Sosirea primăverii aduce nu doar flori frumoase, dar semnalează și începutul sezonului de îngrijire a peluzei. Iarba ta este destul de delicată în timp ce se trezește din hibernare, așa că este important să începi corect întreținerea gazonului. Te simți depășit? Nu-ți face griji, iată câteva sfaturi de îngrijire a peluzei pentru primăvară care să te ajute în această perioadă crucială.
15 sfaturi de îngrijire a peluzei pentru primăvară:
- Curăță peluza de resturile vegetale
- Scarificarea gazonului
- Aerarea gazonului
- Efectuează un test de sol
- Tratează buruienile din gazon
- Supraînsămânțati golurile din gazon
- Fertilizați gazonul corect
- Completați stratul de mulci
- Verificați-vă uneltele
- Verificați sistemul de irigare
- Tundeti gazonul corespunzător
- Delimitați gazonul de rondourile de flori
- Irigă corect gazonul
- Fii atent la dăunători
- Tratează bolile gazonului
1.Curățarea peluzei de resturile vegetale
Primul lucru de bifat pe lista ta de îngrijire a peluzei pentru primăvară este curățarea curții tale. Cel mai probabil, majoritatea resturilor din curtea ta va fi sub o formă de materie vegetală – frunze, crengi și așa mai departe – care s-au uscat și au murit. Va trebui să iei o greblă sau o suflantă de frunze și să cureți zona. Nu le arunca însă; poți pune resturile verzi (fără buruieni) în compost.
2.Scarificarea gazonului
Thatch-ul (pâsla) este stratul spongios de materie organică moartă și vie – gândiți-vă la rădăcini și frunze, dintre gazonul vostru și sol. Thatch-ul mai gros de 2-3 mm poate cauza probleme în peluza voastră. Scarificatul se poate efectua cu grebla metalică pe suprafete mici de până în 50 mp2 sau folosind utilaje speciale (scarificatoare) cu motoare electrice sau termice pe suprafețe mai mari. Scarificatul se execută când iarba este zvântată și ideal ca solul să fie uscat în primii 1 cm, pentru a nu distruge și firele sanatoase, resturile rezultate se adună cu ajutorul unei greble sau cu ajutorul masinilor de tuns iarba.
Scarificare gazon primăvara
3.Aerarea gazonului
Dacă solul din gazonul vostru este compactat, iarba voastră va avea dificultăți în creștere și obținerea nutrienților de care are nevoie. Aerarea peluzei este procesul de a face găuri în gazonul vostru pentru a crește fluxul de oxigen, nutrienți și apă de la suprafață la sistemul de rădăcini al ierbii voastre. Există multe beneficii ale aerării gazonului, cum ar fi:
- Creșterea toleranței la secetă a gazonului vostru
- Stimularea organismelor benefice
- Pătrunderea îngrășămintelor la rădăcina gazonului
- Îmbunătățirea structurii solului
Deși aerarea este utilă, nu toate peluzele au nevoie să fie aerate. Cu toate acestea, s-ar putea să fie necesar să o faceți dacă gazonul vostru are un sol argilos și/sau dacă aveți mult trafic pe gazon. Verificați orice semne că gazonul vostru ar putea avea nevoie de aerare, cum ar fi formarea de bălți după ploaie sau irigare.
Aerare cu carote a gazonului
Aeratul se poate realiza cu dispositive manuale pe suprafețe mici sau utilaje speciale. Elementele active pot să fie cuie (țepi) de diferite dimensiuni sau carote. De obicei operatiunea de aerat este urmată de cea de top dressing adica împrăștierea de nisip care are rolul de a umple golurile formate de elementele aeratorului.
4. Efectuați un test de sol
Majoritatea speciilor de gazon se dezvolta bine în sol cu un pH neutru (aproximativ 6 până la 7), așa că este important să vă asigurați că pH-ul solului vostru este în această valoare magică. Există câteva semne care pot indica starea solului vostru; de exemplu, mușchii și unele buruieni prosperă în solul acid, în timp ce alte plante, cum ar fi trifoiul preferă solurile alcaline. Cu toate acestea, efectuarea unui test de sol vă va spune exact ce se întâmplă -pH, niveluri de nutrienți și multe altele.
Dacă raportul testului de sol arată că aveți un sol foarte alcalin sau foarte acid, va trebui să adăugați amendamente la solul vostru pentru a schimba nivelul său de pH.
