Avantaje ale înființării gazonului prin montarea de gazon rulou
Este o metodă relativ recentă de înființare a peluzei de gazon. La noi în țară în ultima perioadă a luat o dezvoltare accentuată odată cu apariția și creșterea suprafețelor de producție de gazon rulou. Dacă la începutul anilor 90 rulourile de gazon se importau, asta implicând costuri foarte mari, acum fermele de producție de gazon rulou sunt prezente aproape în toate zonele țării. Rulourile de gazon de calitate trebuie să aibă o densitate cât mai bună, să nu se rupă la manipulare și să fie libere de orice fel de boli și dăunători. De asemenea trebuie să vină cu un strat suficient de gros de pământ, acolo unde se află rădăcinile ca înrădăcinarea după montare să nu fie problematică.
Care sunt avantajele obținerii peluzei de gazon prin montarea de gazon rulou?
- Principalul avantaj la obținerea gazonului prin montarea rulourilor este că putem avea o peluză verde în scurt timp. În condiții optime de dezvoltare rulourile înrădăcinează în 14-20 zile. Primul tuns se poate efectua deja la o săptămână de la montare.
2. Gazonul rulou vine din fermele de producție fără boli, buruieni sau dăunători și la obținerea lui se folosesc cele mai bune soiuri sau amestecuri de semințe de gazon.
3. Gazonul rulou se poate monta în tot timpul anului, exceptând perioada de iarnă când sunt temperaturi negative.
La ce să fim atenți atunci cand alegem să montăm gazon rulou?
Pe lângă avantajele mai sus menționate, obținerea peluzei prin montarea rulourilor de gazon prezintă și o serie de atenționări:
- Costurile puțin mai ridicate față de înființarea prin semănat datorate atât costurilor în sine cu gazonul rulou cât şi cu transportul din ferma de producție până la locul înființării noii peluze.
La Gazon Luna în prezent avem 2 ferme de producție de gazon rulou astfel încât reușim să livrăm în scurt timp și cu un cost optim de transport, cele 2 ferme având o acoperire națională foarte bună. Un alt avantaj este timpul scurt de transport astfel încât șansele de înrădăcinare sunt de 100%.
2. Rulourile se transportă paletizat și este nevoie de utilaje speciale pentru încărcarea și descărcarea lor. Dacă această operațiune se face manual de știut că este o operațiune care necesită mult timp şi efort. Acest lucru nu este o problemă la Gazon Luna. Noi colaborăm cu transportatori care folosesc lift astfel încât operațiunea de descarcare devine mult mai ușoară.
Alte puncte critice la care să fim atenți
3. Rulourile standard folosite pe rezidențial au dimensiuni de 0,48/2 m (1 mp) şi o greutate de 22-28 kg în funcție de umiditatea din sol la timpul recoltării şi sunt destul de greu de manipulat.
4. În timpul verii când temperaturile sunt ridicate și dacă distanța este mare de la ferma de producție până la locul amenajării peluzei este nevoie de transportul rulourilor de gazon cu ajutorul mașinilor frigorifice. Acest lucru duce la creșterea costurilor. Este foarte important să alegeți furnizori de gazon rulou care au capacitatea de recoltare și transport în aceeași zi. La Gazon Luna este foarte important livrarea gazonului în ziua curentă recoltării. Așadar șansele de înrădăcinare sunt de 100%.
5. Rulourile trebuie montate cât mai repede după recoltare. Astfel evităm riscul ca acestea să se încingă și să se deprecieze mai ales în timpul zilelor cu temperaturi ridicate. În cazul în care nu aveți disponibilitatea de montare în regim propriu, soliciți reprezentanților Gazon Luna o recomandare. Vă putem ajuta în ceea ce privește alegerea unei companii care vă va ajuta cu personal specializat în amenajarea de grădini și montarea de gazon rulou.
6. Montarea rulourilor trebuie făcută de persoane cu experiență în domeniu. În cazul în care doriți montarea de gazon rulou în regim propriu accesați link-ul de mai jos. Puteți să aflați într-un articol complex cum se realizează montarea gazonului rulou:
Vezi aici cum se poate realiza montarea de gazon rulou în regim propriu
Sfaturi de montare a gazonului rulou de la specialiștii Gazon Luna
Primul șir se instalează în linie dreaptă folosind ca reper construcțiile, trotuarele sau bordurile de gard sau se poate folosi o scândură sau o bucată de sfoară bine întinsă. Rulourile se așază folosind același principiu ca și al cărămizilor în zid. Atenție încât locurile de înnădire a rulourilor pe rând să nu vina in dreptul celor de pe rândul precedent. In cazul unor taluzuri sau când terenul are o pantă mare rulourile se așază pe lungimea lor din susul în josul pantei.
Pentru fixarea lor se pot folosi țăruși de lemn. Țărușii se înfig în sol până la baza firelor de iarba astfel încât la primele tunsuri să nu fie lovite de cuțitul mașinii de tuns. Rulourile se apasă cât mai bine pe sol și se apropie cât mai bine unul înspre celălalt astfel încât să nu rămână deloc spațiu între ele. Acolo unde sunt zone curbe, alei, trotuare sau plante tăiem rulourile folosind un cuțit foarte bine ascuțit.
Bucățile de gazon tăiate se pot folosi chiar dacă au dimensiuni mai mici. Este important este să aibă forme regulate şi este recomandat să nu fie amplasate la capătul șirurilor. Transportul rulourilor în zona de amenajare se poate face manual, cu ajutorul unor cărucioare sau cu roaba având grijă să nu se treacă peste rulourile care tocmai au fost montate. Rulourile se manipulează cu grijă pentru a evita deteriorarea lor.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: [email protected]
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.