Mulcirea gazonului – Tunderea prin mulcirea gazonului este o tehnică de tăiere a ierbii care implică lăsarea resturilor de iarbă tăiată să cadă înapoi pe gazon, în loc să fie colectate sau îndepărtate.
Chiar dacă până nu demult această metodă de tundere a gazonului era specifică suprafețelor mari de pe terenurile de sport (golf în special), tunsul prin metoda mulcirii prinde tot mai mult teren şi în cazul întreținerii gazonului pe suprafețele rezidențiale.
Tunsul prim metoda mulcirii presupune faptul că gazonul rezultat în urma tunderii rămâne pe sol fără să fie recoltat în sacul mașinilor de tuns.
Care sunt avantajele tunderii gazonului prin mulcire?
Avantajele folosirii acestui mod de a tunde gazonul sunt faptul că gazonul rămas pe sol se descompune şi constituie un adevărat îngrășământ natural şi organic bogat în azot dar şi în alte elemente. În acest fel scade cantitatea necesară de îngrășăminte clasice necesară fertilizării peluzelor. Un alt avantaj este faptul că nu mai avem grija gestionării ierbii rezultate în urma tunsului.
Care sunt dezavantajele tunderii gazonului prin mulcire?
Un dezavantaj ar fi că materia organică rămasă pe sol nu se descompune în totalitate, lucru care duce la acumularea de pâslă la baza plantelor cu toate efectele negative pe care acest lucru le are în evoluția gazonului.
Cu ce tundem gazonul prin metoda mulcirii?
Se pot utiliza atât mașinile cu cuțite elicoidale, roboții de tuns gazon, mașinile de tuns cu cuțite rotative special destinate acestui tip de tuns. Pot fi folosite și cuțite care au o formă aparte, dar şi cu mașinile normale de tuns gazon cu cuțite rotative.
În acest ultim caz, trebuie să ținem cont de faptul că este necesar să tundem destul de des şi să respectăm regula tunderii de 1/3 din înălțimea firului de iarbă, astfel încât cantitatea de gazon rămasă pe sol să nu fie foarte mare şi să se poată usca şi descompune rapid.
Când se face tunderea gazonului prin mulcire?
Tunderea prin metoda mulcirii se face în sezonul cald, în lunile de vară. Asta deoarece ritmul de creștere a gazonului este unul mai redus. Nu se recomandă tunderea prin această metodă primăvara devreme şi toamna. Atunci avem un ritm de creștere mai mare a gazonului. Un volum mai mare de iarbă rezultat în urma tunsului şi când temperaturile sunt mai scăzute şi umiditatea mai ridicată. Lucru care determină ca iarba rămasă pe sol să nu se descompună şi chiar să mucegăiască şi să constituie un mediu prielnic pentru instalarea bolilor sau chiar etiolarea gazonului acoperit de gazonul tuns.
În această perioadă ( primăvara sau toamna ), se recomandă întotdeauna colectarea gazonului. O excepție se poate face acolo unde se folosesc roboţi pentru tuns. Aceștia tund zilnic astfel încât volumul de iarbă rezultat este unul foarte mic.
Tunderea prin mulcire dă rezultate mai bune atunci când se face la o înălțime mai mică a ierbii, volumul de iarbă rezultat fiind şi el unul mai mic. Întotdeauna se tunde doar când gazonul este zvântat şi este recomandat să se alterneze direcția de tuns a gazonului. Trebuie să ținem cont de asemenea că speciile cu un ritm de creștere mai mic cum sunt Festuca rubra rubra sau Festuca rubra commutate se pretează mult mai bine la acest gen de tuns decât Festuca arundinaceea care are un ritm mai mare de creștere şi un foliaj mai mare.
Greșeli frecvente atunci când realizăm tunderea prin mulcire
1.Cuțitele neascuțite ale mașinii de tuns
Cuțitele mașinilor de tuns fie ele cele clasice sau cele elicoidale trebuie verificate şi ascuțite frecvent.
Această metodă de tuns trebuie total evitată atunci când gazonul este bolnav, iarba
rămasă pe sol fiind o importantă sursă de infectare şi pentru gazonul sănătos.
2.Tunderea ierbii ude
Trebuie să eviți să tunzi gazonul prin mulcire atunci când firele de iarbă sunt încă umede. Dacă iarba este udă la momentul tăierii aceasta se va lipi, iar procesul de descompunere a firelor va fi mult îngreunat. Acest lucru duce la formarea de fungi și boli ale gazonului. Asteaptă ca firele de iarbă să fie uscate înainte de a tunde prin mulcire.
3. Tunderea gazonului înalt
Este mult mai eficient să ajungem la beneficiile reale pe care o are mulcirea dacă tăiem gazonul des. În acest sens firele rezultate în urma mulcirii să fie cât mai scurte. Nu tăiați mai mult de 30% din lungimea firului de iarbă, astfel încăt firele rezultate în urma mulcirii să nu fie mai lungi de 30%. Acest lucru va duce la o descompunere mult mai rapidă.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.