Îngrășământ pentru gazon pentru creșterea calității solului Greenax BioTurf+
5. Tratarea buruienilor din gazon
Există două abordări pentru controlul buruienilor: prevenția cu un erbicid pre-germinare și reacția cu un erbicid post-germinare. Folosiți un erbicid pre-germinare la începutul sezonului pentru a preveni germinarea acestor buruieni:
- Rostopasca
- Păiuș
- Păpădie
- PIR
Vezi aici cel mai complex articol despre îndepărtarea buruienilor din gazon
Link – https://gazonluna.ro/combaterea-si-prevenirea-buruienilor/tipuri-de-buruieni-in-gazon-si-combaterea-lor/
Momentul este crucial cu erbicidele pre-emergente; aplicarea prea devreme va fi ineficientă, în timp ce aplicarea după ce buruienile au încolțit este mult prea târzie. Luați în considerare faptul că erbicidele pre-emergente pot afecta și semințele de iarbă dacă faceți overseeding.
Pe de altă parte, erbicidele post-germinare trebuie aplicate pe buruieni deja încolțite. Este mai bine pentru gazonul vostru și pentru buzunarul vostru să tratați buruienile doar în zonele afectate, în loc să pulverizați întreg gazon. Există și alte metode pentru a scăpa de buruieni, cum ar fi smulgerea manuală.
Buruienile perene sau anuale pot să fie monocotiledonate sau dicotiledonate sau mai usor de retinut buruieni cu frunză lată sau buruieni cu frunză îngustă. Daca în cazul celor cu frunză lată (păpădia, trifoiul, ohalis, pătlagina, troscoțel etc) avem o gamă largă de erbicide care pot fi folosite în cazul celor cu frunză îngustă singurul erbicid eficient este Foxtrot 69.
6. Supraînsămânțarea gazonului
Pe parcursul anului, gazonul vostru poate fi deteriorat de trafic intens, boli ale peluzei, neglijare și urină (dacă aveți animale de companie). Un gazon rar sau cu pete goale va diminua atractivitatea peluzei voastre. Dacă doriți să remediați această problema inestetică și de densitate a gazonului va trebui să faceți o supraînsămânțare. Supraînsămânțarea este o operațiune de a semăna peste gazonul deja existent.
Când ar trebui să faceți supraînsămânțare ?
Perioada ideală este toamna sau primăvara. Operațiunea se face după ce s-au efectuat operațiunile de scarificat sau arat și după ce temperatura din sol a crescut atât de mult încât germinarea semințelor să fie optimă. Înainte de supraînsămânțat gazonul se tunde cât mai scurt posibil, semințele se împrăștie folosind un dispozitiv de fertilizat și se recomandă acoperirea lor cu un strat subțire de nisip sau
substrat pentru gazon. Mentenanța este aproape identincă dupa supraînsămânțat ca și în cazul înființării peluzei prin semănat cu accent pe irigatul cu norme mai reduse, dar cu frecvență ridicată.
7. Fertilizarea gazonului
Pentru a se recupera și a crește bine în primăvară, gazonul vostru va avea nevoie de nutrienți: azot, fosfor și potasiu. Aceste 3 elemente se găsesc în toate îngrășămintele în raporturi diferite, notate cu literele N-P-K. În cazul fertilizării gazonului primăvara raportul trebuie să fie favorabil azotului, în general raportul N/K este de 2:1.
Îngrășăminte foliare profesionale pentru gazon
Pași simpli de urmat atunci când fertilizati gazonul:
1. Faceți un test de sol. Un test de sol vă va spune nivelurile de nutrienți din sol și raportul de îngrășăminte pe care ar trebui să îl utilizați pentru gazonul vostru.
2. Calculați suprafața pătrată a gazonului vostru. Puteți împărți gazonul vostru în forme imaginate: pătrate, dreptunghiuri, cercuri și triunghiuri. Apoi, calculați aria fiecărei forme în metri pătrați. După aceea, adunați totul.
3. Calculați cât îngrășământ aveți nevoie. Cantitatea recomandată în majoritatea cazurilor este de 2.3-3.5 kg/100 mp gazon
4. Fertilizati întodeauna pe gazonul zvăntat și înainte de ploaie. Dacă nu se anunță precipitații udat cu furtunul sau porniți sistemul de irigat.
5. Utilizați echipament de protecție. Purtați mănuși, ochelari de protecție, pantaloni lungi, mâneci lungi și o mască pentru a vă proteja de arsuri cauzate de azot.
6. Citiți instrucțiunile. Unele îngrășăminte au instrucțiuni sau restricții speciale.
7. Aplicați îngrășământul. Modul în care veți face acest lucru depinde de tipul de îngrășământ și uneltele pe care le utilizați. Indiferent de tip, vă doriți să distribuiți uniform îngrășământul în întregul gazon. Puteți începe de la perimetru și să vă deplasați spre centru. Distribuiți într-un model de tip grilă, începând de la nord la sud, apoi de la est la vest.
8. Îndepărtați îngrășământul căzut accidental în exces pe iarbă. Cu o suflantă sau o mătură, îndepărtați excesul de îngrășământ pe iarbă voastră.
