvara și o dată toamna, dacă este necesar.

Pentru gazonul ornamental unde acest lucru se face în mod regulat ca parte a unui program de îngrijire a gazonului. Nu aplicați mai mult de 1 până la 2 kilograme pe metru pătrat, un kilogram fiind de preferat. Aplicarea la jumătate până la un kilogram înseamnă că puteți repeta acest lucru de câte ori doriți pe tot parcursul sezonului de creștere. Acest pansament de curățare funcționează mai bine, îmbunătățește descompunerea și este mai puțin vizibil pe gazonul fin.

  • Întrebări frecvente despre top dressing – FAQ

În cât timp se vor vedea rezultatele după top dressing?

Odată ce ați realizat cu succes top dressingul pentru gazon în curtea Dumneavoastră,  acum este timpul să aveți răbdare. În acest sens poate dura câteva sezoane ( anotimpuri ), pentru a vedea rezultatele complete. Dacă este făcut corect, veți observa rapid îmbunătățiri ale drenajului și reținerii apei. Totusi este nevoie de timp pentru ca microbii să înceapă să funcționeze și materia organică să înceapă să se descompună.

Este necesară irigarea gazonului după top dressing?

Ar trebui să udați gazonul după top dressing, deoarece acest lucru ajută la îmbunătățirea calității solului. Plantele și gazonul se pot stresa atunci când trec printr-o nouă schimbare. De menționat că adăugarea de apă după aceea ajută la tranziție.

Când pot tunde gazonul după top dressing?

Nu tundeți imediat după top dressing. Cel mai bine este să lăsați gazonul să crească timp de o săptămână până la 10 zile înainte de a tăia iarba.

Ar trebui să fertilizăm gazonul cu îngrășăminte înainte de a face top dressing?

Este opțional, dar da, puteți fertiliza înainte de a realiza top dressingul pentru  gazon. Dacă decideți să aerați, îngrășământul trebuie pus după aerisire și înainte de a plasa materialul de topdressing. Acest aport suplimentar de îngrășământ va ajuta la creșterea și sănătatea gazonului.

În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.

Telefon : 0756100300

Email: [email protected]

Chat Online pe : Gazonluna.ro

Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna

Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.