Vezi gama de îngrășăminte profesionale dedicate Fenix Premium
8. Reîmprospătați mulciul la plantele de grădină
Există multe avantaje ale acoperirii cu mulci a rondourilor și grădinii voastre, cum ar fi prevenirea compactării solului și a creșterii buruienilor. În general, mulciul reprezintă un strat protector pentru solul vostru. Primăvara, în special la începutul și mijlocul primăverii, este cel mai bun moment al anului pentru a adăuga mulci sau pentru a acoperi mulciul existent. Un strat de mulci de 4-6 cm ar trebui să fie suficient.
Cel mai bun aspect al mulciului este că mulciurile organice pot suplimenta fertilizarea; pe măsură ce se descompune, eliberează nutrienți în sol. Mulciul organic este, de asemenea, unul dintre cele mai ușoare mulciuri pe care le puteți găsi gratuit. Nu trebuie să căutați mai departe decât propria voastră curte: gazonul tuns face un excelent mulci.
Iată opțiunile de mulci organice și anorganice disponibile:
- Frunze
- Scoarță de copac
- Gazon tuns
- Ace de pin
- Rumeguș vechi
9. Revizia mașinilor si utilajelor de tuns
Porniți masina de tuns și verificați dacă întâmpină dificultăți în pornire. Realizați o revizie tehnică.
La mașina de tuns cu motor pe benzină: Schimbați uleiul, bujia și filtrele de aer. Apoi, umpleți rezervorul de combustibil.
La mașina de tuns cu acumulatori: Verificați bateria și înlocuiți-o dacă nu mai păstrează o încărcare completă completă.
Trimmer cu fir: Verificați dacă există murdărie și curățați. Verificați uleiul, combustibilul/bateria și filtrul de aer; înlocuiți-le dacă este necesar. Înlocuiți firul trimmerului.
Unelte de tăiere: Ascuțiți-le lamelele dacă este necesar.
Ascuțiți cuțitul masinii de tuns! Curățați carcasa mașinilor de tuns, gresați elementele active, verificați curelele și strângeți șurburile
10. Verificați sistemul de irigare
Trebuie să verificați și sistemul de irigare pentru a vedea dacă totul funcționează corect, în special dacă întâmpinați temperaturi scăzute în timpul iernii. Haideți să parcurgem ce trebuie să faceți cu sistemul dvs. de irigare în această primăvară:
Curățați aspersoarele. Aspersoarele înfundate pot fi rezolvate uneori printr-o periere sau clătire temeinică. Un sistem de irigare curat va elimina cel puțin resturile ca posibilă cauză a problemelor pe care le întâmpinați.
Ajustați capetele aspersoarelor. Unele dintre ele ar putea fi îndreptate în direcția greșită. Deși pașii exacți pentru a ajusta capetele aspersoarelor vor depinde de tipul de sistem pe care îl aveți, în general va trebui să rotiți un șurub de reglare pentru fiecare cap. Fiți atenți la probleme. După ce porniți aspersoarele, căutați jeturi neregulate de apă, scurgeri și formarea de bălți; acestea sunt semne ale capetelor de aspersoare deteriorate sau cu scurgeri. Dacă constatați că nu iese apă din aspersoare, atunci ar putea exista o problemă în altă parte a sistemului.
11. Tundeți gazonul corespunzător
În cele din urmă, va trebui să tundeți gazonul. Acesta este un proces relativ simplu, dar există câteva sfaturi și trucuri de tundere a peluzei pe care ar trebui să le urmați pentru a vă asigura că nu vă distrugem gazonul.
Tundeți doar 1/3 din iarbă de fiecare dată pentru a preveni stresul excesiv asupra gazonului. Așteptați până când iarba dvs. are cu 50% mai mult decât înălțimea ideală înainte de a scoate mașina de tuns iarba pentru prima tundere a sezonului. Tundeți până la înălțimea ideală a gazonului, dar încercați să tundeți pe partea mai înaltă a intervalului pentru a bloca semințele de buruieni.
Nu tundeți iarba udă, care poate bloca mașina de tuns iarba. Tundeți într-un model diferit de fiecare dată pentru a preveni formarea unui model în iarbă.
Începeți încet. Probabil va trebui să tundeți o dată la 1-2 săptămâni la începutul sezonului, deoarece iarba nu a început să crească viguros. Pe măsură ce temperatura se încălzește și iarba dvs. începe să crească mai repede, treceți la tunderea săptămânală.
Nu tundeți în timpul zilelor călduroase. Cele mai bune momente pentru tunderea gazonului sunt în mijlocul dimineții sau la sfârșitul după-amiezii.
În loc să colectați iarba tunsă, încercați tunsul prin metoda mulcirii lăsați-o pe gazon sau aruncați-o în compostul dvs. sau într-un container de compost. Cu toate acestea, nu este o idee bună să o utilizați ca material de compost dacă ați tratat recent iarba cu substanțe chimice sau dacă gazonul dvs. are o boală.
12. Refaceti conturul gazonului
Primăvara este unul dintre cele mai bune momente pentru a defini marginea gazonului, deoarece solul de primăvară devine mult mai ușor de săpat și de lucrat. Definirea marginii conferă gazonului un aspect clar, curat, și nu este dificil de făcut. Pentru a defini o margine, veți avea nevoie de un tăietor de contur sau un tăietor de gazon motorizat. Puteți chiar să delimitați marginea cu metal, lemn, piatră și alte materiale.
Pe parcursul sezonului, puteți utiliza un trimmer cu fir pentru a curăța marginea gazonului când aceasta crește mai înaltă.
13. Irigați cu înțelepciune
Irigarea gazonului influențează sănătatea acestuia în mai multe moduri. În timp ce subirigarea este evident că este dăunătoare, s-ar putea să nu știți că suprairigarea poate fi la fel de dăunătoare – cel puțin pe termen lung. Suprairigarea învață iarba să-și dezvolte rădăcinile superficiale, deoarece nu este nevoie să se adâncească în sol în căutarea apei. De asemenea, poate duce la apariția bolilor fungice.
Sfaturi de urmat atunci când udați gazonul:
Cel mai bun moment pentru a uda gazonul este între 5 dimineața și 9 dimineața. Nu udați când este cald sau prea târziu în zi.
Udați doar atunci când iarba dvs. cere acest lucru. Un test simplu pe care îl puteți face este să pășiți pe iarbă. Dacă nu se ridică înapoi și rămâne plată, are nevoie de udare. Udați mai puțin în timpul primăverii timpurii. Temperaturile mai reci înseamnă că mai puțină apă se
evaporă în această perioadă. Ploile de primăvară pot ajuta, de asemenea, la irigarea gazonului.
Pentru a măsura cu exactitate cantitatea de apă căzută din precipitatii puteti folosi pluviometrele.
14. Fiți atenți la dăunători
Viermii, larvele unor insecte (larve de cărăbuș de mai, larve de țânțăroi etc) insectele ( coropișnițe, greieri) sau unele mamifere mici cum sunt șoarecii de cămp sau cârtițele constituie principalii dăunători care se pot instala în gazon. Combaterea lor nu este tocmai ușoară mai ales în în cazul unora dintre acești dăunători este nevoie de folosirea de insecticide care pot fi foarte toxice și pentru oameni sau animalele de companie. Este recomandată apelarea la specialiști pentru combaterea acestor dăunatori.
15. Tratați bolile gazonului
Vremea rece și ploile de primăvară pot provoca apariția multor boli fungice pe gazonul dvs. Iată câteva boli comune ale gazonului pe care le-ați putea observa în această primăvară:
- Inel de vrăjitoare
- Pătarea brună ( Rizoctonhia )
- Dollar spot ( Sclerotinia )
- Mucegaiuri de zăpadă
Vezi aici cel mai complex articol despre bolile gazonului care te va ajuta să previ, identifici și să tratezi orice boală a gazonului
Link : https://gazonluna.ro/combaterea-si-prevenirea-bolilor/totul-despre-bolile-gazonului-identificare-preventie-si-tratament/
Majoritatea acestor boli fungice determină apariția leziunilor pe gazonul dvs., îl decolorează, îl subțiază și îl fac să moară în pete sau inele. Unele provoacă chiar aparitia de pete de dimensiuni variabile unde gazonul este mort.
În cazul bolilor preventia joaca un rol foarte important. Tunsul gazonului, irigarea corespunzatoare, fertilizarea cu îngrășăminte de calitate cu eliberare controlată în dozele și formulele recomandate în functie de nevoile gazonului și celelalte lucrări agrotehnice de mentenanță fac ca incidența acestor boli să scadă foarte mult.
În cazul în care totusi aceste boli s-au instalat trebuie să facem tratamente cu ajutorul fungicidelor specifice după care intevenim în curățarea zonelor afectate și supraînsămânțarea acolo unde este cazul.
În cazul în care ai întrebari suplimentare ne poți contacta folosim metodele de mai jos. Specialiștii Gazon Luna te vor ajuta să iei cea mai buna decizie, potrivită nevoilor.
Telefon : 0756100300
Email: contact@gazonluna.ro
Chat Online pe : Gazonluna.ro
Facebook Grup ( Cea mai mare comunitate a iubitorilor de verde din România): GazonLuna
Lasă-ne un comentariu cu orice întrebare legată de gazon, iar specialiștii Gazon Luna vor răspunde.